Κοσμητολογία ΙΙI (Θ)

Αθανασία Βαρβαρέσου

Περιγραφή

Στο θεωρητικό μέρος της Κοσμητολογίας ΙΙΙ διδάσκονται: οι φυσικοχημικές και οι δερμοκοσμητικές ιδιότητες των βασικών συστατικών καλλυντικών προϊόντων για την περιποίηση του δέρματος όπως οι μάσκες προσώπου καθώς και προφύλαξης του όπως  τα αντηλιακά προϊόντα. Επίσης διδάσκονται αναλυτικά  τα βασικά συστατικά καθώς και η τεχνολογία ανάπτυξης προϊόντων ψιμυθίωσης του δέρματος όπως τα κραγιόν.

Στην ενότητα 1 περιγράφονται τα βασικά συστατικά και οι φυσικοχημικές ιδιότητες των μασκών κεριών. Περιγράφονται οι δερμοκοσμητικές ιδιότητές τους και αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης τους. 

Ακολουθεί η ανάλυση των αργιλωδών μασκών.  Περιγράφονται τα βασικά δραστικά συστατικά των αργιλωδών μασκών και τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους στο δέρμα.

Περιγράφονται οι υδροκολλοειδείς μάσκες. Δίνονται οι ορισμοί υδροκολλοειδείς και αργιλοϋδροκολλοειδείς. Αναλύονται τα αποτελέσματα εφαρμογής των υδροκολλοειδών με φυσικά και με συνθετικά κολλοειδή. Περιγράφονται οι χημικές δομές κα

Περισσότερα  
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Περιγράφεται η ταξινόμηση των μασκών ανάλογα με: α) τα συστατικά που περιέχουν και β) με την εμφάνισή τους. Ακολουθείται η ταξινόμηση ανάλογα με την εμφάνισή τους σε: Μάσκες κεριών, αργιλώδεις, υδροκολλοειδείς, γαλακτωματοποιημένες, ελαιώδεις και ελαστικές.

Περιγράφονται τα βασικά συστατικά των μασκών κεριών, αναλύεται ο μηχανισμός δράσης τους και εξηγούνται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης τους.

Περιγράφονται οι φυσικοχημικές ιδιότητες των δραστικών συστατικών των αργιλωδών μασκών και οι μηχανισμοί δράσης τους καθώς και τα έκδοχα που χρησιμοποιούνται (πλαστικοποιητές, χρώματα κ.λπ.). Αναλύονται τα αποτελέσματα εφαρμογής τους στο δέρμα.  

Περιγράφονται οι υδροκολλοειδείς μάσκες, αναλύονται οι ιδιότητες τους και εξηγούνται τα έκδοχα που χρησιμοποιούνται. Δίνεται ο ορισμός αργιλο-υδροκολλοειδούς μάσκας. Περιγράφονται αναλυτικά οι δερμοκοσμητικές ιδιότητες των υδροκολλοειδών μασκών με φυσικά κολλοειδή. Αναφέρονται η προέλευση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες των φυσικών κολλοειδών όπως τραγακάνθη, αραβικό κόμμι, ζελατίνη, μεθυλοκυτταρίνη κ.λπ. Περιγράφονται αναλυτικά οι δερμοκοσμητικές ιδιότητες των υδροκολλοειδών μασκών με συνθετικά κολλοειδή. Αναφέρονται η χημική δομή και οι φυσικοχημικές ιδιότητες (διαλυτότητα, σταθερότητα έναντι τιμών pH) των συνθετικών κολλοειδών. Δίνεται έμφαση στην πολυβινυλική αλκοόλη (PVA) που είναι το κύριο συνθετικό συστατικό των  αποφλοιούμενων μασκών.

Περιγράφονται οι γαλακτωματοποιημένες μάσκες και οι δερμοκοσμητικές τους ιδιότητες. Αναλύονται οι μάσκες αφρού.

Περιγράφονται τα βασικά συστατικά των ελαστικών μασκών (τεχνητό καουτσούκ) καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης τους. Περιγράφονται οι ελαιώδεις μάσκες, τα βασικά συστατικά τους και τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους στο δέρμα.

Περιγράφονται συνοπτικά οι πρόσθετες δραστικές ουσίες που μπορεί να ενσωματωθούν στις μάσκες προσώπου όπως ένζυμα, λευκαντικές ουσίες, φυτικά εκχυλίσματα, βιταμίνες και κερατολυτικές ουσίες.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές:

  • Tις φυσικοχημικές και δερμοκοσμητικές ιδιότητες των δραστικών συστατικών των μασκών προσώπου όλων των κατηγοριών.
  • Την τεχνολογία παρασκευής μασκών προσώπου.
  • Τους μηχανισμούς δράσης των μασκών προσώπου.
  • Τα αποτελέσματα εφαρμογής στο δέρμα των μασκών προσώπου.

Βιβλιογραφία

Τσιρίβας Ε., Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙI.

Λέξεις Κλειδιά

Μάσκες κεριών, αργιλώδεις μάσκες, υδροκολλοειδείς μάσκες, αργιλο-υδροκολλοειδείς μάσκες, φυσικά κολλοειδή, συνθετικά κολλοειδή,  αποφλοιούμενες μάσκες, γαλακτωματοποιημένες μάσκες, μάσκες αφρού, ελαιώδεις μάσκες, ελαστικές μάσκες, πρόσθετες ουσίες μασκών προσώπου.

Γίνεται εισαγωγή στα κραγιόν χειλιών, στις απαιτούμενες ιδιότητες του ραβδίου καθώς και του στρώματος που πρέπει να αφήνει στα χείλη. Αναλύονται τα χρώματα που χρησιμοποιούνται (βρωμοξέα, πιγμέντα, λάκες, ιριδίζοντα πιγμέντα) και οι τεχνολογίες  ενσωμάτωσής τους  στο κραγιόν. Αναλύεται η ταυτομέρεια των βρωμιωμένων παραγώγων της φλουρεσκεΐνης (βρωμοξέα) και η επίδραση της ταυτομέρειας στη διαλυτότητα του βρωμοξέος καθώς και στις φυσικοχημικές ιδιότητες του ραβδίου.

Στόχοι Ενότητας

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν:

  • Τις βασικές καλλυντικοτεχνικές μορφές κραγιόν καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μορφής.
  • Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται και τους εξειδικευμένους μηχανισμούς χρωματισμού.
  • Τις μεθόδους ενσωμάτωσης των χρωμάτων στη μάζα του κραγιόν.

Επίσης θα είναι σε θέση να:

  • Να αναπτύσσουν νέες συνθέσεις κραγιόν.

Βιβλιογραφία

  • Τσιρίβας Ε., Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙI.
  • Τσιρίβας Ε., Βαρβαρέσου Α., Παπαγεωργίου Σ., Βασικές Αρχές Κοσμητολογίας, ΙSBN: 978-960-394-920-6, EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ ΑΕ 2013.
  • Τσιρίβας Ε., Βαρβαρέσου Α., Εργαστηριακές Ασκήσεις Κοσμητολογίας ΙΙΙ.

Λέξεις Κλειδιά

Ραβδία κραγιόν, βρωμοξέα, λάκες, πιγμέντα, ιριδίζοντα (μαργαρώδη) πιγμέντα, βρωμιωμένα παράγωγα της φλουρεσκεΐνης-ταυτομέρεια, τεχνικές διασποράς χρωμάτων.

Στην ενότητα 3 αναλύονται οι λιπαροί διαλύτες που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση ή τη  διασπορά  των χρωμάτων. Συγκρίνονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διάφορων διαλυτών. Αναλύονται οι κηροί, οι ανώτεροι υδρογονάνθρακες καθώς και οι κηροί σιλικόνης που χρησιμοποιούνται για  την παρασκευή κραγιόν. Συγκρίνονται οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθώς και η επίδραση των κεριών στις ιδιότητες των ραβδίων όπως σκληρότητα/ευθρυπτότητα, ευκολία εφαρμογής και ιξώδες. Περιγράφονται και εξηγούνται αναλυτικά τα στάδια παρασκευής ραβδίου κραγιόν δηλαδή: α) η λιπαρή βάση β)  η διασπορά των χρωμάτων και γ) η διαμόρφωση της μάζας του κραγιόν σε ραβδίο. Αναλύονται οι επιφανειακές ατέλειες των ραβδίων όπως αερισμός, ίδρωμα, σχηματισμός κρατήρων, ράβδωση, άνθηση. Εξηγούνται οι τρόποι αντιμετώπισής των ατελειών.

Περιγράφονται τα γυαλιστικά χειλιών και οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παρασκευή τους. Δίνονται παραδείγματα ανάπτυξης γυαλιστικών χειλιών. Αναλύονται τα υγρά κραγιόν και τα βασικά συστατικά τους, τα μολύβια χειλιών και τα στερεωτικά κραγιόν.

Στόχοι Ενότητας

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν:

  • Τους διαλύτες και τους κηρούς για την παρασκευή βάσης κραγιόν.
  • Τις φυσικοχημικές ιδιότητες των συστατικών της βάσης καθώς και την επίδραση τους στη διαμόρφωση του ραβδίου.
  • Τις επιφανειακές ατέλειες ραβδίων κραγιόν και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
  • Τις βασικές καλλυντικοτεχνικές μορφές κραγιόν και τα συστατικά τους.
  • Τη σύγχρονη τεχνολογία ανάπτυξης κραγιόν.

Βιβλιογραφία

  • Τσιρίβας Ε., Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙI.
  • Τσιρίβας Ε., Βαρβαρέσου Α., Παπαγεωργίου Σ., Βασικές Αρχές Κοσμητολογίας, ΙSBN: 978-960-394-920-6, EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ ΑΕ 2013.
  • Τσιρίβας Ε., Βαρβαρέσου Α., Εργαστηριακές Ασκήσεις Κοσμητολογίας ΙΙΙ.

Λέξεις Κλειδιά

Βάση κραγιόν, διαλύτες βάσης κραγιόν, κηροί βάσης κραγιόν, επιφανειακές ατέλειες ραβδίων, γυαλιστικά χειλιών, υγρά κραγιόν, μολύβια χειλιών, στερεωτικά κραγιόν.

Περιγράφονται αναλυτικά οι πομάδες χειλιών, οι βασικές καλλυντικοτεχνικές τους μορφές και η διαμόρφωσή τους.  Περιγράφονται αναλυτικά τα βασικά συστατικά των αντηλιακών κραγιόν (αντηλιακές ουσίες, ενυδατικές, κεριά) και η τεχνολογία ανάπτυξής τους.

Στόχοι Ενότητας

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν:

  • Τους διαλύτες και τους κηρούς για την παρασκευή πομάδας χειλιών.
  • Τη διαμόρφωση της πομάδας.
  • Την τεχνολογία ανάπτυξης αντηλιακών κραγιόν.

Βιβλιογραφία

  • Τσιρίβας Ε., Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙI.
  • Τσιρίβας Ε., Βαρβαρέσου Α., Παπαγεωργίου Σ., Βασικές Αρχές Κοσμητολογίας, ΙSBN: 978-960-394-920-6, EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ ΑΕ 2013.
  • Τσιρίβας Ε., Βαρβαρέσου Α., Εργαστηριακές Ασκήσεις Κοσμητολογίας ΙΙΙ.

Λέξεις Κλειδιά

Πομάδες χειλιών, βάση πομάδας χειλιών, διαμόρφωση πομάδας, αντηλιακά κραγιόν.

Γίνεται εισαγωγή στα αντηλιακά προϊόντα. Περιγράφονται οι ωφέλιμες και οι επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Περιγράφεται η κατανομή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας: α) Kατά την είσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα και β) στην επιφάνεια της Γης.  Αναλύονται οι  άμεσες και μακροχρόνιες επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Εξηγείται το ερύθημα, το ηλιακό έγκαυμα και η φωτογήρανση. Γίνεται αναφορά στις κυριότερες μορφές δερματικών καρκίνων.

Περιγράφονται οι προστατευτικοί μηχανισμοί του δέρματος όπως η πάχυνση της κερατίνης, το μαύρισμα  και ο σχηματισμός ουροκανικού οξέος. Αναλύεται η βιοσύνθεση των μελανινών. Εξηγούνται το άμεσο, το καθυστερημένο και το πραγματικό μαύρισμα. Αναλύεται η βιοσύνθεση του cis-ουροκανικού οξέος.  Δίνονται οι ορισμοί δόσης ακτινοβολίας και ελάχιστης ερυθηματογόνου δόσης (ΜΕD).

Εξηγούνται οι παράγοντες που επιδρούν στη δόση ακτινοβολίας. Περιγράφονται οι μαθηματικοί τύποι που διέπουν τα φαινόμενα απορρόφησης, σκέδασης και ανάκλασης της ακτινοβολίας.

Εξηγούνται οι μηχανισμοί δράσεις των αντηλιακών ουσιών, όπως απορρόφηση, ανάκλαση και σκέδαση. Εξηγείται ο διαχωρισμός των αντηλιακών ουσιών (φίλτρων) από τις φωτοπροστατευτικές-τοπικές αντιοξειδωτικές  ουσίες. Δίνεται ο ορισμός δείκτη ηλιακής προστασίας (SPF). Περιγράφονται οι φυσικοχημικές ιδιότητες των οργανικών και ανόργανων αντηλιακών ουσιών για την UVA, για την UVB, και των ουσιών ευρέως φάσματος για την UVA και UVB. Περιγράφονται οι φυσικοχημικές ιδιότητες των οργανικών αντηλιακών ουσιών όπως των παραγώγων του π-αμινοβενζοϊκού οξέος (PΑΒΑ), του κινναμωμικού οξέος, του σαλικυλικού οξέος, του βενζιμιδαζολίου, του κρυλενίου, της τριαζίνης και της τριαζόνης, του διβενζοϋλομεθανίου, του ανθρανιλικού οξέος, της καφουράς κ.λπ.

Περιγράφονται οι φυσικοχημικές ιδιότητες και οι μηχανισμοί δράσης των ανόργανων αντηλιακών ουσιών τόσο των  συμβατικών και όσο και των μικρολεπτόκοκκων διοξειδίου του τιτανίου και οξειδίου του ψευδαργύρου. Γίνεται εισαγωγή στη νανοτεχνολογία.  

Αναλύονται οι φυσικοχημικοί  παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών προϊόντων. Περιγράφονται οι διάφορες καλλυντικοτεχνικές μορφές των αντηλιακών προϊόντων. Αναλύονται τα συστατικά και οι δερμοκοσμητικές ιδιότητες των προϊόντων (καταπραϋντικών) για μετά τον ήλιο.

Περιγράφονται τα συστατικά και οι μηχανισμοί δράσης των προϊόντων τεχνητού μαυρίσματος που δρουν χωρίς την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας καθώς και των προωθητών-επιταχυντών μαυρίσματος.

Στόχοι Ενότητας

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν:

  • Τις ωφέλιμες επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.
  • Τις άμεσες και τις μακροπρόθεσμες επιβλαβείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και τους προστατευτικούς μηχανισμούς του δέρματος.
  • Τους ορισμούς της δόσης ακτινοβολίας, ερυθηματογόνου δόσης και SPF.
  • Τους μαθηματικούς νόμους της απορρόφησης, της ανάκλασης και σκέδασης της ακτινοβολίας.
  • Τις φυσικοχημικές ιδιότητες των οργανικών και ανόργανων αντηλιακών ουσιών (φίτρων).
  • Ιδιότητες των νανο-αντηλιακών ουσιών.
  • Τους μηχανισμούς δράσης των φωτοπροστατευτικών-τοπικών αντιξειδωτικών ουσιών.
  • Τους μηχανισμούς δράσης των προϊόντων τεχνητού μαυρίσματος χωρίς υπεριώδη ακτινοβολία .
  • Τη δράση των προωθητών –επιταχυντών μαυρίσματος.

Επίσης θα είναι σε θέση να:

  • Αναπτύσσουν νέες συνθέσεις αντηλιακών και φωτοπροστατευτικών προϊόντων.

 Βιβλιογραφία

  • Βαρβαρέσου Α., Ειδική Κοσμητολογία, ISBN: 978-960-6650-49-9, Eκδόσεις ΚΑΥΚΑΣ 2011.
  • Τσιρίβας Ε., Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙI.
  • Τσιρίβας Ε., Βαρβαρέσου Α., Εργαστηριακές Ασκήσεις Κοσμητολογίας ΙΙΙ.

Λέξεις Κλειδιά

Υπεριώδης ακτινοβολία,  ερύθημα, έγκαυμα, φωτογήρανση, δείκτης ηλιακής προστασίας (SPF), απορρόφηση ακτινοβολίας, ανάκλαση ακτινοβολίας,  σκέδαση της ακτινοβολίας, UVA αντηλιακές ουσίες, UVB αντηλιακές ουσίες, UVA και UVB αντηλιακές ουσίες, αντηλιακές ουσίες ευρέως φάσματος,  διοξείδιο του τιτανίου, οξείδιο του ψευδαργύρου, μικρολεπτόκοκκες ανόργανες αντηλιακές ουσίες, νανο-αντηλιακές ουσίες, νανοτεχνολογία, οργανικές αντηλιακές ουσίες (φίλτρα), τοπικές αντιοξειδωτικές-φωτοπροστατευτικές ουσίες, προϊόντα για μετά τον ήλιο (καταπραϋντικά), προϊόντα τεχνητού μαυρίσματος χωρίς υπεριώδη ακτινοβολία, προωθητές-επιταχυντές μαυρίσματος.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  4822
Αρ. Προβολών :  22106

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -