Διατροφή - Διαιτολογία

Αναστασία Κανέλλου

Περιγραφή

Γενικές γνώσεις διατροφής. Βασικές αρχές διατροφής. Αρχές υγιεινής διατροφής ενηλίκων. Διατροφική αξιολόγηση. Σύνταξη διαιτολογίου. Παχυσαρκία και δίαιτα απώλεια βάρους.

Ειδικό μέρος διατροφικής αισθητικής. Διατροφή και εξωτερική εμφάνισή (πχ ακμή, κυτταρίτιδα). Διατροφικά συμπληρώματα - λειτουργικά τρόφιμα και άλλα επίκαιρα θέματα διατροφής. Νutricosmetics (ο ρόλος της διατροφής ως καλλυντικό).

Λέξεις Κλειδιά: Αισθητική Διατροφή (κυτταρίτιδα, ακμή), δίαιτες απώλειας βάρους

Θεματικές Ενότητες

Εισαγωγή, βασικά στοιχεία για τη διατροφή (θρεπτικά συστατικά, τροφές που τα περιέχουν)

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, σε ποιες τροφές περιέχονται και τις διατροφικές συστάσεις σε επίπεδο τροφίμων (Μεσογειακή Πυραμίδα)

 

Λέξεις Κλειδιά

θρεπτικά συστατικά, τροφές και η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά

Ρόλος και ενεργειακή αξία, γλυκόζη, γλυκόλυση, συνέπειες έλλειψης υδατανθράκων

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα είδη των υδατανθράκων, πως μεταβολίζονται και αξιοποιούνται από τον οργανισμό, το ρόλο και τη σημασία τους στη διατροφή και τις διατροφικές τους συστάσεις

 

Λέξεις Κλειδιά

Υδατάνθρακες, μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, πολυσακχαρίτες, γλυκόζη, γλυκόλυση, γλυκογόνο, λακτόζη, λακτάση, σακχαρόζη, ινσουλίνη

Ομάδες διαιτητικών ινών, λειτουργία, ρόλος, συμπληρώματα

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα είδη και τη συνεισφορά των διαιτητικών ινών στη διατροφή

 

Λέξεις Κλειδιά

Κυτταρίνη, πηκτίνη, γαλακτομανάνη, διαιτητικές ίνες και υγεία

Τα ειδή της τροφικής πρωτεΐνης και των απαραίτητων αμινοξέων, η σημασία του ισοζυγίου αζώτου και της διαθεσιμότητας αμινοξέων, βιολογική αξία, διατροφικές συστάσεις πρωτεϊνών

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τη δομή των πρωτεϊνών, το ρόλο των αμινοξέων στις ανθρώπινες λειτουργίες, τα είδη πρωτεϊνών και τις διατροφικές συστάσεις

 

Λέξεις Κλειδιά

Πρωτεΐνη, αμινοξέα, μεταβολισμός, ισοζύγιο αζώτου, βιολογική αξία

 

Ρόλος λιπιδίων, διαφοροποιήσεις λιπαρών οξέων, ιδιότητες, ανάγκες οργανισμού, συνέπειες έλλειψης ή δυσανάλογης πρόσληψης λιπαρών οξέων,  η επίδραση της πρόσληψης λιπιδίων στη συγκέντρωση χοληστερίνης και στο φάσμα λιποπρωτεϊνών

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα είδη των λιπαρών οξέων, σε ποιες τροφές περιέχονται και τη σημασία τους στη διατροφή, το ρόλο των λιπιδίων και της χοληστερόλης καθώς και τις διατροφικές συστάσεις

 

Λέξεις Κλειδιά

Λιπίδια, λιπαρά οξέα, χοληστερίνη, λιποπρωτεΐνη

Τα κύρια μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ο ρόλος τους στις λειτουργίες του οργανισμού, τροφές με σημαντική περιεκτικότητα, συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλάτων, αλληλεπιδράσεις στην βιοδιαθεσιμότητα

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές το ρόλο των μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τις τροφές με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες βιταμινών,

 

Λέξεις Κλειδιά

Μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο, νάτριο, χλώριο, κάλιο, θείο, σίδηρο, ιώδιο, φθόριο, ψευδάργυρος, χαλκός, μαγγάνιο, κοβάλτιο, μολυβδαίνιο , σελήνιο

Λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, ο ρόλος τους στις λειτουργίες του οργανισμού, τροφές με σημαντική περιεκτικότητα βιταμινών, συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, αλληλεπιδράσεις στην βιοδιαθεσιμότητα και  κίνδυνοι υπερδοσολογίας από διατροφικά συμπληρώματα

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές το ρόλο των βιταμινών, τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες και σε ποιες τροφές περιέχονται

 

Λέξεις Κλειδιά

Υδατοδιαλυτές, λιποδιαλυτές, υποβιταμίνωση, υπερβιταμίνωση

Ρόλος νερού, ισοζύγιο, πρόσληψη, αποβολή, ανάγκες σε νερό, ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τη σημασία και το ρόλο του νερού, τις ημερήσιες ανάγκες, τον τρόπο πρόσληψης και αποβολής του στον ανθρώπινο οργανισμό, το ισοζυγιοο νερού

 

Λέξεις Κλειδιά

Νερό, ισοζύγιο νερού, ρόλος νερού

Βασικά όργανα του πεπτικού συστήματος, η διαδικασία πέψης  και οι κυριότερες ουσίες που συμμετέχουν στη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα βήματα της πέψης της τροφής, τα όργανα, τα ένζυμα κοι τις βασικές ουσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή

 

Λέξεις Κλειδιά

Πέψη, μάσηση, κατάποση, αμυλάση, πτυαλίνη, πεψίνη,  παγκρεατική λιπάση, παγκρεατική αμυλάση, τρυψίνη, χυμοτρυψίνη

Μεταβολικές διαδικασίες, συνοπτική περιγραφή μεταβολισμού υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπιδίων

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα κύρια σημεία του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες, μέταλλα-ιχνοστοιχεία, βιταμίνες)

 

Λέξεις Κλειδιά

Μεταβολικές οδοί θρεπτικών συστατικών, γλυκόλυση, λιποπρωτεΐνες, μεταβολισμός αμινοξέων, γαλακτοματοποίηση

Εκτίμηση σωματικού βάρους και ημερήσιων ενεργειακών αναγκών (βασικός μεταβολισμός φυσική δραστηριότητα, τροφογενής θερμογένεση)

 

Στόχοι Ενότητας

Να αξιολογούν το σωματικό βάρος και τις ενδεχόμενες μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία και ποιότητα ζωής. Να υπολογίζουν τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες  του ατόμου και τη ποσοστιαίας συμμετοχή των θερμιδογόνων θρεπτικών συστατικών

 

Λέξεις Κλειδιά

Δείκτης μάζας σώματος, body mass index (BMI), ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες, ποσοστιαία συμμετοχή θερμιδογόνων θρεπτικών συστατικών

Ανάγκες οργανισμού σε βασικά θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, συστάσεις υγιεινής διατροφής σε επίπεδο τροφίμων και κατανομή γευμάτων, Διατροφικά πρότυπα (Μεσογειακή Διατροφή κ.α.)

 

Στόχοι Ενότητας

Οι βασικές συστάσεις μιας υγιεινής διατροφής σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών και τροφίμων

 

Λέξεις Κλειδιά

Συστάσεις υγιεινής διατροφής, ως προς τα βασικά θρεπτικά συστατικά

Το σύγχρονο πρόβλημα του αυξημένου σωματικού βάρους (υπέρβαρος, παχυσαρκία), οι κίνδυνοι και η διαιτητική του αντιμετώπιση

 

Στόχοι Ενότητας

 Να γνωρίζουν οι φοιτητές τον ορισμός και τις συνέπειες του υπέρβαρους και της παχυσαρκίας και τη διαιτητική τους αντιμετώπιση

 

Λέξεις Κλειδιά

Υπέρβαρος, παχυσαρκία, δίαιτα απώλειας βάρους

Τα είδη των διατροφικών συμπληρωμάτων, διατροφικοί ισχυρισμοί και η δράση τους

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τις αδρές κατηγορίες των διατροφικών συμπληρωμάτων, τους διατροφικούς ισχυρισμούς και την αποτελεσματικότητα της δραστικής τους ουσίας

 

Λέξεις Κλειδιά

Διατροφικά συμπληρώματα, διατροφικοί ισχυρισμοί συμπληρωμάτων, δραστική ουσία συμπληρωμάτων

Οι απώλειες θρεπτικών συστατικών κατά την επεξεργασία και παρασκευή των τροφίμων.

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τις ενδεχόμενες απώλειες θρεπτικών συστατικών βάσει του τρόπου παρασκευής και επεξεργασίας τους

 

Λέξεις Κλειδιά

Απώλειες θρεπτικών συστατικών, τρόποι παρασκευής/μαγειρέματος τροφής

Διατροφικές Διαταραχές, βασικά είδη, συμπτώματα και κίνδυνοι και διαιτητική παρέμβαση

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα βασικά κριτήρια της εμφάνισης της διατροφικής διαταραχής και τους ιδιαίτερους τρόπους διαιτητικής παρέμβασης

 

Λέξεις Κλειδιά

Νευρική ανορεξία, βουλιμία, ορθορεξία, αδηφαγία, διατροφική παρέμβαση

Σχέση διατροφής και ακμής, αντιμετώπιση ακμής

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα διατροφικά αίτια καθώς και την διαιτητική πρόληψη και αντιμετώπιση της ακμής και τα δραστικά θρεπτικά συστατικά της τροφής

 

Λέξεις Κλειδιά

Ακμή

Κυτταρίτιδα, συμπτώματα, μορφές, αίτια, θεραπεία, αντιμετώπιση. Τρόπος διατροφής

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα διατροφικά αίτια καθώς και την διαιτητική πρόληψη και αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

 

Λέξεις Κλειδιά

Κυτταρίτιδα,  λιπογένεση, λιπόλυση, διαιτητική αντιμετώπιση

Παρουσίαση συνηθέστερων ειδών διαιτών απώλειας βάρους και διατροφική αξιολόγησή τους

 

Στόχοι Ενότητας

Να αναγνωρίζουν οι φοιτητές, σε οποιαδήποτε δίαιτα απώλειας βάρους, την διατροφική της αξία, τους πιθανούς κινδύνους και τα ενδεχόμενα οφέλη για την υγεία.

 

Λέξεις Κλειδιά

Μηδενική δίαιτα, μονόπλευρη δίαιτα, χημική δίαιτα, πρωτεϊνική δίαιτα, δημοφιλής δίαιτες

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -