Νοσολογία (Θ)

Μαρία Βενετίκου

Περιγραφή

Το μάθημα ασχολείται με την σε βάθος περιγραφή των νόσων των διαφόρων συστημάτων και με την εξήγηση και αξιολόγηση των συμπτωμάτων των. Γίνεται όπου είναι δυνατόν, εκτός από την περιγραφή και σύγκριση των διαφόρων νοσολογικών οντοτήτων. Παράλληλα αναφέρονται οι συνηθέστερες αγωγές και τα χρησιμοποιούμενα φάρμακα. Σκοπός είναι ο φοιτητής να κατανοήσει τις ασθένειες του αιμοποιητικού συστήματος, του αναπνευστικού, του ουροποιητικού και τις κυριότερες λοιμώξεις (βακτηριδιακές και ιογενείς). Επίσης να γνωρίσει τις νόσους του ενδοκρινικού συστήματος, του καρδιαγγειακού και του γαστρεντερικού συστήματος ώστε να έχει μια συνολική εικόνα των νόσων του ανθρωπίνου σώματος.

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Περιλαμβάνει την ανάλυση των αναιμιών, τα είδη και τις διαιρέσεις αυτών και περιγραφή των κυριοτέρων όπως της σιδηροπενικής, της μεγαλοβλαστικής αναιμίας από έλλειψη φυλικού και βιταμίνης Β12, καθώς και τις αιμοσφαιρινοπάθειες όπως την μεσογειακή αναιμία, την δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες σπανιότερες. Περιγράφονται νόσοι όπως η έλλειψη του ενζύμου G6PD, η κληρονομική σφαιροκυττάρωση, η οικογενής αιμοσφαιρινουρία, οι αυτοάνοσες αιμολυτικές αναιμίες ενηλίκων και νεογνών και οι απλαστικές αναιμίες. Τέλος αναπτύσσονται οι πορφυρίες.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων σε βασικές αιματολογικές νοσολογικές οντότητες. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις νόσους με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και ποια τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αιματολογικών ασθενειών.

 

Λέξεις Κλειδιά

Αναιμία, χαμηλός αιματοκρίτης, συμπτώματα αναιμίας, έλλειψη σιδήρου, φυλικού και Β12, κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες, μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, έλλειψη του G6PD, οικογενής σφαιροκυττάρωση, νυχτερινή αιμοσφαιρινουρία, αυτοάνοσες αιμολυτικές αναιμίες, απλαστικές αναιμίες, πορφυρίες

Περιλαμβάνει την ανάλυση των νόσων των λευκών αιμοσφαιρίων, συγκεκριμένα των λευχαιμιών κάθε μορφής όπως τις οξείες λεμφοβλαστικές και μυελοβλαστικές αναιμίες καθώς και τις χρόνιες μορφές αυτών. Επίσης άλλες μυελοδυσπλαστικές καταστάσεις, τα λεμφώματα Hodgkin’s και non-Hodgkin’s καθώς και σπανιότερες μορφές όπως το λέμφωμα Burkitt. Αναπτύσσεται η πολυκυτταραιμία και το πολλαπλούν μυέλωμα. Επίσης νόσοι της πήξης όπως η αιμοφιλία A και Β και η νόσος του von Willebrand. Επίσης παρουσιάζονται οι κυριότερες αιτίες θρομβοπενίας.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων σε βασικές αιματολογικές νοσολογικές οντότητες των λευκών αιμοσφαιρίων. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις νόσους με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και ποια τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αιματολογικών ασθενειών των λευκών αιμοσφαιρίων. Επίσης να γνωρίζουν τις κυριότερες νόσους που επηρεάζουν την λειτουργία της πήξης του αίματος.

 

Λέξεις Κλειδιά

Λευχαιμία, οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία, χρονία λεμφοκυτταρική, χρονία μυελογενής λευχαιμία, λέμφωμα  Hodgkin, λέμφωμα non Hodgkin, λέμφωμα Burkitt, πολυκυτταραιμία, πολλαπλούν μυέλωμα, αιμοφιλία Α, αιμοφιλία Β, νόσος του von Willebrand, θρομβοπενία

Περιγράφονται παθήσεις του στόματος και των ιγμορείων, του φάρυγγος και τα συνήθη συμπτώματα του κυρίως αναπνευστικού συστήματος. Κατόπιν, οι διάφορες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στην διερεύνηση των αναπνευστικών νοσημάτων.  Αναπτύσσονται νοσήματα όπως η χρονία βρογχίτιδα, το πνευμονικό εμφύσημα, και το άσθμα. Επίσης οι πνευμονίες, η πνευμονική εμβολή, ο καρκίνος του πνεύμονος, οι πλευρίτιδες, η αναπνευστική ανεπάρκεια, το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, η βρογχιεκτασία, ο πνευμοθώρακας και διάφορες πνευμονοκονιώσεις.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων σε βασικές νοσολογικές οντότητες του αναπνευστικού συστήματος. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις νόσους με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και ποια τα κυριότερα φάρμακα ή τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νόσων.

 

Λέξεις Κλειδιά

Ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, χρονία βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα, βρογχικό άσθμα, πνευμονία, πνευμονική εμβολή, αναπνευστική ανεπάρκεια, καρκίνος, σύνδρομο υπνικής άπνοιας, πλευρίτιδα, βρογχιεκτασία, πνευμοθώρακας, επαγγελματικές νόσοι πνεύμονος (πνευμοκονιώσεις).

Αναπτύσσεται περιληπτικά η φυσιολογία των νεφρών και γενικά του ουροποιητικού συστήματος του άνδρα και της γυναίκας. Περιγράφονται παθήσεις όπως η νεφρική ανεπάρκεια (οξεία και χρόνια), οι σπειραματονεφρίτιδες, το νεφρωσικό σύνδρομο, οι πυελονεφρίτιδες, η λιθίαση και η διαβητική νεφροπάθεια.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων σε βασικές νοσολογικές οντότητες του ουροποιητικού συστήματος. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις νόσους με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και ποια τα κυριότερα φάρμακα ή τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των νόσων του ουροποιητικού.

 

Λέξεις Κλειδιά

Φυσιολογική λειτουργία νεφρών, ουρητήρος και κύστεως, νεφρική ανεπάρκεια, χρονία νεφρική ανεπάρκεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, σπειραματονεφρίτιδα, πυελονεφρίτιδα, ουρολιθίαση, νεφρολιθίαση, διαβητική νεφροπάθεια.

Περιγράφονται αναλυτικά οι λοιμώξεις που οφείλονται σε σταφυλοκόκκους και στρεπτοκόκκους. Επίσης οι νόσοι που οφείλονται σε ναισέρειες όπως η γονόρροια και η μηνιγγίτιδα.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων σε βασικές νοσολογικές οντότητες που οφείλονται σε στρεπτόκοκκους και σε σταφυλόκοκκους καθώς και σε ναισέρειες. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις νόσους αυτές με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και ποια τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των νόσων αυτών.

 

Λέξεις Κλειδιά

Στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις, λοιμώξεις από ναισέρειες

Περιγράφονται αναλυτικά οι λοιμώξεις που οφείλονται σε κορυνοβακτηρίδια, λιστέρειες, κλωστηρίδια (τέτανος, αλλαντίαση, γάγγραινα) και βάκιλο (άνθραξ). Επίσης, λοιμώξεις από βρουκέλλα, από μπορτετέλλα. λοιμώξεις από αιμόφιλο. Επίσης,  χολέρα, τροφικές δηλητηριάσεις από κολοβακτηρίδια, σαλμονέλα, σιγκέλα, και καμπυλοβακτηρίδιο. Επίσης περιγράφεται η πανώλις και αναφέρονται άλλα όπως τουλαραιμία, μάλη, ψευδομάλη, νόσος των λεγεωναρίων, λοιμώξεις από βακτηριοειδή, μπατονέλλωση, νόσος εξ ονύχων γαλής, πυρετός των χαρακωμάτων.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων σε βασικές νοσολογικές οντότητες που οφείλονται σε κορυνοβακτηρίδια, λιστέρειες, κλωστηρίδια και βάκιλο. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις νόσους αυτές με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και ποια τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των νόσων αυτών.

 

Λέξεις Κλειδιά

Λοιμώξεις από κορυνοβακτηρίδια, λιστέρειες, κλωστηρίδια (τέτανος, αλλαντίαση, γάγγραινα) και βάκιλο (άνθραξ). Λοιμώξεις από βρουκέλλα.  από μπορτετέλλα. λοιμώξεις από αιμόφιλο, χολέρα, τροφικές δηλητηριάσεις από κολοβακτηρίδια, σαλμονέλα, σιγκέλα, και καμπυλοβακτηρίδιο, πανώλις και τουλαραιμία, μάλη, ψευδομάλη, νόσος των λεγεωναρίων, λοιμώξεις από βακτηριοειδή, μπατονέλλωση, νόσος εξ ονύχων γαλής, πυρετός των χαρακωμάτων.

Γίνεται αναλυτική περιγραφή της φυματίωσης

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων στην φυματίωση, νόσο που οφείλεται σε μυκοβακτηρίδιο. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις μορφές της νόσου με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και ποια τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της φυματίωσης.

 

Λέξεις Κλειδιά

Φυματίωση, πνευμονική φυματίωση, πρωτογενής εστία, δευτερογενής εστία, αναζωπύρωση, κεχροειδής φυματίωση, εμβόλιο BCG, αντίδραση Mantoux, αντιφυματική αγωγή και αντιφυματικά φάρμακα

Αναπτύσσεται η νόσος που οφείλεται στο μυκοβακτηρίδιο της λέπρας.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων στην λέπρα, νόσο που οφείλεται σε μυκοβακτηρίδιο. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις μορφές της νόσου (φυματιώδη και λεπροματώδη) με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και ποια τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της λέπρας.

 

Λέξεις Κλειδιά

Λέπρα, φυματιώδης, λεπροματώδης, οριακή λέπρα, φαινόμενο του Lucio, αντιδράσεις λέπρας, δαψόνη.

Περιγράφονται οι λοιμώξεις από σπειροχαίτες που περιλαμβάνουν εκείνες που οφείλονται στα τρεπονήματα, στις μπορέλιες και στις λεπτόσπειρες. Επικέντρωση στην περιγραφή νόσων από σπειροχαίτες.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων σε νόσους που οφείλονται σε σπειροχαίτες, κυρίως της σύφιλης. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις μορφές της νόσου (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή) με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και ποια τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της σύφιλης. Αναλύεται η Yaws και η Pinta.

 

Λέξεις Κλειδιά

Συγγενής, πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής σύφιλη, σπειροχαίτη, νευροσύφιλη, νωτιάς φθίση, ορολογικές αντιδράσεις, VDRL, TPHA, FTA, πενικιλίνη, αντίδραση Herxheimer, Yaws, Pinta.

Περιγράφονται οι κυριότερες νοσολογικές οντότητες που οφείλονται σε μυκοπλάσματα.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων σε νόσους που οφείλονται σε μυκοπλάσματα. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις κυριότερες νόσους αυτού του τύπου με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και ποια τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους.

 

Λέξεις Κλειδιά

Μυκόπλασμα, πνευμονία, εξωπνευμονικές εκδηλώσεις, mycoplasma hominis, ureaplsma urealyticum

Περιγράφονται αναλυτικά οι πιο γνωστές ιογενείς λοιμώξεις όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμευλογία, ο έρπητας ζωστήρας, η πολυομυελίτιδα, η μηνιγγίτιδα, η λοιμώδης μονοπυρήνωση.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων σε ιογενείς νόσους όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η ανεμοβλογιά, ο έρπητας ζωστήρας, η πολυομυελίτιδα, η μηνιγγίτιδα, η λοιμώδης μονοπυρήνωση. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις νόσους αυτές με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση (όταν υπάρχουν) και ποια τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους.

 

Λέξεις Κλειδιά

Ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, έρπητας ζωστήρας, πολυομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, λοιμώδης μονοπυρήνωση

Γίνεται αναλυτική περιγραφή του συνδρόμου της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS)

Στόχοι Ενότητας

 Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων στο σύνδρομο της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS).

 Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν την νόσο με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Να γνωρίζουν τα βασικά για την μετάδοση και την προφύλαξη. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και τα ευρήματα που καθορίζουν την πορεία. Να γνωρίζουν τις διάφορες λοιμώξεις που επιπλέκουν την νόσο (φυματίωση, κυτταρομεγαλοιός κτλ). Επίσης, ποια είναι τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους.

 

Λέξεις Κλειδιά

AIDS, σεξουαλική μετάδοση, ανοσοανεπάρκεια, Τ-λεμφοκύτταρα, AIDS-dementia complex, νευροτρόπος ιός, επιμολύνσεις, ευκαιριακές λοιμώξεις, κύκλος του HIV, σάρκωμα Kaposi, αντιρετροϊκή θεραπεία, μακροχρόνια πρόγνωση του AIDS, προφύλαξη.

Περιγράφονται οι κυριότερες νοσολογικές οντότητες που σχετίζονται με την υπόφυση, τον υποθάλαμο και την επίφυση.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας αποτελεί η εκμάθηση των νοσολογικών οντοτήτων των τριών αυτών αδένων και κυρίως τα συμπτώματα και η θεραπευτική αγωγή των κυριοτέρων αδενωμάτων των περιοχών αυτών.

 

Λέξεις Κλειδιά

Υποφυσισμός, προλακτίνωμα, μεγαλακρία, νόσος Cushing’s, μακροαδενώματα, null cell αδενώματα, σύνδρομο κενού εφιππίου, άποιος διαβήτης, επιφυσιώματα

Περιγράφονται νόσοι του θυρεοειδή, όπως η βρογχοκήλη, ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός. Δίδεται έμφαση στην αιτιολογία τους, στην συμπτωματολογία τους καθώς και στην θεραπευτική τους αντιμετώπιση.

Στόχοι Ενότητας

Σκοπός είναι η κατανόηση των εκδηλώσεων των κυριοτέρων νόσων του θυρεοειδή αδένα, καθώς και του τρόπου αντιμετώπισής τους.

 

Λέξεις Κλειδιά

Βρογχοκήλη, ευθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός

Περιγράφονται οι αιτίες και η κλινική εικόνα των νόσων που πλήττουν τους όρχεις και τις ωοθήκες. Δίδεται έμφαση στην ποικιλία της αιτιολογίας και στις μορφές εκδήλωσης.

Στόχοι Ενότητας

Σκοπός είναι η κατανόηση των γεννητικών επίκτητων, οικογενών και κληρονομικών νοσημάτων και στα δύο φύλα.

 

Λέξεις Κλειδιά

Λοιμώξεις όρχεων, κιρσοκήλη, κρυψορχία, διαταραχή του ανδρικού φαινότυπου, υπογοναδισμός, Kallman, σύνδρομα (Klinefleter, Turner), διαταραχές της σπερματογένεσης, ανωοθυλακιορηξία, πολυκυστικές ωοθήκες, υπερανδρογοναιμία 

Αναλύεται η αιτιολογία και η συμπτωματολογία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και τύπου ΙΙ. Περιγράφονται και άλλα είδη διαβήτη. Παρουσιάζονται τα διαγνωστικά κριτήρια, οι παρενέργειες και οι επιπλοκές (οξείες και χρόνιες), καθώς και η θεραπευτική προσέγγιση. Παρουσιάζονται οι αρχές της διαιτητικής αγωγής, της από του στόματος φαρμακευτικής αγωγής με αντιδιαβητικά δισκία, καθώς και η χρήση των διαφόρων ινσουλινών.

Στόχοι Ενότητας

Σκοπός είναι η εκμάθηση των πολλαπλών πλευρών του διαβήτη.

 

Λέξεις Κλειδιά

Διαβήτης τύπου Ι, τύπου ΙΙ, σάκχαρον νηστείας, μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου, γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη, πολυουρία, πολυδιψία, οξείες επιπλοκές (κετονικό και υπερωσμωτικό κώμα, υπεργλυκαιμία, υπογλυκαιμία), λοιμώξεις, νευροπάθεια, νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, υπέρταση, αντιδιαβητικά δισκία (σουλφονυλουρίες, διγουανίδια), ινσουλινοθεραπεία

Αναλύεται περιληπτικά η φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και περιγράφονται οι κυριότερες παθήσεις, όπως η ολική, η αριστερή και η δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, η στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι διάφορες καρδιακές αρρυθμίες, οι υπερλιπιδαιμίες, οι βαλβιδοπάθειες, η αρτηριακή υπέρταση καθώς και η αντιμετώπισή τους.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η εκμάθηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών ανάπτυξης των καρδιακών νόσων καθώς και των συμπτωμάτων τους. Επίσης η ανάλυση των κυριοτέρων φαρμακευτικών αγωγών των καρδιακών νόσων.

 

Λέξεις Κλειδιά

Ολική, αριστερή και δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακές αρρυθμίες (κολποκοιλιακός αποκλεισμός, φλεβοκομβική ταχυκαρδία, κολπικός πτερυγισμός, κολπική μαρμαρυγή), υπερλιπιδαιμίες, βαλβιδοπάθειες (στένωση και ανεπάρκεια μιτροειδούς, στένωση και ανεπάρκεια αορτής, στένωση και ανεπάρκεια πνευμονικής, στένωση και ανεπάρκεια τριγλώχινος)

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται περιληπτικά η ανατομία και η φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Παρουσιάζονται και αναλύονται οι κυριότερες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η διαφραγματοκήλη, τα νεοπλάσματα του οισοφάγου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το πεπτικό έλκος, τα νεοπλάσματα του στομάχου, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Επίσης παρουσιάζονται η δυσκοιλιότητα, η οξεία σκωληκοειδίτιδα, η οξεία και η χρόνια παγκρεατίτιδα, καθώς και τα νεοπλάσματα του παγκρέατος. Στα νοσήματα του ήπατος παρουσιάζονται η οξεία και χρονία ηπατίτιδα, η ηπατική κίρρωση και οι επιπλοκές της.

Στόχοι Ενότητας

Σκοπός είναι η εκμάθηση των συμπτωμάτων των κυριοτέρων νόσων του γαστρεντερικού καθώς του τρόπου αντιμετώπισης των νόσων αυτών.

 

Λέξεις Κλειδιά

Διαφραγματοκήλη, νεοπλάσματα του οισοφάγου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πεπτικό έλκος, νεοπλάσματα του στομάχου, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα). Επίσης, δυσκοιλιότητα, οξεία σκωληκοειδίτιδα, οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα, νεοπλάσματα του παγκρέατος, οξεία και χρονία ηπατίτιδα, ηπατική κίρρωση, επιπλοκές της ηπατικής κίρρωσης.

Περιγράφεται η λειτουργία του φλοιού των ημισφαιρίων. Επίσης οι ανώτερες πνευματικές λειτουργίες. Αναλύεται το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Παρουσιάζεται το κινητικό, αισθητικό και αυτόνομο σύστημα.

Στόχοι Ενότητας

Σκοπός είναι να γνωρίσει ο φοιτητής τον τρόπο λειτουργίας των ανωτέρων πνευματικών λειτουργιών, της αίσθησης, της κίνησης και του ελέγχου της λειτουργίας των σπλάχνων.

Λέξεις Κλειδιά

Φλοιός, ημισφαίρια, λειτουργίες δεξιού και  αριστερού, σύνδεση ημισφαιρίων, θεωρίες συνέργειας και πλαγίωσης, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ανώτερες πνευματικές λειτουργίες (σκέψη, αντίληψη, μνήμη, προσανατολισμός, προσοχή, συγκέντρωση), κινητικό σύστημα (πυραμιδικό, εξωπυραμιδικό), αυτόνομο σύστημα (συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό), παρεγκεφαλίδα.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A+

Αρ. Επισκέψεων :  10527
Αρ. Προβολών :  59466

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -