ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΙΙ (Θ)
Αθανασία Βαρβαρέσου
Στο μάθημα της Κοσμητολογίας ΙΙ περιγράφονται οι βασικές κατηγορίες γαλακτωμάτων που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό, ενυδάτωση και περιποίηση του δέρματος, οι βασικές κατηγορίες συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα αυτά καθώς και οι δερμοκοσμητικές τους ιδιότητες. Δίνεται ο ορισμός της κρέμας και η ορολογία της ψυχρής κρέμας. Περιγράφονται οι κρέμες καθαρισμού και οι μηχανισμοί απομάκρυνσης των διαφόρων ειδών ρύπων. Περιγράφεται ο διαχωρισμός τους σε εκπλυνόμενες, όξινες και υγροποιούμενες. Αναλύονται οι γαλακτωματοποιημένες λοσιόν καθαρισμού. Περιγράφονται και οι μη γαλακτωματοποιημένες λοσιόν καθαρισμού-μονοφασικά συστήματα καθώς και οι βασικές επιφανειακοενεργές ουσίες που περιέχονται σε αυτές. Περιγράφονται οι κρέμες νύκτας και οι κρέμες μασάζ καθώς και οι κύριες ιδιότητές τους και τα συστατικά τους. Περιγράφεται η «εξαφανιζόμενη» κρέμα και τα βασικά συστατικά της. Εξηγείται ο μηχανισμός ενυδάτωσης του δέρματος και τα αίτια της αφυδάτωσης. Εξηγούνται ο φυσικός συντελεστής ενυδάτωσης και ο λιπιδοεπιδερμικός φραγμός. Αναλύονται οι έννοιες υγροσκοπικές-υγραντικές ουσίες και μαλακτικές. Περιγράφονται οι ουσίες που προστίθενται στα καλλυντικά προϊόντα για την ενυδάτωση του δέρματος και συσχετίζονται οι ιδιότητές τους με τους ενυδατικούς μηχανισμούς του δέρματος. Περιγράφεται η σύσταση των κρεμών χεριών και σώματος, οι βασικοί γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται σε αυτά καθώς και οι ενυδατικές-υγραντικές ουσίες. Αναλύονται οι κρέμες για όλες τις χρήσεις. Γίνεται εισαγωγή στα προϊόντα μέικ απ και εξηγείται ο διαχωρισμός σε κρέμες βάσης μέικ απ και μέικ απ. Περιγράφονται οι τονωτικές και οι στυπτικές λοσιόν και τα βασικά συστατικά τους. Γίνεται εισαγωγή στις έννοιες εκχύλισμα, βάμμα, αφέψημα. Αναφέρονται φυτικά εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται στις λοσιόν και η χημική ανάλυση των εκχυλισμάτων αυτών.
Αναφέρονται οι βασικές αρχές της συσκευασίας καλλυντικών προϊόντων. Εξηγούνται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του γυαλιού ως υλικού συσκευασίας. Αναλύονται οι κατηγορίες πλαστικών που χρησιμοποιούνται ως υλικά συσκευασίας καλλυντικών προϊόντων. Εξηγούνται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πλαστικών. Διαπερατότητα - Προσροφητικότητα πλαστικών. Πολυολεφίνες που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία καλλυντικών. Αναλύονται οι ιδιότητες των μετάλλων π.χ. αργιλίου που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Αναλύεται η συσκευασία υπό πίεση (δοχείο, βαλβίδα και βυθιζόμενος σωλήνας) καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για αυτή τη συσκευασία. Περιγράφονται οι ιδιότητες των προωθητικών αερίων που χρησιμοποιούνται. Εξηγούνται τα συστήματα δυο και τριών φάσεων. Αναλύεται η διάβρωση που προκαλείται στα δοχεία της συσκευασίας υπό πίεση και οι τρόποι αντιμετώπισής της.
Δίνονται οι ορισμοί χρωστική ύλη, πιγμέντο, λάκκα. Περιγράφεται ο κατάλογος χρωμάτων (Color index). Περιγράφεται η κατηγοριοποίηση των χρωμάτων στην Ε.Ε. Περιγράφεται η ταξινόμηση σε φυσικά, ανόργανα και πιστοποιημένα. Περιγράφονται οι ιδιότητες και οι χημικές δομές των φυσικών όπως αναττο, κοχενίλη κλπ. Περιγράφονται οι φυσικοχημικές ιδιότητες των ανόργανων όπως οι ουλταρμαρίνες, τα οξείδια του σιδήρου κλπ. Και των άσπρων πιγμέντων όπως διοξείδιο του τιτανίου κλπ. Περιγράφονται τα πιστοποιημένα χρώματα όπως αζοχρώματα, ξανθένια, ανθρακινόνες κλπ.
Δίνεται ο ορισμός των λιποσωμάτων και περιγράφεται συνοπτικά η Παρασκευή τους και οι κυριότερες χημικές δομές τους. Αναλύεται η διάκρισή τους σε ουδέτερα και φορτσμένα. Περιγράφονται τα λιπαρά οξέα που συμμετέχουν στην Παρασκευή τους. Αναλύονται οι βιολογικές μεμβράνες, η λιπιδική διπλοστιβάδα και η ομοιότητα της με τη λιποσωμιακή δομή. Περιγράφονται οι φυσικοχημικές ιδιότητες των λιποσωμάτων ανάλογα με το μέγεθος και την κατανομή των μεγεθών, από τον όγκο των ουσιών που έχουν την ικανότητα να εγκλωβίζουν και από το ζ-δυναμικό της επιφάνειας τους. Αναλύεται ο διαχωρισμός σε πολυλιποσώματα (Μultivesicularvesicles, MVVs), μονοστιβαδικά (Unilamelarvesicles, ULVs) και πολυστιβαδικά (Multilamelarvesicles, MLVs). Περιγράφεται η σταθερότητα των λιποσωμάτων. Αναλύονται οι εφαρμογές τους στην Κοσμητολογία. Εξηγείται η συνεισφορά των λιποσωμάτων στην αύξηση της ενδο/διαδερμικής απορρόφησης ουσιών. Υπερσώματα, φωτοσώματα, τρανσφοερσώματα, νιοσώματα, προλιποσώματα και προνιοσώματα.
ΛιγότεραΣτο μάθημα της Κοσμητολογίας ΙΙ περιγράφονται οι βασικές κατηγορίες γαλακτωμάτων που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό, ενυδάτωση και περιποίηση του δέρματος, οι βασικές κατηγορίες συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα αυτά καθώς και οι δερμοκοσμητικές τους ιδιότητες. Δίνεται ο ορισμός της κρέμας και η ορολογία της ψυχρής κρέμας. Περιγράφονται οι κρέμες καθαρισμού και οι μηχανισμοί απομάκρυνσης των διαφόρων ειδών ρύπων. Περιγράφεται ο διαχωρισμός τους σε εκπλυνόμενες, όξινες και υγροποιούμενες. Αναλύονται οι γαλακτωματοποιημένες λοσιόν καθαρισμού. Περιγράφονται και οι μη γαλακτωματοποιημένες λοσιόν καθαρισμού-μονοφασικά συστήματα καθώς και οι βασικές επιφανειακοενεργές ουσίες που περιέχονται σε αυτές. Περιγράφονται οι κρέμες νύκτας και οι κρέμες μασάζ καθώς και οι κύριες ιδιότητές τους και τα συστατικά τους. Περιγράφεται η «εξαφανιζόμενη» κρέμα και τα βασικά συστατικά της. Εξηγείται ο μηχανισμός ενυδάτωσης του δέρματος και τα αίτια της αφυδάτωσης. Εξηγούνται ο φυσικός συντελεστής ε
Στο μάθημα της Κοσμητολογίας ΙΙ περιγράφονται οι βασικές κατηγορίες γαλακτωμάτων που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό, ενυδάτωση και περιποίηση του δέρματος, οι βασικές κατηγορίες συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα αυτά καθώς και οι δερμοκοσμητικές τους ιδιότητες. Δίνεται ο ορισμός της κρέμας και η ορολογία της ψυχρής κρέμας. Περιγράφονται οι κρέμες καθαρισμού και οι μηχανισμοί απομάκρυνσης των διαφόρων ειδών ρύπων. Περιγράφεται ο διαχωρισμός τους σε εκπλυνόμενες, όξινες και υγροποιούμενες. Αναλύονται οι γαλακτωματοποιημένες λοσιόν καθαρισμού. Περιγράφονται και οι μη γαλακτωματοποιημένες λοσιόν καθαρισμού-μονοφασικά συστήματα καθώς και οι βασικές επιφανειακοενεργές ουσίες που περιέχονται σε αυτές. Περιγράφονται οι κρέμες νύκτας και οι κρέμες μασάζ καθώς και οι κύριες ιδιότητές τους και τα συστατικά τους. Περιγράφεται η «εξαφανιζόμενη» κρέμα και τα βασικά συστατικά της. Εξηγείται ο μηχανισμός ενυδάτωσης του δέρματος και τα αίτια της αφυδάτωσης. Εξηγούνται ο φυσικός συντελεστής ε
Περιγράφονται οι βασικές κατηγορίες γαλακτωμάτων που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό, ενυδάτωση και περιποίηση του δέρματος, οι βασικές κατηγορίες συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα αυτά καθώς και οι δερμοκοσμητικές τους ιδιότητες. Δίνεται ο ορισμός της κρέμας και η ορολογία και τα συστατικά της ψυχρής κρέμας. Περιγράφονται οι κρέμες καθαρισμού, οι επιφανειακοενεργές ουσίες που περιέχονται σε αυτές και οι μηχανισμοί απομάκρυνσης των διαφόρων ειδών ρύπων. Περιγράφονται οι γαλακτωματοποιημένες λοσιόν καθαρισμού και αναλύονται οι εκπλυνόμενες, όξινες και υγροποιούμενες. Περιγράφονται και οι μη γαλακτωματοποιημένες λοσιόν καθαρισμού-μονοφασικά συστήματα καθώς και οι βασικές επιφανειακοενεργές ουσίες που περιέχονται σε αυτές. Περιγράφονται οι κρέμες νύκτας και οι κρέμες μάλαξης καθώς και οι κύριες ιδιότητές τους και τα συστατικά τους. Περιγράφεται η «εξαφανιζόμενη» κρέμα και τα βασικά συστατικά της. Εξηγείται ο μηχανισμός ενυδάτωσης του δέρματος και τα αίτια της αφυδάτωσης. Εξηγείται ο λιπιδοεπιδερμικός φραγμός. Αναλύονται οι έννοιες υγροσκοπικές-υγραντικές ουσίες και μαλακτικές. Περιγράφονται οι ουσίες που προστίθενται στα καλλυντικά προϊόντα για την ενυδάτωση του δέρματος και συσχετίζονται οι ιδιότητές τους με τους ενυδατικούς μηχανισμούς του δέρματος.
Στόχοι Ενότητας
Να κατανοήσει o φοιτητής τις έννοιες:
- Κρέμα.
- Γαλακτωματοποιημένη λοσιόν.
- Κρέμες καθαρισμού.
- Είδη κρεμών καθαρισμού.
- Διαχωρισμός κρεμών ανάλογα με τη χρήση τους.
- Μη γαλακτωματοποιημένες λοσιόν.
- Κρέμες νύκτας.
- Κρέμες μάλαξης.
Βιβλιογραφία
- Τσιρίβας Ε., «Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙ».
- Τσιρίβας Ε., Παπαγεωργίου Σ., «Εργαστηριακές Ασκήσεις Κοσμητολογίας ΙΙ».
Λέξεις Κλειδιά
Κρέμες, γαλακτωματοποιημένη λοσιόν,κρέμες καθαρισμού, κρέμες νύκτας, κρέμες μάλαξης, ενυδάτωση-αφυδάτωση του δέρματος, υγραντικές ουσίες, μαλακτικές ουσίες, κρέμες χεριών, κρέμες σώματος.
Περιγράφεται η σύσταση των κρεμών χεριών και σώματος, οι βασικοί γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα καθώς και οι ενυδατικές-υγραντικές ουσίες. Αναλύονται οι προστατευτικές κρέμες χεριών καθώς και οι κρέμες για όλες τις χρήσεις.
Στόχοι Ενότητας
Να γνωρίζει ο φοιτητής τα βασικά συστατικά και τις βασικές δερμοκοσμητικές ιδιότητες για:
- Κρέμες χεριών.
- Κρέμες σώματος.
- Κρέμες για όλες τις χρήσεις.
Βιβλιογραφία
Ξενόγλωσση:
- Corazza, M., Minghetti, S., Bianchi, A., Virgili, A., Borghi, A., Barrier creams: Facts and controversies Deramatitis 25: 327-333 (2014)
- Opstrup, M.S., Johansen, J.D., Bossi, R., Lundov, M.D., Garvey, L.H., Chlorhexidine in cosmetic products - A market survey Cont Derm 72:55-58 (2015)
Ελληνική:
- Τσιρίβας Ε., «Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙ».
- Τσιρίβας Ε., Παπαγεωργίου Σ., «Εργαστηριακές Ασκήσεις Κοσμητολογίας ΙΙ».
Λέξεις Κλειδιά
Κρέμες χεριών , κρέμες σώματος, κρέμες για όλες τις χρήσεις.
Γίνεται εισαγωγή στα προϊόντα μέικ απ και εξηγείται ο διαχωρισμός σε κρέμες βάσης μέικ απ και μέικ απ. Εξηγούνται οι φυσικοχημικές ιδιότητες των βασικών συστατικών τους. Αναφέρονται τα βασικά πιγμέντα που χρησιμοποιούνται καθώς και οι αναλογίες που χρησιμοποιούνται. Ιδιότητες πιγμέντων.
Στόχοι Ενότητας
Να γνωρίζει ο φοιτητής:
- Τις διαφορές κρέμας βάσης μέικ-απ και μέικ-απ.
- Τα πιγμέντα που χρησιμοποιούνται.
- Τις μεθόδους διαβροχής των πιγμέντων.
Βιβλιογραφία
- Τσιρίβας Ε., «Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙ».
- Τσιρίβας Ε., Παπαγεωργίου Σ., «Εργαστηριακές Ασκήσεις Κοσμητολογίας ΙΙ».
- Τσιρίβας Ε., Βαρβαρέσου Α., «Εργαστηριακές Ασκήσεις Κοσμητολογίας ΙΙΙ».
Λέξεις Κλειδιά
Κρέμες βάσης μέικ-απ, πιγμέντα μέικ-απ.
Περιγράφονται οι τονωτικές και οι στυπτικές λοσιόν και τα βασικά συστατικά τους. Γίνεται εισαγωγή στις έννοιες εκχύλισμα, βάμμα, αφέψημα. Περιγράφονται τα υγρά, ημιστερεά και στερεά εκχυλίσματα. Αναφέρονται φυτικά εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται στις λοσιόν και η χημική ανάλυση των εκχυλισμάτων αυτών.
Στόχοι Ενότητας
Να κατανοήσει ο φοιτητής:
- Τα βασικά συστατικά και ιδιότητες των στυπτικών λοσιόν.
- Τα βασικά συστατικά και ιδιότητες των τονωτικών λοσιόν.
- Το διαχωρισμό των εκχυλισμάτων ανάλογα με το διαλύτης εκχύλισης και τη φυσική τους κατάσταση.
- Κάποια φυτικά εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή λοσιόν.
Βιβλιογραφία
Ξενόγλωσση:
- Antignac E., Nohynek G.J., Thomas R., Clouzeau J., Toutain H. Safety of botanical ingredients in personal care products/cosmetics Food Chem Toxicol 49: 324-341 (2011)
Ελληνική:
- Τσιρίβας Ε., «Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙ».
- Τσιρίβας Ε., Παπαγεωργίου Σ., «Εργαστηριακές Ασκήσεις Κοσμητολογίας ΙΙΙ».
Λέξεις Κλειδιά
Στυπτικές λοσιόν, τονωτικές λοσιόν, φυτικά εκχυλίσματα, υγρά, ημιστερεά και στερεά εκχυλίσματα.
Περιγράφονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του γυαλιού και του πλαστικού ως υλικού συσκευασίας. Αναλύονται οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαπερατότητα των πλαστικών και οι συνέπειες της προσροφητικότας ουσιών στο εσωτερικό τοίχωμα των πλαστικών. Θερμοπλαστικά και θερμοσκληραινόμενα πλαστικά. Πολυολεφίνες. Αναλύονται και συγκρίνονται οι ιδιότητες του πολυαιθυλενίου χαμηλής και υψηλής πυκνότητας, του πολυπροπυλενίου, πολυστυρολίου και του πολυβινυλοχλωριδίου. Αναλύονται και συγκρίνονται οι ιδιότητες των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία.
Στόχοι Ενότητας
Να γνωρίζει ο φοιτητής :
- Τις ιδιότητες του γυαλιού.
- Τις ιδιότητες των πλαστικών.
- Τα είδη των πλαστικών και τις πολυολεφίνες.
- Τα είδη των μετάλλων για τη συσκευασία καλλυντικών.
Βιβλιογραφία
- Τσιρίβας Ε., «Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙ».
Λέξεις Κλειδιά
Γυαλί, θερμοπλαστικά, διαπερατότητα και προσροφητικότητα πλαστικών, πολυολεφίνες, αργίλιο και συσκευασία καλλυντικών.
Αναλύονται τα βασικά σημεία της συσκευασίας υπό πίεση: Δοχείο, βαλβίδα, βυθιζόμενος σωλήνας και προωθητικό αέριο. Εξηγούνται οι ιδιότητες των συμπιεσμένων και των υγροποιημένων προωθητικών αερίων. Προωθητικά υδρογονανθράκων. Αναλύεται η ταξινόμηση της συσκευασίας υπό πίεση ανάλογα με : α) το είδος του συστήματος που περιέχεται στο δοχείο και β) τη μορφή του προϊόντος που εξέρχεται από το δοχείο. Αναλύονται τα συστήματα δυο και τριών φάσεων. Σπρέυ αφρού και σπρέυ σκόνης. Αναλύεται η διάβρωση στα δοχεία που γίνεται η συσκευασία υπό πίεση. Αναφέρονται οι τρόποι αντιμετώπισης της διάβρωσης.
Στόχοι Ενότητας
Να κατανοήσει ο φοιτητής:
- Τα υλικά της συσκευασίας υπό πίεση.
- Τα συμπιεσμένα και υγροποιημένα προωθητικά αέρια.
- Την ταξινόμηση των συστημάτων που συσκευάζονται υπό πίεση.
- Τη γαλβανική διάβρωση και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Βιβλιογραφία
- Τσιρίβας Ε., «Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙ».
Λέξεις Κλειδιά
Υλικά συσκευασίας υπό πίεση, συμπιεσμένα και υγροποιημένα προωθητικά αέρια, προωθητικά υδρογονανθράκων, συστήματα δυο και τριών φάσεων, σπρέυ αφρού και σκόνης.
Δίνονται οι ορισμοί χρωστική ύλη, πιγμέντο, λάκκα. Περιγράφεται ο κατάλογος χρωμάτων (Color index). Περιγράφεται η κατηγοριοποίηση των χρωμάτων στην Ε.Ε. Περιγράφεται η ταξινόμηση σε φυσικά, ανόργανα και πιστοποιημένα. Περιγράφονται οι ιδιότητες και οι χημικές δομές των φυσικών όπως αναττο, κοχενίλη κλπ. Περιγράφονται οι φυσικοχημικές ιδιότητες των ανόργανων όπως οι ουλταρμαρίνες, τα οξείδια του σιδήρου κλπ. Και των άσπρων πιγμέντων όπως διοξείδιο του τιτανίου κλπ. Περιγράφονται τα πιστοποιημένα χρώματα όπως αζοχρώματα, ξανθένια, ανθρακινόνες κλπ.
Στόχοι Ενότητας
Να κατανοήσει ο φοιτητής:
- Τις έννοιες χρωστική ύλη, πιγμέντο, λάκκα.
- Την κατηγοριοποίηση των χρωμάτων στην Ε.Ε.
- Τις ιδιότητες των φυσικών, ανόργανων και πιστοποιημένων χρωμάτων.
Βιβλιογραφία
Τσιρίβας Ε., Βαρβαρέσου Α. και Παπαγεωργίου Σ. «Βασικές Αρχές Κοσμήτολογίας» Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α. Ε. , 2013.
Λέξεις Κλειδιά
Χρωστική ύλη, λάκκα, πιγμέντο, φυσικά, ανόργανα, πιστοποιημένα χρώματα, κατάλογος χρωμάτων.
Δίνεται ο ορισμός των λιποσωμάτων και περιγράφεται συνοπτικά η παρασκευή τους και οι κυριότερες χημικές δομές τους. Αναλύεται η διάκρισή τους σε ουδέτερα και φορτισμένα. Περιγράφονται τα λιπαρά οξέα που συμμετέχουν στην παρασκευή τους. Αναλύονται οι βιολογικές μεμβράνες, η λιπιδική διπλοστιβάδα και η ομοιότητα της με τη λιποσωμιακή δομή. Περιγράφονται οι φυσικοχημικές ιδιότητες των λιποσωμάτων ανάλογα με το μέγεθος και την κατανομή των μεγεθών, από τον όγκο των ουσιών που έχουν την ικανότητα να εγκλωβίζουν και από το ζ-δυναμικό της επιφάνειας τους. Αναλύεται ο διαχωρισμός σε πολυλιποσώματα (Μultivesicularvesicles, MVVs), μονοστιβαδικά (Unilamelarvesicles, ULVs) και πολυστιβαδικά (Multilamelarvesicles, MLVs). Περιγράφεται η σταθερότητα των λιποσωμάτων. Αναλύονται οι εφαρμογές τους στην Κοσμητολογία. Εξηγείται η συνεισφορά των λιποσωμάτων στην αύξηση της ενδο/διαδερμικής απορρόφησης ουσιών. Υπερσώματα, φωτοσώματα, τρανσφοερσώματα, νιοσώματα, προλιποσώματα και προνιοσώματα.
Στόχοι Ενότητας
Να κατανοήσει ο φοιτητής:
- Την έννοια του λιποσώματος.
- Τις βιολογικές μεμβράνες, τη λιπιδική διπλοστιβάδα και την ομοιότητα με τα λιποσώματα.
- Τα πολυλιποσώματα, τα μονοσιβαδικά και τα πολυστιβαδικά.
Βιβλιογραφία
- Παπαϊωάννου Ι., Δεμέτζος Γ., Βλάχου Κ., Κωνσταντινίδη Μ., Φαρμακευτική Τεχνολογία, 978-960-394-487-4, 2009.
- Τσιρίβας Ε., «Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙ».
Λέξεις Κλειδιά
Λιποσώματα , λιπιδική διπλοστιβάδα, Ενδο/διαδερμική απορρόφηση, πολυστιβαδικά, μονοστιβαδικά, νιοσώματα.
Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα
Αρ. Επισκέψεων : 13217
Αρ. Προβολών : 41925
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -