Τεχνική Νομοθεσία (Θ)

Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής

Περιγραφή

Έννοια πλοίου (πλοία και πλωτά ναυπηγήματα). Νηολόγηση (υπό ναυπήγηση, τελική νηολόγηση). Έγγραφα πλοίου, Κανονισμοί, Νηογνώμονες, Καταμέτρηση (Εθνική Σύμβαση, Διεθνής Σύμβαση (GT) ), Διεθνείς Κανονισμοί.

Κανονισμοί κατασκευής (Περιγραφή, είδη γραμμών, συμβολισμοί). Γενικοί κανόνες για την κατασκευή, Περί ναυπηγικών υλικών (μορφοσίδηροι, ελάσματα, επενδύσεις). Διάταξη δεξαμενών. Μεταλλική κατασκευή και συστήματα ενίσχυσης (διάμηκες, εγκάρσιο, μικτό). Κριτήρια επιλογής συστήματος ενίσχυσης, επίδραση του συστήματος ενίσχυσης στη γενική διάταξη του πλοίου.

Ασκήσεις: Εκπόνηση μελετών και κατασκευαστικών σχεδίων σε συγκεκριμένο πλοίο, υπολογισμός διαστάσεων των κατασκευαστικών στοιχείων του πλοίου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανονισμών Νηογνώμονα, εγκυκλίων του Κ.Ε.Ε.Π., Εθνικών και Διεθνών Κανονισμών και τις βασικές αρχές της Μηχανικής.

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται και αναλύονται οι βασικοί ορισμοί του πλοίου και του πλωτού ναυπηγήματος, περιγράφονται και αναλύονται τα κατασκευαστικά μέρη του πλοίου, οι μέθοδοι και τα συστήματα κατασκευαστικής ενίσχυσης, περιγράφονται τα καταστρώματα, ο πυθμένας του πλοίου και οι τρόποι ενίσχυσης και διάταξης των ενισχύσεων, οι φρακτές του πλοίου, το πρωραίο και πρυμναίο στεγανό, το εξωτερικό περίβλημα και οι ενισχύσεις πλευράς, η μέθοδος υπολογισμού του δείκτη εξαρτισμού και η επιλογή αγκυρών και αλυσίδων.

Στόχοι Ενότητας

Η κατανόηση της έννοιας του πλοίου, του πλωτού ναυπηγήματος, του τρόπου κατασκευαστικής ενίσχυσης των διαφόρων τύπων πλοίων, οι απαιτήσεις των Κανονισμών των Νηογνωμόνων, του Κ.Ε.Ε.Π., οι απαιτήσεις των Διεθνών και Εθνικών Συμβάσεων/ Εγκυκλίων, η μελέτη / σχεδίαση των κατασκευαστικών μερών του πλοίου.

Λέξεις Κλειδιά

Πλοίο, κύρια χαρακτηριστικά, νηολόγηση, σύστημα κατασκευαστικής ενίσχυσης, κατάστρωμα, πυθμένας, φρακτές, ισαπόσταση ενισχύσεων, ανυποστήρικτο μήκος, φρακτές, διαδοκλιδες, εγκαρσιώματα, έδρες, σταθμίδες, πρωραίο και πρυμναίο στεγανό, δείκτης εξαρτισμού .

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζεται και αναλύεται ο κανονισμός για την ορατότητα της γέφυρας ναυσιπλοΐας.

Στόχοι Ενότητας

Η κατανόηση της εφαρμογής του κανονισμού για την ορατότητα της γέφυρας ναυσιπλοΐας και τις ανάλογες ανάγκες και προδιαγραφές για την κατασκευή της γέφυρας και ειδικότερα της θέσης του πλοιάρχου για τη σωστή και απρόσκοπτη διακυβέρνηση του πλοίου.

Λέξεις Κλειδιά

Ορατότητα της γέφυρας ναυσιπλοΐας.

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζεται και αναλύεται ο κανονισμός για τον υπολογισμό του δείκτη εξαρτισμού και την επιλογή αγκυρών και αλυσίδων για μικρά σκάφη.

Στόχοι Ενότητας

Η κατανόηση της εφαρμογής του κανονισμού για τον υπολογισμό του δείκτη εξαρτισμού και την επιλογή αγκυρών και αλυσίδων για μικρά σκάφη.

Λέξεις Κλειδιά

Δείκτης εξαρτισμού και την επιλογή αγκυρών και αλυσίδων για μικρά σκάφη.

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται φωτογραφίες κατασκευών τομέων πλοίου, κατασκευαστικές λεπτομέρειες.

Στόχοι Ενότητας

Η κατανόηση του συστήματος διαμήκους και εγκάρσιας κατασκευαστικής ενίσχυσης του πλοίου, οι επιμέρους λύσεις στην κατασκευή του πλοίου και της τοποθέτησης ενισχυτικών.

Λέξεις Κλειδιά

Διαμήκης κατασκευαστική ενίσχυση, Εγκάρσια κατασκευαστική ενίσχυση πλευράς, Έλασμα στεγανοποίησης, Λεπτομέρεια οπής διέλευσης ενισχυτικού, Οπές διέλευσης ενισχυτικών, Προετοιμασία άκρων, Στεγανοποίηση οπής διέλευσης βολβολάμας, Τοποθέτηση ελάσματος στεγανοποίησης, Τοποθέτηση κίονα.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A+

Αρ. Επισκέψεων :  4434
Αρ. Προβολών :  18009

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -