Εκτυπωτικά Υποστρώματα (Ε)

Βασιλική Μπέλεση

Περιγραφή

Πρόκειται για εργαστηριακό μάθημα στο οποίο διδάσκονται την σημαντικότητα του εγκλιματισμού δειγμάτων χαρτιού πριν την πραγματοποίηση της εκτίμησης οποιασδήποτε ιδιότητάς τους (μηχανικής, φυσικής, χημικής). Εξετάζονται φυσικές ιδιότητες του χαρτιού-χαρτονιού, όπως το βάρος, το πάχος, η φαινόμενη πυκνότητά του καθώς και η σύσταση του χαρτιού π.χ. αν έχει άμυλο ή μηχανικό πολτό. Διδάσκεται πώς προσδιορίζεται η απορρόφηση νερού από αδιαβροχοποιημένο χαρτί και η διεύθυνση των ινών στο χαρτί. Προσδιορίζεται το pH υδατικού εκχυλίσματος χαρτιού και πραγματοποιείται παραγωγή χαρτιού σε εργαστηριακή κλίμακα. Μεταφέρονται στους φοιτητές βασικές γνώσεις γύρω από είδη χαρτιού όπως αυτοαντιγραφικό και έγγραφα ασφαλείας καθώς και οι τεχνικές που συμβάλλουν στην αναγνώρισή τους. Τέλος, σε κάθε περίπτωση γίνεται συσχέτιση όλων των παραπάνω ιδιοτήτων με τις εκτυπωτικές διαδικασίες.

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται η έννοια του εγκλιματισμού δειγμάτων χαρτιού-χαρτονιού, οι ορισμοί της απόλυτης υγρασίας και της σχετικής υγρασίας, η σημαντικότητα της επίδρασης της υγρασίας και της θερμοκρασίας στις ιδιότητες του χαρτιού, συνήθεις μέθοδοι ελέγχου υγρασίας, τι και ποια είναι τα αφυγραντικά μέσα.

Στόχοι Ενότητας

Η εξοικείωση των σπουδαστών με τους όρους εγκλιματισμός δειγμάτων χαρτιού-χαρτονιού, απόλυτη υγρασία και σχετική υγρασία, η συνειδητοποίηση της επίδρασης της υγρασίας και της θερμοκρασίας στις ιδιότητες του χαρτιού, να μάθουν οι φοιτητές τι είναι και ποια είναι τα αφυγραντικά μέσα καθώς και πώς φτιάχνουμε έναν θάλαμο σε εργαστηριακή κλίμακα για τον εγκλιματισμό δειγμάτων σε καθορισμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Λέξεις Κλειδιά

Εγκλιματισμός χαρτιού-χαρτονιού, απόλυτη υγρασία, σχετική υγρασία, φυσικές ιδιότητες χαρτιού, μηχανικές ιδιότητες χαρτιού, υστέρηση, αφυγραντικά (ξηραντικά) μέσα.

Στην ενότητα αυτή αναφέρονται τα βασικά στάδια παραγωγής χαρτοπολτού από ξύλο, τα κυριότερα είδη παραγόμενων πολτών, πως παράγεται ο μηχανικός πολτός, πως γίνεται η λεύκανσή του καθώς και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της μεθόδου παραγωγής του. Τέλος, περιγράφεται πως γίνεται η ποιοτική ανίχνευσή του σε χαρτιά-χαρτόνια.]

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις έννοιες μηχανικός πολτός, παραγωγή μηχανικού πολτού, λεύκανση. Τέλος επιδιώκεται η εκμάθηση ενός απλού τρόπου ανίχνευσής του σε χαρτιά-χαρτόνια.

Λέξεις Κλειδιά

Μηχανικός πολτός, λεύκανση, στάδια παραγωγής χαρτοπολτού, ποιοτική ανίχνευση

Στην ενότητα αυτή αναπτύσσεται πως γίνεται ο προσδιορισμός της φυσικής ιδιότητας του χαρτιού, μάζα χαρτιού ανά μονάδα επιφανείας (g/m2) καθώς και ποιοι είναι οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται. Γίνεται αναφορά στην αρχή λειτουργίας συσκευών που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο βάρος του χαρτιού.

Στόχοι Ενότητας

Η εξοικείωση των φοιτητών με την έννοια μάζα χαρτιού ανά μονάδα επιφανείας (g/m2). Τέλος επιδιώκεται οι φοιτητές να ακολουθούν την μεθοδολογία και να μπορούν να υπολογίζουν το βάρος διαφόρων χαρτιών.

Λέξεις Κλειδιά

Μάζα χαρτιού ανά μονάδα επιφανείας, βάρος χαρτιού, διακύμανση βάρους, β-ακτινοβολία

Στην ενότητα αυτή αναπτύσσεται πώς γίνεται ο προσδιορισμός του πάχους μεμονωμένων φύλλων χαρτιού καθώς και η μέθοδος υπολογισμού της φαινόμενης πυκνότητας αυτού. Περιγράφονται επίσης οι παράμετροι που επηρεάζουν το πάχος και την φαινόμενη πυκνότητα χαρτιού, αλλά και πως το πάχος επηρεάζει τις μηχανικές ιδιότητες του χαρτιού.

Στόχοι Ενότητας

Η κατανόηση των εννοιών πάχος και φαινόμενη πυκνότητα χαρτιού. Επιδιώκεται οι φοιτητές να μπορούν να ακολουθούν την μεθοδολογία και να μπορούν να μετρούν το πάχος (thickness, caliper) μεμονωμένων φύλλων χαρτιού καθώς και να είναι σε θέση να υπολογίζουν την φαινόμενη πυκνότητα του χαρτιού.

Λέξεις Κλειδιά

Πάχος χαρτιού, φαινόμενη πυκνότητα

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται τι είναι τα αντιόξινα χαρτιά, ποια τα πλεονεκτήματα παραγωγής χαρτιού με αλκαλικό απόθεμα και που βρίσκουν εφαρμογές. Επίσης αναφέρονται οι λόγοι που οδηγούν τα χαρτιά να είναι όξινα.

Στόχοι Ενότητας

Στόχο της ενότητας αποτελεί η κατανόηση της έννοιας αντιόξινα χαρτιά και των πλεονεκτημάτων τους. Επίσης, θα πρέπει οι φοιτητές να εκτελούν τα βήματα που απαιτούνται για τον προσδιορισμό του pH υδατικού εκχυλίσματος, αλλά και για την μέτρηση του pH χαρτιού επιφανειακά.

Λέξεις Κλειδιά

PH, αντιόξινα χαρτιά, αλκαλικό απόθεμα

Στην ενότητα αυτή περιγράφονται τα βήματα για την παραγωγή χαρτοπολτού, πως γίνεται η χαρτοποίηση και τι είναι οι χαρτοποιητικές μηχανές, ποια η αρχή λειτουργίας τους και τα στάδια στα οποία διακρίνονται. Επίσης, αναφέρονται ποιες είναι οι πρόσθετες ουσίες στην παραγωγή χαρτιού.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις έννοιες παραγωγή χαρτοπολτού, χαρτοποίηση και χαρτοποιητικές μηχανές. Τέλος, αναμένεται να μπορούν να εκτελέσουν τα απαραίτητα βήματα για την παραγωγή χαρτιού σε εργαστηριακή κλίμακα.

Λέξεις Κλειδιά

Xαρτοποίηση, χαρτοποιητική μηχανή, πρόσθετα, υγρό στάδιο, στεγνό στάδιο, κιβώτιο τροφοδοσίας, τμήμα διαμόρφωσης ιστού, τμήμα πρεσών, τμήμα ξήρανσης, τμήμα επιφανειακής αδιαβροχοποίησης σε πρέσα, καλάνδρα

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται η εύρεση της διεύθυνσης ινών στο χαρτί και πως συντελεί στην αποφυγή λαθών που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα της εκτυπωτικής διαδικασίας αλλά και της συσκευασίας. Επίσης, εξηγείται τι είναι οι διαστασιακές μεταβολές και πως προκαλούνται.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις έννοιες διεύθυνση ινών, κατεύθυνση ινών, διαστασιακές μεταβολές καθώς και η εύρεση της διεύθυνσης των ινών από τους φοιτητές. Επίσης, θα πρέπει να μπορούν να κατανοήσουν πώς επιδρά στην εκτυπωτική διαδικασία η λανθασμένη εύρεση της διεύθυνσης των ινών.

Λέξεις Κλειδιά

Διεύθυνση ινών χαρτιού, κατεύθυνση ινών χαρτιού, διαστασιακές μεταβολές, επιφανειακή διαβροχή χαρτιού, διόγκωση των ινών

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται πως μετράται η μεταβολή των διαστάσεων του χαρτιού μετά από βύθιση σε νερό.

 Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η εκμάθηση της μέτρησης της μεταβολής των διαστάσεων χαρτιού μετά από βύθιση σε νερό και πως αυτή εκφράζεται σε ποσοστό (%) του αρχικού μήκους.

 Λέξεις Κλειδιά

Χαρτί, μεταβολή διαστάσεων, βύθιση σε νερό, επιμήκυνση χαρτιού

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται τι είναι το άμυλο, ποια η δομή του και οι χρήσεις του στην χαρτοποίηση. Επίσης, γίνεται αναφορά στο μειονέκτημα που προκύπτει από την χρήση του καθώς και στα είδη χαρτιού στα οποία χρησιμοποιείται. Τέλος, περιγράφεται η πορεία που ακολουθείται για την ποιοτική ανίχνευσή του.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η κατανόηση της έννοιας άμυλο, της χρήσης του στην χαρτοποίηση και η εκμάθηση της διαδικασίας ποιοτικής ανίχνευσης του αμύλου.

 Λέξεις Κλειδιά

Άμυλο, πρόσθετο, επιφανειακή αδιαβροχοποίηση, συνδετικό μέσο, επικαλυπτικό, ξηρή αντοχή

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται η δομή του αυτοαντιγραφικού χαρτιού και η τεχνολογία παρασκευής του και οι χρήσεις του.

 Στόχοι Ενότητας

Στόχο της ενότητας αποτελεί η κατανόηση από τον φοιτητή της τεχνολογίας παρασκευής του αυτοαντιγραφικού χαρτιού.

 

Λέξεις Κλειδιά

Αυτοαντιγραφικό χαρτί, επίχρισμα, όξινη φαινολική ρητίνη, καολίνης, διπλότυπα, τριπλότυπα

Στην ενότητα αυτή αναφέρονται υλικά με χαρακτηριστικές ιδιότητες (π.χ. φθορισμός) που χρησιμοποιούνται στο χαρτί. Επίσης, παρουσιάζεται πως αυτά αξιοποιούνται ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα χαρτί ως έγγραφο ασφαλείας.

 Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η κατανόηση από τους φοιτητές των όρων έγγραφο ασφαλείας, υπεριώδης ακτινοβολία, φθορισμός, φωσφορισμός. Επίσης, οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν με ποια μεθοδολογία μπορούν να εξετάσουν περιπτώσεις παραχάραξης.

 Λέξεις Κλειδιά

Έγγραφο ασφαλείας, παραχάραξη, υπεριώδης ακτινοβολία, φθορισμός, φωσφορισμός

Σε αυτή την εργαστηριακή ενότητα εξηγείται πως προσδιορίζεται η απορρόφηση νερού από χαρτί-χαρτόνι με την μέθοδο Cobb καθώς επίσης καταγράφεται από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η απορροφητικότητα του νερού, η σημαντικότητα του ελέγχου αυτής της παραμέτρου και πως επιτυγχάνεται η βελτίωση των επιφανειακών ιδιοτήτων του χαρτιού.

 Στόχοι Ενότητας

Στόχο αποτελεί η κατανόηση των εννοιών απορρόφηση, βελτίωση των επιφανειακών ιδιοτήτων του χαρτιού, η σωστή διεκπεραίωση της πειραματικής διαδικασίας καθώς και η κατανόηση του υπολογισμού του μεγέθους Cobb60.

 Λέξεις Κλειδιά

Απορρόφηση νερού, αδιαβροχοποίηση, επιφανειακή αδιαβροχοποίηση Cobb60

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  3494
Αρ. Προβολών :  29161

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -