Σύγχρονες μέθοδοι ενόργανης ανάλυσης

Βασίλειος Ντουρτόγλου, Αρχοντούλα Χατζηλαζάρου, Ευθαλία Ντουρτόγλου

Περιγραφή

Στο μάθημα Σύγχρονες μέθοδοι ενόργανης ανάλυσης  περιγράφονται οι βασικές αρχές της ενόργανης ανάλυσης, η εξέλιξή τους και η εφαρμογή των τεχνικών στην οινολογία. O μεταπτυχιακός φοιτητής αποκτά τις βασικές γνώσεις για την κατανόηση των προβλημάτων της ενόργανης ανάλυσης και την εφαρμογή των τεχνικών της.

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Περιγράφεται η αλληλεπίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με την ύλη, τα αποτελέσματα αυτής, οι διαδικασίες, οι διάφορες περιοχές του φάσματος, τα αίτια των ενεργειακών μεταβολών καθώς και τα είδη των οργάνων για την ανίχνευση της ακτινοβολίας.

 

Στόχοι Ενότητας

Εκμάθηση των βασικών αρχών που στηρίζουν τις φασματοφωτομετρικές τεχνικές  και κατανόηση της λειτουργίας των αντιστοίχων οργάνων.

 

Λέξεις Κλειδιά

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, νόμος Lambert – Beer, φασματοφωτόμετρα, πηγές ακτινοβολίας, ανιχνευτές, οργανολογία.

Περιγράφονται οι έννοιες για τις τεχνικές ποσοτικοποίησης όπως η έννοια της δειγματοληψίας, της βαθμονόμησης, της καμπύλης αναφοράς, της μεθόδου ελαχίστων τετραγώνων, της μεθόδου εσωτερικού προτύπου κ.α. Αναφέρονται τα κριτήρια επιλογής της καταλληλότερης μεθόδου με βάση την ισχύ, εφαρμοστικότητα μεθόδου, όριο ανίχνευσης κτλ., αναγνώριση σφαλμάτων κατά την εκτέλεση του αναλυτικού προσδιορισμού, ορθή επεξεργασία αποτελεσμάτων.

 

 

Στόχοι Ενότητας

Κατανόηση των εννοιών για τις τεχνικές ποσοτικοποίησης, της βαθμονόμησης των οργάνων και γενικότερα του ορθού τρόπου παρουσίασης αποτελεσμάτων ενός αναλυτικού εργαστηρίου.

 

Λέξεις Κλειδιά

Δειγματοληψία, τεχνικές αναλυτικές, βαθμονόμηση, καμπύλη βαθμονόμησης ή αναφοράς, μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων, μέθοδος παρεμβολής, μέθοδος πολλαπλών εξωτερικών προτύπων, μέθοδος προσθήκης γνωστής ποσότητας, μέθοδος εσωτερικού προτύπου.

Η προετοιμασία ενός δείγματος είναι μία βασική διαδικασία απαραίτητη για την ενόργανη χημική ανάλυση. Η προετοιμασία αυτή εξυπηρετεί σαν μέσο συμπύκνωσης του δείγματος πριν από την ανάλυση και επίσης χρησιμοποιείται ως βήμα καθαρισμού όταν το δείγμα δεν είναι κατάλληλο για άμεση εισαγωγή σε ένα χρωματογραφικό σύστημα ανάλυσης. Στην ενότητα αυτή περιγράφονται οι πιο διαδεδομένες τεχνικές προετοιμασίας δείγματος, όπως η εκχύλιση υγρού –υγρού (LLE), η εκχύλιση στερεάς φάσης (SPE) και κάποιες νεώτερες μέθοδοι απομόνωσης των πτητικών ουσιών οίνου, όπως οι τεχνικές προσροφητικής εκχύλισης (SPME, SBSE). Παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών, καθώς επίσης  η καταλληλότητα τους ανάλογα με το προς ανάλυση δείγμα.

 

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσει ο σπουδαστής τις διαφορετικές μεθόδους απομόνωσης των πτητικών συστατικών ενός δείγματος και να μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο, ανάλογα με το δείγμα και τον τρόπο ανάλυσης που θα ακολουθήσει.

 

Λέξεις Κλειδιά

Εκχύλιση, προσρόφηση, εκρόφηση, εκχύλιση υγρού- υγρού (LLE), εκχύλιση στερεάς φάσης (SPE), τεχνικές προσροφητικής εκχύλισης (SPME, SBSE). 

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται η οργανολογία και οι τεχνικές στις οποίες βασίζεται αυτή για τον αναλυτικό προσδιορισμό σημαντικών ενώσεων του οίνου και του ζύθου. Αναπτύσσονται τεχνικές που επιτρέπουν την διαλεύκανση της νοθείας, καθώς επίσης και τεχνικές που επιτρέπουν τον προσδιορισμό της προέλευσης των συστατικών του οίνου. Οι τεχνικές αυτές είναι η φασματογραφία της μάζας, η ισοτοπική ανάλυση και ο μαγνητικός πυρηνικός συντονισμός.

 

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσει ο σπουδαστής την χρήση των οργάνων αυτών για τους αναλυτικούς προσδιορισμούς.

 

Λέξεις Κλειδιά

Χρωματογραφία, Φασματογραφία μάζας, Ισοτοπική ανάλυση, NMR

Περιγράφονται αναλυτικά τα είδη χρωματογραφίας που χρησιμοποιούν ως κινητή φάση ένα υγρό, ένα διαλύτη (και όχι αέριο) και οι μηχανισμοί κατανομής μεταξύ των δύο φάσεων. Επεξήγεται που βασίζεται ο διαχωρισμός των διαφόρων χημικών ενώσεων, ποιοι είναι οι κυριότεροι ανιχνευτές της υγρής χρωματογραφίας που έχουν εφαρμογή στην οινολογία.

 

Στόχοι Ενότητας

Κατανόηση του διαχωρισμού υγρών χημικών ενώσεων λόγω διαφορετικής κατανομής σε υγρή φάση, εξοικείωση με την οργανολογία της υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης και αναγνώριση των διαφορετικών κορυφών που αντιστοιχούν σε διαφορετικούς χρόνους συγκράτησης.

 

Λέξεις Κλειδιά

Υγρή χρωματογραφία υψηλής πίεσης, HPLC, χρωματογραφία προσρόφησης, στατική φάση, κινητή φάση, ανιχνευτές, ισοκρατική έκλουση, βαθμιαία έκλουση.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  4410
Αρ. Προβολών :  25168

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -