Βάσεις Δεδομένων Ι (Θ)

Χρήστος Σκουρλάς

Περιγραφή

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στην τεχνολογία και τις έννοιες των Βάσεων Δεδομένων και στην ανάπτυξη εφαρμογών με χρήση Συστημάτων Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ). Ή ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις απαραίτητες βασικές έννοιες των βάσεων δεδομένων, των Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων (ΣΒΔ) και των ΣΔΒΔ ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία των βάσεων δεδομένων, των ΣΒΔ και των Προϊόντων Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΠΔΒΔ). Έμφαση δίδεται στην παρουσίαση των εννοιών της σχεδίασης βάσεων δεδομένων της βασιζόμενης σε επιχειρησιακούς κανόνες και στην υλοποίηση με προϊόντα που υποστηρίζουν τη γλώσσα SQL, έτσι ώστε ο φοιτητής να έχει μία συνολική αντίληψη των διαδικασιών και μεθοδολογιών σχεδίασης και υλοποίησης ΣΒΔ. Με αυτή την έννοια το μάθημα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία συγκεκριμένες μεθοδολογίες και τεχνικές σχεδίασης και ανάπτυξης συστημάτων βάσεων δεδομένων αναπτύσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Βάσης Δεδομένων ΙΙ».

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Σκοπός του μαθήματος «Προσανατολισμού» είναι η παρουσίαση του Περιγράμματος ύλης του μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων Ι – Θεωρία» και μία σύντομη και περιεκτική επισκόπηση κάποιων βασικών εννοιών των Βάσεων Δεδομένων. Η διεκπεραίωση των θεμάτων γίνεται κυρίως με χρήση παραδειγμάτων. Έτσι στην αρχική ενότητα αναφέρονται σημαντικές έννοιες - εργαλεία για το μάθημα, όπως: σχεσιακό μοντέλο, μοντέλο οντοτήτων-συσχετίσεων. Τέλος, η ενότητα θα προσεγγίσει για πρώτη φορά το σημαντικό θέμα της διαχείρισης βάσης δεδομένων με γλώσσα SQL.

Λέξεις κλειδιά:

Σχεσιακό μοντέλο, μοντέλο οντοτήτων-συσχετίσεων, SQL

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει  εισαγωγικές έννοιες της τεχνολογίας των βάσεων δεδομένων και των συστημάτων βάσεων δεδομένων. 

Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να είναι ικανοί να κατανοήσουν σε επόμενα μαθήματα βασικές έννοιες σχεδιασμού και υλοποίησης βάσεων δεδομένων και συστημάτων βάσεων δεδομένων.

Λέξεις κλειδιά:

Βάσεις δεδομένων, Συστήματα Βάσεων Δεδομένων, Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων, Αρχιτεκτονική συστημάτων βάσεων δεδομένων, Ιεραρχικό, Δικτυωτό και Σχεσιακό μοντέλο δεδομένων

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις απαραίτητες έννοιες ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία των σχεσιακών βάσεων δεδομένων και των σχεσιακών συστημάτων διαχείρισης βάσεων διδομένων: Σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Βασικές έννοιες δεδομένων όπως ανεξαρτησία δεδομένων, κανόνες ακεραιότητας, περιορισμοί κλπ. Παρουσιάζονται, επίσης,  έννοιες της Σχεσιακής άλγεβρας. Γίνεται, τέλος, παρουσίαση εννοιών της υλοποίησης µε γλώσσα SQL.

Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να κατανοήσουν την τεχνολογία των σχεσιακών βάσεων δεδομένων και των σχεσιακών συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων.

Λέξεις κλειδιά:

Σχεσιακές Βάσεις δεδομένων, Ανεξαρτησία δεδομένων, Κανόνες ακεραιότητας Σχεσιακή άλγεβρα, Γλώσσα SQL

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις απαραίτητες έννοιες ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία των βάσεων διδομένων και των συστημάτων βάσεων διδομένων. Έµφαση δίδεται στην εισαγωγική παρουσίαση των εννοιών της μοντελοποίησης βάσεων δεδομένων.

Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να είναι ικανοί να μοντελοποιήσουν βάσεις διδομένων με χρήση Μοντέλου Οντοτήτων Συσχετίσεων.

Λέξεις κλειδιά:

Μοντελοποίηση Βάσης δεδομένων, Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις απαραίτητες έννοιες ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία των βάσεων δεδοµένων και των συστηµάτων βάσεων δεδοµένων. Έµφαση δίδεται στην παρουσίαση των εννοιών της κανονικοποίησης

Κύριος στόχος του µαθήµατος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να είναι ικανοί να σχεδιάσουν την Τρίτη κανονική μορφή.

Λέξεις κλειδιά:

Κανονικοποίηση, Κανονικές μορφές, Πρώτη Κανονική Μορφή, Δεύτερη Κανονική Μορφή, Τρίτη Κανονική Μορφή, Κανονική Μορφή Boyce Codd

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις απαραίτητες έννοιες ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία των βάσεων δεδοµένων και των συστηµάτων βάσεων δεδοµένων. Έµφαση δίδεται στην εμβάθυνση στις έννοιες της μοντελοποίησης και της κανονικοποίησης

Κύριος στόχος του µαθήµατος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να είναι ικανοί να μοντελοποιήσουν τη βάση και να σχεδιάσουν την Τρίτη κανονική μορφή. Επιπλέον, αντιμετωπίζεται το θέμα της σχεδίασης ενιαίου συστήματος βάσης δεδομένων.

Λέξεις κλειδιά:

Μοντελοποίηση, Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων, Κανονικοποίηση, Κανονικές μορφές, Πρώτη Κανονική Μορφή, Δεύτερη Κανονική Μορφή, Τρίτη Κανονική Μορφή, Ενοποίηση συστημάτων βάσεων δεδομένων

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει μία σειρά παραδειγμάτων ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν και να εμβαθύνουν στη μοντελοποίηση και στην κανονικοποίηση.

Λέξεις κλειδιά:

Μοντελοποίηση, Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων, Κανονικοποίηση, Κανονικές μορφές, Πρώτη Κανονική Μορφή, Δεύτερη Κανονική Μορφή, Τρίτη Κανονική Μορφή

Σκοπός του μαθήματος και κεντρικός σκοπός του μαθήματος των Βάσεων Δεδομένων Ι είναι η  παρουσίαση των απαραίτητων  εννοιών ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία υλοποίησης βάσεων δεδομένων. Γίνεται παρουσίαση, με τη βοήθεια παραδειγμάτων, της υλοποίησης µε γλώσσα SQL.

Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε εισαγωγικές γνώσεις έτσι ώστε να κατανοήσουν βασικά θέματα υλοποίησης απλών βάσεων με χρήση SQL.

Λέξεις κλειδιά:

Υλοποίηση σχεσιακής βάσης δεδομένων, SQL, MySQL, Oracle

Σκοπός του μαθήματος είναι η  παρουσίαση των απαραίτητων  εννοιών αλλά και των δηλώσεων SQL ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν σε κάποιο βάθος την τεχνολογία υλοποίησης βάσεων δεδομένων. Γίνεται παρουσίαση, με τη βοήθεια παραδειγμάτων µε γλώσσα SQL.

Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε γνώσεις έτσι ώστε να κατανοήσουν σε κάποιο βάθος θέματα υλοποίησης βάσεων με χρήση SQL.

Λέξεις κλειδιά:

Υλοποίηση σχεσιακής βάσης δεδομένων, SQL, SELECT … SELECT, GROUP BY, GROUP BY … HAVING, JOIN, UNION, INTERSECT, MINUS

Σκοπός του μαθήματος είναι η  παρουσίαση δηλώσεων SQL που περιλαμβάνουν EXIST, ANY, ALL.

Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε γνώσεις έτσι ώστε να κατανοήσουν σε κάποιο βάθος θέματα υλοποίησης βάσεων με χρήση SQL.

Λέξεις κλειδιά:

Υλοποίηση σχεσιακής βάσης δεδομένων, SQL, ΕΧΙSΤ, ΑΝΥ, ALL

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις απαραίτητες έννοιες ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία των βάσεων δεδοµένων και των συστηµάτων βάσεων δεδοµένων. Έµφαση δίδεται μέσα από τη χρήση ενός ολοκληρωμένου παραδείγματος στην παρουσίαση των εννοιών της σχεδίασης βάσεων δεδοµένων και στην υλοποίηση µε γλώσσα SQL.

Κύριος στόχος του µαθήµατος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να είναι ικανοί να σχεδίασουν βάσεις δεδοµένων και συστήµατα βάσεων δεδοµένων και να υλοποιήσουν βάσεις δεδοµένων µε χρήση SQL.

Λέξεις κλειδιά:

Μοντελοποίηση, Υλοποίηση σχεσιακής βάσης δεδομένων, SQL

Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουμε την έννοια της όψης της γλώσσας SQL.

Κύριος στόχος του µαθήµατος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να υλοποιήσουν όψεις με τη βοήθεια της γλώσσας SQL.

Λέξεις κλειδιά:

Όψη (view)

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει το ρόλο και τα καθήκοντα του Διαχειριστή Βάσεων Δεδομένων και έννοιες της Γλώσσας ελέγχου δεδομένων. Επίσης, έννοιες των Δοσοληψιών (transactions) και τις δηλώσεις COMMIT, ROLLBACK της SQL

Λέξεις κλειδιά:

DBA, Transaction, Data Control Language, privilege connect, privilege resource, privilege DBA, COMMIT, ROLLBACK, View, Sequence

Σκοπός του μαθήματος είναι η  σύντομη επισκόπηση της  τεχνολογίας σχεδίασης βάσεων δεδομένων (Μοντελοποίηση, Κανονικοποίηση, 1NF– 2NF-3NF), και της υλοποίησης με γλώσσα SQL 

Λέξεις κλειδιά:

Case study, modeling, normalization

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  6099
Αρ. Προβολών :  33101

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -