Ψυχιατρική

Πληροφορίες

Περιεχόμενο μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος

  1. Εισαγωγή στις ψυχιατρικές έννοιες
  2. Η έννοια του φυσιολογικού - Εισαγωγή στις ψυχικές λειτουργιές (συνείδηση, προσοχή, αντίληψη, κ.α.)
  3. Συνιστώσες της συμπεριφοράς- ψυχικές λειτουργίες (μνήμη, σκέψη κ.α.)
  4. Συνέχεια ψυχικών λειτουργιών (Συναίσθημα, μάθηση, προσανατολισμός - συναισθηματικές καταστάσεις σαν κίνητρα συμπεριφοράς, ορμές, ενορμήσεις, ένστικτα)
  5. Η διαμόρφωση του ψυχισμού (Στάδια ψυχοκινητικής εξέλιξης – ναρκισσιστικό στάδιο)
  6. Οριακή σύγκρουση
  7. Συνέχεια σταδίων (Οριακό – ψυχαναγκαστικό – οιδιπόδειο)
  8. Μηχανισμοί άμυνας
  9. Ψυχιατρικές κλινικές εικόνες (Εισαγωγή) - Ψυχώσεις (βασικά χαρακτηριστικά)
  10. Σχιζοφρένειες - κλινικές εικόνες (Ηβηφρένεια, απλή σχιζοφρένεια, κατατονική μορφή, παρανοϊκή μορφή, κ.α.) - Παράνοιες
  11. Συναισθηματικές διαταραχές, κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, υποστροφική μελαγχολία
  12. Εισαγωγή στις νευρώσεις - ιδεοψυχαναγκαστική - υστερική νεύρωση
  13. Νευρώσεις (συνέχεια) (Φοβική - αγχώδης, κ.α., υπερεγωτικό - προεγωτικό άγχος)
  14. Ασθένειες εξάρτησης (Χρήση- κατάχρηση- εθισμός- εξάρτηση, Φάσεις - τύποι αλκοολισμού, Διαταραχές του ΕΓΩ εξαρτημένων ατόμων)
  15. Οριακές διαταραχές - Διαταραχές της προσωπικότητας
  16. Οργανικά ψυχοσύνδρομα - Νευροφυτικές διαταραχές - Ψυχοσωματικές ασθένειες - Διαταραχές της διατροφής
  17. Θεραπευτικές παρεμβάσεις στην ψυχιατρική

Μαθησιακοί στόχοι

Μαθησιακοί στόχοι

Στόχος του μαθήματος είναι η συμφιλίωση των σπουδαστών, -τριών του τμήματος Κ.Ε. με τις ψυχιατρικές έννοιες, η κατανόηση της διαμόρφωσης της προσωπικότητας από ψυχοδυναμική σκοπιά και η ανάπτυξη της ικανότητας διαχωρισμού της φυσιολογικής συμπεριφοράς από την συμπεριφορά με ψυχοπαθολογικά στοιχεία είτε αυτή εκφράζεται σαν ψυχιατρική κλινική εικόνα, είτε σαν ΄΄φυσιολογική΄΄ μέσα σε ψυχοπαθολογικά κοινωνικά πλαίσια.

Επιπλέον συνιστώμενη βιβλιογραφία και υλικό προς μελέτη

Βιβλιογραφία

  • Η ψυχοδυναμική ψυχιατρική στην κλινική πράξη υπό Gabbard, Clen O., Υφαντής, Θωμάς Ν. Αθήνα : Βήτα Medical Arts, 2006 .
  • Στοιχεία ψυχιατρικής υπό Ρασιδάκις, Ν. Κ.
  • Σύγχρονη ψυχιατρική υπό Παπαδημητρίου, Γεώργιος Ν., Baruk, H.Αθήναι : Παρισιάνος, 1973 .
  • Ψυχιατρική υπό Χριστοδούλου, Γεώργιος Ν. Αθήνα: Βήτα, 2006
  • Κλινική ψυχιατρική υπό Μαδιανός, Μιχάλης Γ., 1941-, Στεφανής, Κωνσταντίνος Ν. Αθήνα : Καστανιώτης, c2006.
  • Σύγγραμμα ψυχιατρικής υπό Σολδάτος, Κωνσταντίνος Ρ., Λύκουρας, Λευτέρης Αθήνα : Βήτα, c2006 .
  • Oxford Σύγχρονη Ψυχιατρική υπό Gelder, Michael, Lopez-Ibor, Juan J., Andreasen, Nancy, Σολδάτος, Κωνσταντίνος Ρ., Αγγελόπουλος, Νικηφόρος, Αντωνίου, Αλέξανδρος Σταμάτιος. Αθήνα : Πασχαλίδης, 2007
  • Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας υπό Yalom, Irvin D. 1931-, Leszcz, Molyn, Ανδριτσάνου, Ευαγγελία, Κακατσάκη, Δέσποινα, Ζέρβας, Γιάννης, 1959- Αθήνα: Άγρα, 2006.
  • Συναισθηματική νοημοσύνη υπό Dann, Jill, Τσουκαλάς, Δημήτρης Αθήνα: Direction, 2010.

Πέρα από τα κλασικά βιβλία Ψυχιατρικής και Ψυχοπαθολογίας συνιστάται ιδιαίτερα για τους σπουδαστές και σπουδάστριες της Κοινωνικής εργασίας η επαφή τους με βιβλιογραφία «κοινωνικών ψυχιάτρων» όπως Erich Fromm, Adler, Karen Horney, Victror Frankl, και άλλων.

Προαπαιτούμενα

Προαπαιτούμενα

Η παρακολούθηση και κατανόηση του μαθήματος ευνοείται από προϋπάρχουσες βασικές γνώσεις ψυχολογίας. Ιδιαίτερα από γνώσεις που αφορούν θεωρίες για την διαμόρφωση της προσωπικότητας και τις ψυχικές λειτουργίες.

Σε ατομικό επίπεδο, η κατανόηση και ερμηνεία των ψυχοπαθολογικών στοιχείων της συμπεριφοράς ατόμων και κοινωνικών ομάδων προϋποθέτει έναν πλουραλισμό γνώσεων και ενδιαφερόντων που βρίσκεται πέρα από τα στενά μαθησιακά πλαίσια (π.χ. ιστορία, λογοτεχνία, παράλληλη βιβλιογραφία ψυχο-κοινωνιολογικού περιεχομένου, διαπολιτισμικές εμπειρίες κ.ά.).

Διδάσκοντες

Διδάσκοντες

Ευάγγελος Γ. Παπαγεωργίου

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Απόφοιτος του Δ΄ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1975 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δ.Γερμανία δίπλα στον καθηγητή G.Wolf. Συνέχισε στο Κέντρο Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Saarbrücken δίπλα στον καθηγητή W.Schmidt. Ειδικεύτηκε στην Νευρολογία και την Ψυχιατρική. Παράλληλα απέκτησε τον επιπρόσθετο τίτλο της Ψυχοθεραπείας και έγινε τακτικό μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Ιατρικής Ψυχοθεραπείας (AÄGP).

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Saarland με διατριβή σχετικά με τις δυνατότητες αποκατάστασης ψυχικά ασθενών. Διετέλεσε διευθύνων ιατρός (Chefsstelerträtentder oberarzt) του Κέντρου Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Saarbrücken με ιδιαίτερες ευθύνες στο τμήμα εξαρτημένων ασθενών του Κέντρου και διδάσκων στο Ψυχοθεραπευτικό Ινστιτούτο του Saarbrücken (Sorialpsychiatrischer Institut Saar - S.I.S.) Υπήρξε μέλος της εταιρείας αποκατάστασης ψυχικά αρρώστων (Rehabilitations Hilfe Saar) και της εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Saarbrücken (V.P.P.S).

Από το 1985 καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας, για τα γνωστικά αντικείμενα Ψυχιατρικής και Νευρολογίας. Παράλληλα - από το 1988 - υπεύθυνος της συμβουλευτικής κοινωνικής υπηρεσίας του ιδρύματος.

Προτεινόμενα συγγράμματα

Προτεινόμενα συγγράμματα

  • Παπαγεωργίου Γ. Ευάγγελος: ΄΄Ψυχιατρική΄΄, Αθήνα 2009
  • Μάνος Ν. : Βασικά στοιχεία κλινικής ψυχιατρικής, Studio press, Θεσσαλονίκη
  • Χαρτοκόλλης Π.: Εισαγωγή στην Ψυχιατρική, Θεμέλιο, Αθήνα