Υλικά Γραφικών Τεχνών (Θ)

Βασιλική Μπέλεση

Περιγραφή

Στο μάθημα αυτό οι φοιτητές θα ασχοληθούν με τα υλικά των γραφικών τεχνών (εκτός του χαρτιού-χαρτονιού που μελετούνται στο μάθημα Εκτυπωτικά Υποστρώματα). Συγκεκριμένα, τα υλικά που θα ασχοληθούμε είναι κεραμικά, ύαλοι, μέταλλα και πολυμερή. Στην ύλη του μαθήματος περιλαμβάνεται η μελέτη της δομής, οι ιδιότητες και οι εφαρμογές αυτών των υλικών με έμφαση στην τεχνολογία γραφικών τεχνών.

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Στην ενότητα αυτή αρχικά γίνεται μια συζήτηση που αφορά την προτεινόμενη βιβλιογραφία και στην συνέχεια γίνεται μια σύντομη περιγραφή των υλικών που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος στο διάβα του χρόνου έως σήμερα. Ακολούθως εξηγείται στους φοιτητές με τι πραγματεύεται γενικά η Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών, τι είναι η ύλη, ποιες είναι οι καταστάσεις της ύλης, κατηγορίες υλικών και γενικά χαρακτηριστικά τους καθώς και μια εισαγωγική ματιά που βρίσκουν εφαρμογές αυτές οι κατηγορίες υλικών στα υλικά των γραφικών τεχνών.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας αυτής είναι οι φοιτητές να προσανατολιστούν στην κατεύθυνση που δίνεται στο μάθημα και στις απαιτήσεις του, καθώς επίσης να αποκτήσουν μια σφαιρική ματιά γύρω από τις κατηγορίες υλικών και τις εφαρμογές τους στην Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών.

Λέξεις Κλειδιά

Επιστήμη Υλικών, Τεχνολογία Υλικών, ύλη, μέταλλα, πολυμερή, ημιαγωγοί, σύνθετα, κεραμικά.

Στην ενότητα αυτή δίνονται γενικές πληροφορίες για τα εξής: τι είναι κεραμικά υλικά (ορισμοί), χρήση κεραμικών υλικών, είδη κεραμικών υλικών, κατηγορίες κεραμικών υλικών βάσει των εφαρμογών τους, γενικά χαρακτηριστικά αυτών, πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μέταλλα, δομή κεραμικών, χαρακτηριστικά ιοντικών κεραμικών, κρυσταλλικές δομές ιοντικών κεραμικών, ομοιοπολικά κεραμικά.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος αυτής της ενότητας είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν γενικές γνώσεις γύρω από τι είναι κεραμικά υλικά, τα είδη αυτών και τις ευρύτερες εφαρμογές τους πριν ακολουθήσει στις επόμενες κατηγορίες η εμβάθυνση στις επιμέρους κατηγορίες των κεραμικών με εφαρμογές στην τεχνολογία Γραφικών Τεχνών.

Λέξεις Κλειδιά

Κεραμικά, ιοντικά κεραμικά, ομοιοπολικά κεραμικά, μέταλλα

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται η δομή και οι ιδιότητες των αλλοτροπικών μορφών του άνθρακα (διαμάντι, γραφίτης, φουλλερένια, νανοσωλήνες άνθρακα), αφού προηγούμενα γίνεται μια σύντομη αναδρομή στην ηλεκτρονική δομή του άνθρακα. Τέλος, αναφέρεται η εφαρμογή του γραφενίου και των νανοσωλήνων άνθρακα στην τεχνολογία γραφικών τεχνών.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας αυτής είναι η γνωριμία των φοιτητών με τις αλλοτροπικές μορφές του άνθρακα και η εξοικείωσή τους με νέες έννοιες όπως γραφένιο, νανοσωλήνες άνθρακα. Σημαντικό σημείο της ενότητας αποτελεί να μάθουν οι φοιτητές το πεδίο εφαρμογών αυτών των υλικών σε νέες τεχνολογίες στο πεδίο της τεχνολογίας γραφικών τεχνών.

Λέξεις Κλειδιά

Αλλοτροπικές μορφές άνθρακα, διαμάντι, γραφίτης, φουλλερένια, νανοσωλήνες άνθρακα, τυπωμένα ηλεκτρονικά, αγώγιμα μελάνια.

Στην ενότητα αυτή διδάσκονται τα φυλλόμορφα αργιλοπυριτικά από την κατηγορία των κεραμικών υλικών. Γίνεται η γνωριμία με τα δομικά χαρακτηριστικά τους, τις χαρακτηριστικές ιδιότητες και εφαρμογές τους με έμφαση στην συσκευασία τροφίμων, τα μελάνια και την τεχνολογία χαρτιού.

Στόχοι Ενότητας

Στόχο του μαθήματος αποτελεί η εξοικείωση με έννοιες όπως άργιλοι, αργιλλοπυριτικά υλικά, φυλλόμορφα υλικά, φραγμός πολυμερών, σύνθετα υλικά κ.α. καθώς επίσης και η μάθηση των εφαρμογών αυτών των υλικών αυτών στην τεχνολογία γραφικών τεχνών.

Λέξεις Κλειδιά

Άργιλοι, αργιλλοπυριτικά υλικά, φυλλόμορφα υλικά, φραγμός πολυμερών, σύνθετα υλικά, συσκευασία, μελάνια, χαρτί.

Στην ενότητα αυτή διδάσκεται μια ακόμη κατηγορία κεραμικών υλικών οι ύαλοι. Συγκεκριμένα δίνονται στοιχεία για την δομή του γυαλιού, την σύστασή του και τον ρόλο των διαφόρων οξειδίων που μετέχουν στην σύστασή του, τα είδη γυαλιού, τα χαρακτηριστικά του, πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα, διάβρωση γυαλιού, παράγοντες φθοράς. Επίσης, γίνεται αναφορά στην παραγωγή του γυαλιού, τις μεθόδους ποιοτικού ελέγχου και τις μεθόδους εκτύπωσης.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας αποτελεί η κατανόηση βασικών εννοιών που αφορούν την δομή του γυαλιού, τα χαρακτηριστικά του, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του, την παραγωγή του, τη σημαντικότητά του στην συσκευασία και την εκτύπωσή του.

Λέξεις Κλειδιά

Γυαλί, δίκτυο, δομή γυαλιού, σύσταση γυαλιού, γυάλινη συσκευασία, εκτύπωση γυαλιού.

Στην ενότητα αυτή δίνεται έμφαση στα οξείδια του σιδήρου και ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν μαγνητικές ιδιότητες. Γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την χρήση αυτών των υλικών, τη δομή τους, τις παραμέτρους που επιδρούν στις μαγνητικές ιδιότητες των υλικών, τη σύνθεση υλικών, τις εφαρμογές τους με έμφαση αυτές στην Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών.

Στόχοι Ενότητας

Στόχο της ενότητας αποτελεί η κατανόηση εννοιών που αφορούν την δομή των υλικών, τις ιδιότητές τους, τη σύνθεση και τις εφαρμογές τους στα μελάνια, στο χαρτί, στην απομελάνωση χαρτιού κ.τ.λ..

Λέξεις Κλειδιά

Οξείδια του σιδήρου, μαγνητίτης, Fe3O4, μαγκεμίτης, γ- Fe2O3, μαγνητικά υλικά, μαγνητικά μελάνια, χαρτί.

Στην ενότητα αυτή δίνονται πληροφορίες για την δομή, τις χαρακτηριστικές φυσικοχημικές σταθερές του, τις ιδιότητες και τις εφαρμογές του στα μελάνια, την συσκευασία, την τεχνολογία του χαρτιού κ.α.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση εννοιών που αφορούν τη δομή του οξειδίου τιτανίου, τις ιδιότητες και τις εφαρμογές του στα μελάνια, την συσκευασία, την τεχνολογία του χαρτιού κ.α

Λέξεις Κλειδιά

Οξείδιο του τιτανίου, TiO2, μελάνια, συσκευασία, εύκαμπτη συσκευασία, χαρτί, πολυμερή, e-ink, ηλεκτρονική μελάνη, φωτοευαίσθητες ηλεκτροχημικές κυψελίδες, νανοαισθητήρας, εκτύπωση, φωτοκαταλύτης, αντιβακτηριδιακό υλικό.

Στην ενότητα αυτή εξηγείται τι είναι μέταλλα, ποια η δομή τους, η φύση του δεσμού, οι χαρακτηριστικές ιδιότητες των μετάλλων και που βρίσκουν εφαρμογή τα μέταλλα στις Γραφικές τέχνες. Δίνεται έμφαση στις εφαρμογές των μετάλλων ως εκτυπωτικά υποστρώματα καθώς και στην μεταλλική συσκευασία. Τέλος, γίνεται αναφορά στο τι είναι κράματα και που χρησιμοποιούνται στο πεδίο ενδιαφέροντός μας.

Στόχοι Ενότητας

Στόχο της ενότητας αποτελεί η κατανόηση εννοιών όπως μέταλλο, κρυσταλλική δομή μετάλλων, ηλεκτρόνια αγωγιμότητας, μεταλλικός δεσμός κ.τ.λ. καθώς επίσης και η μάθηση των εφαρμογών τους στη συσκευασία, ως υποστρώματα και στα εκτυπωτικά αγώγιμα μελάνια.

Λέξεις Κλειδιά

Μέταλλα, μεταλλικός δεσμός, κρυσταλλική δομή μετάλλων, αγώγιμα μελάνια, συσκευασία, υπόστρωμα, χαλκός, άργυρος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος, επικασσιτερωμένος χάλυβας, επιχρωμιωμένος χάλυβας, χάλυβας ελεύθερος κασσιτέρου, κράμα.

Στην ενότητα αυτή εξηγείται ποιο είναι το αίτιο της διάβρωσης, δίνονται ορισμοί για την διάβρωση, εξηγείται τι είναι ηλεκτρόδιο, δυναμικό ημιστοιχείου και γαλβανικά στοιχεία, πρότυπο ηλεκτρόδιο υδρογόνου, τα είδη διάβρωσης ανάλογα με την μορφολογία του διαβρωτικού αποτελέσματος, οι κυριότερες περιπτώσεις διάβρωσης των μετάλλων, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάβρωση και μέθοδοι προστασίας από τη διάβρωση.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος του μαθήματος η κατανόηση βασικών εννοιών που αφορούν την διάβρωση και η μάθηση των μεθόδων προστασίας από τη διάβρωση.

Λέξεις Κλειδιά

Διάβρωση, είδη διάβρωσης, οξείδωση, ηλεκτρόδιο, δυναμικό ημιστοιχείου, γαλβανικά στοιχεία, πρότυπο ηλεκτρόδιο υδρογόνου, επιστρώματα.

Στην ενότητα αυτή περιγράφονται οι έννοιες πολυμερή, μονομερή, πολυμερισμός, θερμοπλαστικά, θερμοσκληραινόμενα, ελαστομερή, πως κατατάσσονται τα πολυμερή με βάση διάφορα κριτήρια, παρουσιάζονται οι εφαρμογές των πολυμερών γενικά και ειδικά στην τεχνολογία γραφικών τεχνών όπως στην συσκευασία, στα εκτυπωτικά μελάνια κ.α.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η κατανόηση εννοιών που σχετίζονται με τα πολυμερή και η μάθηση των εφαρμογών τους στην Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών.

Λέξεις Κλειδιά

Πολυμερή, μονομερή, πολυμερισμός, πολυμερή συμπύκνωσης, πολυμερή προσθήκης, θερμοπλαστικά, θερμοσκληραινόμενα, αγώγιμα πολυμερή, φωτοαγώγιμα πολυμερή, συσκευασία, εκτύπωση, μελάνια, κόλλες, 3D-printing.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  2384
Αρ. Προβολών :  18580

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -