Βάσεις Δεδομένων ΙI (Θ)
Χρήστος Σκουρλάς
Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις απαραίτητες έννοιες ώστε οι φοιτητές να είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σύνθετα ολοκληρωμένα συστήματα βάσεων δεδομένων χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία και τεχνικές σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
ΛιγότεραΣκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις απαραίτητες έννοιες ώστε οι φοιτητές να είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σύνθετα ολοκληρωμένα συστήματα βάσεων δεδομένων χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία και τεχνικές σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις απαραίτητες έννοιες ώστε οι φοιτητές να είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σύνθετα ολοκληρωμένα συστήματα βάσεων δεδομένων χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία και τεχνικές σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Στην πρώτη συνάντηση γίνεται παρουσίαση του μαθήματος και μία σύντομη και περιεκτική επισκόπηση κάποιων βασικών εννοιών των Βάσεων Δεδομένων I. Γίνεται , επιπλέον, μία εισαγωγή σε θέματα που θα μας απασχολήσουν στο μάθημα. Η διεκπεραίωση των θεμάτων γίνεται κυρίως με χρήση παραδειγμάτων.
Πραγματοποιείται μία επανάληψη - επισκόπηση σε έννοιες που μελετήθηκαν στις Βάσεις Δεδομένων Ι. Η διεκπεραίωση των θεμάτων γίνεται κυρίως με χρήση παραδειγμάτων.
Σκοπός του μαθήματος είναι να υπενθυμίσει κάποιες βασικές και απαραίτητες έννοιες ώστε οι φοιτητές να είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν συστήματα βάσεων δεδομένων.
Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους φοιτητές να εμπεδώσουν τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να είναι ικανοί να χρησιμοποιούν τεχνικές της τεχνολογίας βάσεων δεδομένων για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν βάσεις δεδομένων και συστήματα βάσεων δεδομένων.
Σύνοψη: Εστίαση στη σχεδίαση βάσεων δεδομένων. Κατανόηση της τεχνικής των συναρτησιακών εξαρτήσεων και σύνδεση με προχωρημένα θέματα κανονικοποίησης και σχεδίασης.
Σκοπός: Εισαγωγή σε προχωρημένα θέματα σχεδίασης βάσεων δεδομένων. Κατανόηση βασικών εννοιών της τεχνικής των Συναρτησιακών Εξαρτήσεων
Στόχοι: να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους (σπουδαστές κ.λπ.):
- να εμπεδώσουν κρίσιμα σημεία του σχεδιασμού βάσεων δεδομένων και
- να μάθουν να χρησιμοποιούν τη μέθοδο των συναρτησιακών εξαρτήσεων.
Λέξεις κλειδιά: Συναρτησιακές εξαρτήσεις, Κανονικοποίηση, Τρίτη Κανονική μορφή, Κανονική μορφή Boyce-Codd
Μια περιήγηση σε αφυπνιζόμενα προγράμματα (triggers), δηλαδή προγράμματα ενεργοποιούμενα από ενέργειες INSERT, UPDATE, DELETE στη βάση δεδομένων - Υποδείξεις για τον προγραμματισμό σε περιβάλλον PL/SQL
Στόχος / Σκοπός:
Να βοηθήσει τους σπουδαστές να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν κρίσιμα σημεία της τεχνολογίας των triggers - και να μάθουν να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν triggers σύμφωνα με τις ανάγκες των εφαρμογών βάσεων δεδομένων.
Σκοπός / Στόχος:
Να βοηθήσει τους σπουδαστές να εμπεδώσουν κρίσιμα σημεία της τεχνολογίας των triggers - και να μάθουν να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν triggers σε περιβάλλον PL/SQL σύμφωνα με τις ανάγκες των εφαρμογών βάσεων δεδομένων.
Σκοπός / Στόχος:
Να βοηθήσει τους σπουδαστές να μάθουν να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν cursors σε περιβάλλον PL/SQL σύμφωνα με τις ανάγκες των εφαρμογών βάσεων δεδομένων.
Σκοπός / Στόχος:
Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει μία μελέτη περίπτωσης ώστε οι φοιτητές να εμβαθύνουν στη μοντελοποίηση, κανονικοποίηση και στην υλοποίηση εφαρμογών.
Σκοπός / Στόχος:
Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις έννοιες: Συναλλαγές (Transactions), Προβλήματα Ταυτοχρονισμού (concurrency problems), ACID ιδιότητες, ISO ANSI και ACID ιδιότητες. Επιπλέον, αποσκοπεί στο να παρουσιάσει και μία σειρά παραδειγμάτων ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν και να εμβαθύνουν στις έννοιες αυτές.
Σκοπός / Στόχος:
Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις έννοιες των Συναλλαγών (Transactions) στο προϊόν mySQL.
Σκοπός / Στόχος:
Παρουσιάζεται η διαχείριση βάσης δεδομένων με γλώσσα SQL, χρήση JDBC API, και τεχνολογίας JSP pages και λογισμικού mySQL.
Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το σπουδαστή να μάθει να προγραμματίζει εφαρμογές βάσεων δεδομένων.
Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση των τριών διαφορετικών θεωρήσεων των συναλλαγών (Transaction perspectives of): user, client-server, database. Επιπλέον, αποσκοπεί στην παρουσίαση των SQL διαγνωστικών σφαλμάτων (SQL error diagnostics) και της δήλωσης Get Diagnostics σε περιβάλλον MySQL/InnoDB. Έμφαση δίνεται σε παραδείγματα χρήσης GET DIAGNOSTICS.
Λέξεις κλειδιά:
Συναλλαγές χρηστών, User transactions, Συναλλαγές Πελάτη – Εξυπηρετητή, client-server transactions, Συναλλαγές βάσεων Δεδομένων, database transactions, SQL διαγνωστικά σφάλματα,SQL error diagnostics, Get Diagnostics, MySQL/InnoDB.
Στόχοι
Οι φοιτητές:
- να κατανοήσουν τις διαφορετικές «γωνίες» θέασης της συναλλαγής: η οπτική του χρήστη, η οπτική των εφαρμογών βάσεων δεδομένων και η οπτική του περιβάλλοντος πελάτη-εξυπηρετητή (client-server).
- να κατανοήσουν το σωστό σχεδιασμός μιας συναλλαγής
- να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά τις δηλώσεις COMMIT και ROLLBACK
- να κατανοήσουν τα διαγνωστικά μηνύματα στο πρότυπο SQL και τη χρήση τους στη διαχείριση των συναλλαγών: περιπτώσεις MySQL/InnoDB και Oracle RDBMS.
Σκοπός
Σκοπός της παρουσίασης είναι η εμβάθυνση στη χρήση Stored Procedures και ειδικότερα σε: Triggers, Functions, Procedures,
Στόχος
Στόχος είναι η εκμάθηση της χρήσης Stored Procedures (Triggers, Functions, Procedures, Cursors) ώστε ο φοιτητής να προσεγγίσει το επίπεδο ενός ικανού developer.
Λέξεις κλειδιά: Stored Procedures, triggers, Functions, Procedures, Cursors
Στην ενότητα αυτή γίνεται επανάληψη σε βασικά σημεία του μαθήματος.
Στόχοι: Να ετοιμαστούν οι φοιτητές για τις τελικές εξετάσεις
Λέξεις κλειδιά: Επανάληψη
Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα
Αρ. Επισκέψεων : 2308
Αρ. Προβολών : 24022
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -