Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία (Θ)

Βασίλειος Ντουρτόγλου

Περιγραφή
  • Περιγραφή των ενζύμων. Δομές των ενζύμων.
  • Καθαρισμός και απομόνωση των ενζύμων.
  • Εισαγωγή στην έννοια της ενεργότητας των ενζύμων. Περιγραφή του ενεργού κέντρου των ενζύμων και τρόπος δράσης. Επίδραση φυσικών και χημικών παραγόντων στην ενεργότητα των ενζύμων.
  • Βασικά ένζυμα σακχαρομυκήτων και δράση τους. Βασικά ένζυμα της ωρίμανσης του σταφυλιού.
  • Η έννοια της χημικής κατάλυσης. Κινητική αντιδράσεων. Τρόποι μέτρησης της ταχύτητας μιας αντίδρασης. Κινητικές σταθερές των ενζύμων, Vmax, Km.
  • Αντιστρεπτοί και μη αντιστρεπτοί αναστολείς των ενζύμων. Τρόποι μέτρησης της δράσης των αναστολέων.
  • Απομόνωση και καθαρισμός των ενζύμων από διάφορες πηγές.
  • Ένζυμα in vivo. Αλλοστερικά φαινόμενα.
  • Εφαρμογές των ενζύμων. Βιομηχανικά ένζυμα και εφαρμογές των βιομηχανικών ενζύμων.
  • Χρήση των ενζύμων στην οινοποίηση. Διαύγαση των οίνων. Ανάπτυξη των αρωματικών των κρασιών.
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Περιγραφή των βιολογικών καταλυτών.

Στόχοι Ενότητας

Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με έννοια του ενζύμου.

Βιβλιογραφία

  1. Beutler, H. –O. (1984) in Methods of Enzymatic Analysis (Bergmeyer, H.U., ed.) 3rd ed., ν ΝI, pp. 598-606; Νerlag Chemie, Weinheim, Deerfield Beach/Florida, Basel
  2. Boehringer Mannheim Biochemica “Methods of Biochemical Analysis and Food Analysis” 1987
  3. Boehringer Mannheim Biochemica “Methods of Enzymatic Food Analysis” 1984

Λέξεις Κλειδιά

Ενζυμική αντίδραση.

Παρουσίαση των παραγόντων  που επηρεάζουν την δραστικότητα των ενζύμων (pH, θερμοκρασία, κλπ).

Στόχοι Ενότητας

Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με έννοια της κινητικής. Να γίνει κατανοητός ο υπολογισμός της φυσικής έννοιας της κατάλυσης, βάσει των μετρήσεων που έχουν λάβει.

Βιβλιογραφία

  1. Αντώνη Τρακατέλλη, «Βιοχημεία –Τεύχος Β2 », Θεσσαλονίκη 1976
  2. Ι. Γ. Γεωργάτσου, « Βιοχημεία ».Τόμος Α’ – 6η Εκδοση Εκδόσεις Γιαχούδη- Γιαπούλη, Θεσσαλονίκη 1989
  3. Lubert Stryer, « Βιοχημεία », Τόμος Ι, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 1997
  4. Bernt, E. & Bergmeyer, H.U. (1974) in Methods of Enzymatic Analysis (Bergmeyer, H.U., ed.) ν 3, pp. 1304-1307; Νerlag Chemie, Weinheim/Academic Press, Inc. New York and London.
  5. Boehringer Mannheim Biochemica “Methods of Enzymatic Food Analysis” 1984

Λέξεις Κλειδιά

Εξοκινάση (ΗΚ), γλυκόζη-6-φωσφoτοαφυδρογονάση (G6P-DH), ισομεράση της φωσφορικής γλυκόζης (PGI),  ΑΤΡ,  NADP,  6- Φωσφορική γλυκόζη, 6-Φωσφορική φρουκτόζη, 6-Φωσφογλυκουρονικό (φωσφογλυκονολακτόνη).

Περιγράφεται ο τρόπος προσδιορισμού της ενεργότητας ενός ενζύμου σε ένα  διάλυμα ή ένα βιολογικό υγρό. Για τον προσδιορισμό της ενζυμικής ενεργότητας μετριέται η εξαφάνιση του υποστρώματος ή η εμφάνιση του προϊόντος σε συνάρτηση με το χρόνο. Συνήθως χρησιμοποιείται η μέτρηση της εμφάνισης του προϊόντος η οποία γίνεται με χημικές και φασματοφωτομετρικές μεθόδους.

Στόχοι Ενότητας

Να γίνουν κατανοητές οι έννοιες ενεργότητα ενζύμου, ειδική ενζυμική ενεργότητα.

Να γίνει κατανοητός ο ποσοτικός προσδιορισμός της δράσης ενός ενζύμου σε ένα υπόστρωμα από το προϊόν που παράγεται.

Βιβλιογραφία

  1. Ι. Γ. Γεωργάτσου, « Βιοχημεία ».Τόμος Α’ – 6η Εκδοση, Εκδόσεις Γιαχούδη- Γιαπούλη, Θεσσαλονίκη.
  2. Αντώνη Τρακατέλλη, «Βιοχημεία, Ενζυμα –Τεύχος Β1 ».
  3. Alan Fersht, “Enzyme Structure and Mecanism”, 2nd Editiοn, W.H. Freeman.

Λέξεις Κλειδιά

β-γλυκοζιδάση, π-νιτροφαινόλη, π-νιτροφαινυλο-γλυκοπυρανόζη, αρχική ταχύτητα, ειδική ενζυμική ενεργότητα.

Υδρόλυση της π-νιτρο-φαινυλο-γλυκοπυρανόζης παρουσία ενζύμου β-γλυκοζιδάση. Μέτρηση της  παραγόμενης π-νιτροφαινόλης φασματοφωτομετρικά. Υπολογισμός των κινητικών παραμέτρων Νmax, KM της β-γλυκοζιδάσης με την παρουσία γλυκόζης και φρουκτόζης.

Στόχοι Ενότητας

Η χρήση της μεθόδου του διπλού αντιστρόφου για τον προσδιορισμό των Νmax, KM.

Βιβλιογραφία

  1. Ι. Γ. Γεωργάτσου, « Βιοχημεία ».Τόμος Α’ – 6η Εκδοση, Εκδόσεις Γιαχούδη- Γιαπούλη, Θεσσαλονίκη
  2. Ι. Γ. Γεωργάτσου, Τ. Α. Γιουψάνη, Δ.Α. Κυριακίδη, «Ενζυμολογία », Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη 2001
  3. Αντώνη Τρακατέλλη, «Βιοχημεία, Ενζυμα –Τεύχος Β1 ».
  4. Alan Fersht, “Enzyme Structure and Mecanism”, 2nd Edition, W.H. Freeman.
  5. Lubert Stryer, « Βιοχημεία », Τόμος Ι, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 1997

Λέξεις Κλειδιά

β-γλυκoζιδάση, π-vιτρoφαιvόλη, π-vιτρo-φαιvυλo-γλυκoπυραvόζη, κινητικές παράμετροι ενζυμικής αντίδρασης, αρχική ταχύτητα, διάγραμμα διπλού αντιστρόφου.

H λειτουργία των σακχαρομυκητών ρυθμιζεται από: την είσοδο σακχάρων από το περιβάλλον τους, τη ζύμωση τους στο εσωτερικό των κυττάρων & την έξοδο του προϊόντος (αλκοόλη). Τη λειτουργία αυτή επιτελούν πρωτεΐνες (ένζυμα), οι οποίες ονομάζονται ST. Αντικείμενο της ενότητας είναι η κινητική μελέτη αυτών.

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσουν οι σπουδαστές τις γενικές αρχές της κινητικής των ενζύμων.

Να κατανοήσουν τη μεθοδολογία υπολογισμού των κινητικών παραμέτρων ενός ενζύμου σε μια ενζυμική αντίδραση και να αντιληφτούν την φυσική της εφαρμογή.

Βιβλιογραφία

  1. Ι. Γ. Γεωργάτσου, « Βιοχημεία ».Τόμος Α’ – 6η Έκδοση, Εκδόσεις Γιαχούδη- Γιαπούλη, Θεσσαλονίκη 1989.
  2. Ι. Γ. Γεωργάτσου, Τ. Α. Γιουψάνη, Δ.Α. Κυριακίδη, «Ενζυμολογία », Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη 2001.
  3. Αντώνη Τρακατέλλη, «Βιοχημεία, Ενζυμα –Τεύχος Β1 ».
  4. Alan Fersht, “Enzyme Structure and Mecanism”, 2nd Editiοn, W.H. Freeman.
  5. Lubert Stryer, « Βιοχημεία », Τόμος Ι, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 1997.

Λέξεις Κλειδιά

Ένζυμα σακχαρομυκήτων.

Περιγράφονται οι διάφορες πηγές ενζύμων.

Στόχοι Ενότητας

Αναζήτηση ενζύμων από διάφορες πηγές.

Βιβλιογραφία

  1. Alan Wiseman “Handbοοk οf Enzyme Biοtechnοlοgy”, Ellis Hοrwοοd Ltd. 1975.
  2. Alan Fersht, “Enzyme Structure and Mecanism”, 2nd Editiοn, W.H. Freeman.
  3. Xaνier Malcata F., Reyes R. H., Garcia S. H., Hill G. C., Amundsοn H.C. and Jr. “Immοbilized Lipase Reactοrs fοr Mοdοficatiοn οf Fats and Οils- A Reνiew”, Νο 67, nο. 12, JAΟCS, 1990.

Λέξεις Κλειδιά

Κινητική ενζυμικής αντίδρασης, μεγίστη ταχύτητα (Νmax), σταθερά του Michaelis (KM), υδρόλυση τριγλυκεριδίων, ακινητοποιημένη λιπάση, τριακετίνη, διάγραμμα διπλού αντιστρόφου.

Περιγραφή δράσης μελασών για την παραγωγή σακχαροδιαλυμμάτων.

Στόχοι Ενότητας

Η κατανόηση μιας μεγάλης βιομηχανικής εφαρμογής.

Βιβλιογραφία

  1. Ι. Γ. Γεωργάτσου, « Βιοχημεία ».Τόμος Α’ – 6η Εκδοση, Εκδόσεις Γιαχούδη- Γιαπούλη, Θεσσαλονίκη.
  2. Αντώνη Τρακατέλλη, «Βιοχημεία, Ενζυμα –Τεύχος Β1 ».
  3. Alan Fersht, “Enzyme Structure and Mecanism”, 2nd Editiοn, W.H. Freeman.

Λέξεις Κλειδιά

Βιομηχανικά ένζυμα, εφαρμογές βιομηχανικών ενζύμων.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  5358
Αρ. Προβολών :  22800

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -