Ειδική Κοσμητολογία (Ε)

Αθανασία Βαρβαρέσου

Περιγραφή

Στο εργαστηριακό αυτό μάθημα αυτό περιγράφονται οι οργανολογικές μεθοδολογίες, που πρέπει να ακολουθούνται για την απόδειξη του ισχυρισμού δράσης ενός καλλυντικού προϊόντος ή των κοσμητικών συστατικών του. Πραγματοποιούνται πειράματα με αντικείμενο τις απεικονιστικές μεθόδους της μικροτοπογραφίας του δέρματος που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας κυρίως αντιρυτιδικών προϊόντων όπως η οπτική περιγραμμομετρία διαπερατότητας (οptical profilometry) και η απευθείας UVA φωτογράφιση-σάρωση. Μελετώνται και συγκρίνονται οι παράμετροι που υπολογίζονται από την οπτική περιγραμμομετρία και την απευθείας UVA φωτογράφιση-σάρωση. Πραγματοποιείται πείραμα μέτρησης της διαδερμικής απώλειας ύδατος (TEWL, tewameter) μετά την εφαρμογή βαζελίνης που ενισχύει τον λιπιδοεπιδερμικό φραγμό καθώς και μετά την εφαρμογή ακετόνης που καταστρέφει τον λιπιδοεπιδερμικό φραγμό ή αιθανόλης που έχει απολιπαντική δράση.  Πραγματοποιείται πείραμα  προσδιορισμού της ενυδάτωσης της κερατίνης με τη

Περισσότερα  
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Εξηγείται η αρχή της μεθόδου της οπτικής περιγραμμομετρίας διαπερατότητας. Απεικονίζεται  η μικροτοπογραφία του δέρματος σε υγιείς εθελοντές. Υπολογίζονται και ερμηνεύονται οι παράμετροι τραχύτητας, όγκου και επιφάνειας μεταξύ των διαφόρων περιοχών του προσώπου και μεταξύ των εθελοντών. Κατασκευάζεται ο αντίστοιχος πίνακας.

 

Στόχοι Ενότητας

  • Να γνωρίζει ο φοιτητής το χειρισμό του μηχανήματος της οπτικής περιγραμμομετρίας διαπερατότητας και την ερμηνεία των παραμέτρων που υπολογίζονται.

Λέξεις Κλειδιά

Μικροτοπογραφία του δέρματος, Οπτική περιγραμμομετρία διαπερατότητας (optical profilometry), παράμετροι τραχύτητας, αντιγηραντικές θεραπείες

Εξηγείται η αρχή της μεθόδου για την απεικόνιση της μικροτοπογραφίας του δέρματος με την υπεριώδη φωτογραφία-σάρωση. Απεικονίζεται  η μικροτοπογραφία του δέρματος σε υγιείς εθελοντές. Υπολογίζονται και ερμηνεύονται οι παράμετροι της επιφάνειας του ζωντανού δέρματος (SELS, Surface Evaluation Living Skin) που αντιπροσωπεύουν την απαλότητα, την αναλογία γραμμών, την αποφολίδωση κλπ. μεταξύ των διαφόρων περιοχών του προσώπου και μεταξύ των εθελοντών. Κατασκευάζεται ο αντίστοιχος πίνακας.

 

Στόχοι Ενότητας

  • Να γνωρίζει ο φοιτητής τo χειρισμό του μηχανήματος της υπεριώδους φωτογραφίας –σάρωσης της επιφάνειας του δέρματος και την ερμηνεία των παραμέτρων SELS που υπολογίζονται.

  

Λέξεις Κλειδιά

Υπεριώδης φωτογραφία- σάρωση της επιφάνειας του δέρματος, παράμετροι SELS

Περιγράφεται η αρχή της μεθόδου μέτρησης της διαδερμικής απώλειας ύδατος με τη μέθοδο του ανοικτού θαλάμου(tewameter). Αναλύεται ο νόμος του Fick. Πραγματοποιείται πείραμα μεταβολής της διαδερμικής απώλειας ύδατος μετά την εφαρμογή ουσίας που ενισχύει τον λιπιδοεπιδερμικό φραγμό (βαζελίνη). Μετράται η διαδερμική απώλεια ύδατος στο αριστερό και στο δεξί αντιβράχιο. Απλώνεται βαζελίνη στο αριστερό αντιβράχιο και μετράται η διαδερμική απώλεια ύδατος 30, 60 και 90 λεπτά μετά την εφαρμογή. Στα αντίστοιχα διαστήματα μετράται η διαδερμική απώλεια ύδατος και στο δεξί αντιβράχιο που δεν έχει γίνει εφαρμογή βαζελίνης. Κατασκευάζεται ο αντίστοιχος πίνακας και ερμηνεύονται τα αποτελέσματα.

 

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσει ο φοιτητής:

  • Τη μέθοδο προσδιορισμού της διαδερμικής απώλειας ύδατος με τη μέθοδο του ανοικτού θαλάμου
  • Την επίδραση μιας ουσίας που ενισχύει τον λιπιδοεπιδερμικό φραγμό (τουλάχιστον όσο γίνεται στα πλαίσια εργαστηριακού μαθήματος) στη διαδερμική απώλεια ύδατος

 

Λέξεις Κλειδιά

Διαδερμική απώλεια ύδατος, μέθοδος ανοικτού θαλάμου (tweameter), βαζελίνη, λιπιδοεπιδερμικός φραγμός

Περιγράφεται η αρχή της μεθόδου μέτρησης της διαδερμικής απώλειας ύδατος με τη μέθοδο του ανοικτού θαλάμου (tewameter). Αναλύεται ο νόμος του Fick. Πραγματοποιείται πείραμα μεταβολής της διαδερμικής απώλειας ύδατος μετά την εφαρμογή ουσίας που καταστρέφει τον λιπιδοεπιδερμικό φραγμό (ακετόνη). Μετράται η διαδερμική απώλεια ύδατος στο αριστερό και στο δεξί αντιβράχιο. Απλώνεται ακετόνη στο αριστερό αντιβράχιο και μετράται η διαδερμική απώλεια ύδατος 30, 60 και 90 λεπτά μετά την εφαρμογή. Στα αντίστοιχα διαστήματα μετράται η διαδερμική απώλεια ύδατος και στο δεξί αντιβράχιο που δεν έχει γίνει εφαρμογή ακετόνης. Κατασκευάζεται ο αντίστοιχος πίνακας και ερμηνεύονται τα αποτελέσματα.

 

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσει ο φοιτητής:

  • Τη μέθοδο προσδιορισμού της διαδερμικής απώλειας ύδατος με τη μέθοδο του ανοικτού θαλάμου
  • Την επίδραση μιας ουσίας που καταστρέφει τον λιπιδοεπιδερμικό φραγμό (τουλάχιστον όσο γίνεται στα πλαίσια εργαστηριακού μαθήματος) στη διαδερμική απώλεια ύδατος

 

 

Λέξεις Κλειδιά

Διαδερμική απώλεια ύδατος, μέθοδος ανοικτού θαλάμου (Tewameter), ακετόνη, λιπιδοεπιδερμικός φραγμός

Αναλύεται η αρχή μεθόδου της χωρητικότητας (corneometer), τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου καθώς και οι παράγοντες που επηρεάζουν τις μετρήσεις.

Μετριέται η υδάτωση της κερατίνης στο αριστερό και δεξιό αντιβράχιο εθελοντών μετά την εφαρμογή μαλακτικών κρεμών O/W και W/O, αντίστοιχα συνολικά 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70 και 80 λεπτά μετά τις εφαρμογές. Κατασκευάζεται πίνακας και διάγραμμα υδάτωσης-χρόνου. Ερμηνεύονται τα αποτελέσματα.

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζει ο φοιτητής:

  • Το χειρισμό της συσκευής μέτρησης της υδάτωσης της κερατίνης με τη μέθοδο της χωρητικότητας.
  • Τη μεταβολή της υδάτωσης της κερατίνης στιβάδας μετά την εφαρμογή μαλακτικών κρεμών Ο/W και W/O.

 

Λέξεις Κλειδιά

Mέθοδος της χωρητικότητας (corneometer), υδάτωση της κερατίνης

Χρησιμοποιούνται ταινίες αποκόλλησης των κερατινοκυττάρων σε υγιείς εθελοντές (corneofix). Τοποθετούνται σε κάμερα UVA και προσδιορίζονται ο δείκτης απόπτωσης καθώς και παράμετροι σχετικές με το μέγεθος των κερατινοκυττάρων.

 

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζει ο φοιτητής :

  • Την έμμεση μέθοδο μέτρησης της υδάτωσης της κερατίνης με ταινίες συλλογής κερατινοκυττάρων
  • Το δείκτη απόπτωσης και τις παραμέτρους που σχετίζονται με τα κερατινοκύτταρα και είναι ενδεικτικές της υδάτωσης

 

Λέξεις Κλειδιά

Ταινίες συλλογής κερατινοκυττάρων (corneofix), υδάτωση της κερατίνης στιβάδας

 

 

Περιγράφεται η αρχή μεθόδου προσδιορισμού του σμήγματος με σμηγματόμετρο καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου (sebumeter). Προσδιορίζεται το σμήγμα σε υγιείς εθελοντές στο δέρμα του προσώπου και συγκρίνονται τα αποτελέσματα.

 

Στόχοι Ενότητας

  • Να κατανοήσει ο φοιτητής την άμεση μέθοδο προσδιορισμού του σμήγματος με σμηγματόμετρο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας σμηγματορυθμιστικών θεραπειών

 

Λέξεις Κλειδιά

Σμηγματορυθμιστικές θεραπείες, σμηγματόμετρο (sebumeter)

 

Περιγράφεται η αρχή μεθόδου προσδιορισμού του σμήγματος με ταινίες συλλογής (Sebufix). Προσδιορίζεται το σμήγμα στο δέρμα του προσώπου σε εθελοντές. Υπολογίζονται οι παράμετροι όπως subarea (αναλογία του τμήματος της ταινίας που καλύπτεται από σμήγμα) κ.λ.π.  καθώς και οι παράμετροι οι σχετικές με την κατηγοριοποίηση των κηλίδων ανάλογα με το μέγεθός τους. Συγκρίνονται τα αποτελέσματα μεταξύ των εθελοντών.

 

Στόχοι Ενότητας

Να μάθουν οι φοιτητές:

  • Τη μέθοδο προσδιορισμού του σμήγματος με ταινίες συλλογής
  • Τη σύγκριση των τιμών σμήγματος μεταξύ εθελοντών.

 

Λέξεις Κλειδιά

Ταινίες συλλογής σμήγματος (sebufix), προσδιορισμός σμήγματος

Περιγράφεται η αρχή της μεθόδου αναρρόφησης-επιμήκυνσης (cutometer) για τον προσδιορισμό της ελαστικότητας σε υγιείς εθελοντές. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται η αποτελεσματικότητα αντιγηραντικών και ενυδατικών κοσμητικών ή και άλλων αισθητικών ή ιατρικών θεραπειών καθώς και η αποκατάσταση του ουλώδους ιστού μετά από τραυματισμούς. Αναλύεται η τεχνική με εφαρμογή σταθερής υποπίεσης και απότομης διακοπής της υποπίεσης. Λαμβάνεται η καμπύλη επιμήκυνσης δέρματος- χρόνου σε υγιείς εθελοντές σε διάφορες ανατομικές περιοχές, ηλικίες και φύλα και υπολογίζονται οι ελαστικές και οι ιξωδοελαστικές παράμετροι. Συγκρίνονται και ερμηνεύονται τα αποτελέσματα.

 

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσει ο φοιτητής:

  • Την αρχή της μεθόδου αναρρόφησης-επιμήκυνσης για τον προσδιορισμό της ελαστικότητας του δέρματος
  • Τις τεχνικές της μεθόδου
  • Τις ελαστικές και ιξωδοελαστικές παραμέτρους του δέρματος
  • Tις καμπύλες επιμήκυνσης δέρματος-χρόνου

 

Λέξεις Κλειδιά

Ελαστικότητα δέρματος, cutometer, ελαστικές-ιξωδοελαστικές παράμετροι δέρματος, αντιγηραντικές θεραπείες

Περιγράφεται η αρχή της μεθόδου προσδιορισμού της μελανίνης και το ερυθήματος με τη συσκευή mexameter. Η μέτρηση της μελανίνης απαιτείται για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας λευκαντικών καλλυντικών ή και ιατρικών θεραπειών. Η μέτρηση του ερυθήματος απαιτείται για τον προσδιορισμό της ερυθηματογόνου δόσης κατά την αξιολόγηση αντηλιακών καθώς και την αξιολόγηση πιθανής ερεθιστικής δράσης προϊόντων που εφαρμόζονται τοπικά.  Στη συγκεκριμένη ενότητα προσδιορίζεται η μελανίνη σε διάφορες ανατομικές περιοχές σε υγιείς εθελοντές καθώς και σε μελαχρωματικές κηλίδες. Κατασκευάζεται πίνακας με τις τιμές και συγκρίνονται τα αποτελέσματα μεταξύ των εθελοντών ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος και των ανατομικών περιοχών.

 

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσει ο φοιτητής:

  • Το χειρισμό της συσκευής μέτρησης της μελανίνης και του ερυθήματος
  • Τη σύγκριση των διαφορετικών τιμών μελανίνης ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος
  • Τις μεθόδους αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας λευκαντικών προϊόντων
  • Την εκτίμηση της ερεθιστικής δράσης εφαρμοζόμενων τοπικά ουσιών και άλλων κοσμητικών θεραπειών

 

Λέξεις Κλειδιά

Μελανίνη, ερύθημα, mexameter, λευκαντικά προϊόντα, ερεθιστικές ουσίες

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A+

Αρ. Επισκέψεων :  5947
Αρ. Προβολών :  28182

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -