Ιατρική Πληροφορική (Ε)

Παντελής Ασβεστάς

Περιγραφή

Το μάθημα αφορά στην πρακτική εξάσκηση των φοιτητών σε έννοιες της θεωρίας δικτύων υπολογιστών, βάσεων δεδομένων και ιατρικών προτύπων. Όσον αφορά στα δίκτυα υπολογιστών, μελετάται το μοντέλο OSI, η λειτουργία βασικών δικτυακών συσκευών (μεταγωγείς και δρομολογητές) και η ανάθεση IP διευθύνσεων. Για τη θεματική περιοχή των βάσεων δεδομένων, εξετάζονται οι εντολές δημιουργίας πινάκων, εισαγωγής δεδομένων και επιλογής δεδομένων από έναν ή περισσότερους πίνακες με χρήση κριτηρίων. Τέλος, μελετάται το πρότυπο DICOM μέσω της ανάπτυξης εφαρμογών σε Matlab.

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Αυτή η εργαστηριακή άσκηση διδάσκει στους φοιτητές τις βασικές λειτουργίες του λογισμικού Packet Tracer ©. Συγκεκριμένα, θα γίνει:

  • Εξερεύνηση της κύριας οθόνης του προγράμματος
  • Τοποθέτηση και σύνδεση συσκευών
  • Ρυθμίσεις συσκευών
  • Εξερεύνηση του φυσικού χώρου εργασίας
  • Εξοικείωση με τον τρόπο λειτουργίας πραγματικού χρόνου
  • Εξοικείωση με τον τρόπο λειτουργίας προσομοίωσης

Στόχοι Ενότητας

Μετά το πέρας της άσκησης, οι φοιτητές να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν με ευχέρεια τις βασικές λειτουργίες του λογισμικού Packet Tracer, δηλαδή να τοποθετούν δικτυακές συσκευές, να τις διασυνδέουν και εκτελούν βασικές ρυθμίσεις.

Λέξεις Κλειδιά

Packet Tracer, προσομοίωση, συσκευές, διασύνδεση, ρυθμίσεις

Στην άσκηση αυτή εξετάζεται το μοντέλο αναφοράς διασύνδεσης ανοιχτών συστημάτων (Open Systems Interconnection - OSI) και η λειτουργία του μεταγωγέα (switch). Αρχικά κατασκευάζεται ένα απλό δίκτυο που αποτελείται από έναν υπολογιστή και έναν διακομιστή ιστοσελίδων και εξετάζεται ο τρόπος που επιτυγχάνεται η επικοινωνία των συσκευών μέσω του OSI. Στη συνέχεια, κατασκευάζεται ένα δίκτυο που περιλαμβάνει έναν μεταγωγέα και μερικές τερματικές συσκευές και μελετάται βήμα προς βήμα η λειτουργία του μεταγωγέα κατά την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ δύο τερματικών συσκευών.

Στόχοι Ενότητας

Μετά το πέρας της άσκησης, οι φοιτητές να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τη λειτουργία που επιτελεί κάθε επίπεδο του OSI και να μπορούν να αναλύουν τη λειτουργία ενός μεταγωγέα.

Λέξεις Κλειδιά

Επίπεδα OSI, IP διεύθυνση, MAC διεύθυνσης, αριθμός θύρας, μεταγωγέας

Η εργαστηριακή άσκηση διδάσκει στους φοιτητές τη διαδικασία με την οποία επιλέγονται IP διευθύνσεις  για τις συσκευές ενός δικτύου. Αρχικά εξετάζεται η ανάθεση IP διεύθυνσης, μάσκας υποδικτύου και πύλης εξόδου σε υπολογιστή ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με άλλους υπολογιστές. Στη συνέχεια, μελετάται η διαδικασία με την οποία ανατίθενται IP διευθύνσεις στους υπολογιστές ενός μεγάλου δικτύου, τμηματοποιώντας το σε μικρότερα υποδίκτυα.

Στόχοι Ενότητας

Μετά το πέρας της άσκησης, οι φοιτητές να είναι σε θέση να κάνουν ρυθμίσεις IP διευθύνσεων στους υπολογιστές ενός δικτύου.

Λέξεις Κλειδιά

IP διεύθυνση, μάσκα υποδικτύου, προεπιλεγμένη πύλη, υποδικτύωση

Αυτή η εργαστηριακή άσκηση αφορά στην απόδοση διευθύνσεων IP στο δίκτυο ενός νοσοκομείου με τέσσερα τμήματα, χρησιμοποιώντας την τεχνική της μάσκας υποδικτύου μεταβλητού μήκους (Variable Length Subnet Mask - VLSM).

Στόχοι Ενότητας

Μετά το πέρας της άσκησης, οι φοιτητές να είναι σε θέση να αποδίδουν IP διευθύνσεις σε ένα δίκτυο με χρήση της τεχνικής VLSM.

Λέξεις Κλειδιά

VLSM, υποδίκτυο, μάσκα υποδικτύου, μήκος προθέματος

Η άσκηση αφορά στη μελέτη της λειτουργίας δρομολογητών σ’  ένα δίκτυο δεδομένων. Συγκεκριμένα, αναλύεται το περιεχόμενο ενός πίνακα δρομολόγησης και περιγράφεται η διαδικασία δημιουργίας στατικών διαδρομών μεταξύ απομακρυσμένων δικτύων.

Στόχοι Ενότητας

Οι φοιτητές να εξοικειωθούν με τη λειτουργία δρομολογητών και να είναι σε θέση να κάνουν βασικές ρυθμίσεις σε αυτούς.

Λέξεις Κλειδιά

Δρομολογητής, στατική διαδρομή, σύνδεση WAN, απομακρυσμένο δίκτυο

Στην παρούσα άσκηση γίνεται εισαγωγή στο Σύστημα Διαχείρισης Βάσης Δεδομένων MySQL. Επίσης, περιγράφεται η εφαρμογή εκτέλεσης εντολών της γλώσσας SQL, MySQL Workbench και γίνεται γνωριμία με τις βασικές εντολές της γλώσσας.

Στόχοι Ενότητας

Οι φοιτητές να εξοικειωθούν με το περιβάλλον MySQL Workbench.

Λέξεις Κλειδιά

Σύστημα Διαχείρισης Βάσης Δεδομένων , MySQL, MySQL Workbench

Στην άσκηση αυτή γίνεται εξάσκηση στις εντολές δημιουργίας πινάκων και εισαγωγής δεδομένων. Για τον σκοπό, αυτόν, υλοποιείται μία βάση δεδομένων ενός νοσοκομείου, η οποία περιλαμβάνει πίνακες για ασθενείς, εξετάσεις, φάρμακα, ιατρούς και τμήματα. Αφού δημιουργηθούν οι πίνακες καθώς και οι μεταξύ τους σχέσεις, γίνεται εισαγωγή μεμονωμένων δεδομένων καθώς και μαζική εισαγωγή από αρχείο.

Στόχοι Ενότητας

Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τις εντολές δημιουργία πινάκων και εισαγωγής δεδομένων σε αυτούς.

Λέξεις Κλειδιά

Εντολή create table, εντολή Insert

Στην άσκηση αυτή μελετάται η εντολή SELECT για την επιλογή δεδομένων από έναν πίνακα ή από δύο πίνακες μίας βάσης δεδομένων. Αρχικά υλοποιείται μία βάση δεδομένων με πληροφορίες για ιατρικά μηχανήματα και συντηρήσεις τους. Στη συνέχεια εισάγονται δεδομένα και εκτελούνται ερωτήματα επιλογής δεδομένων με διάφορα κριτήρια.

Στόχοι Ενότητας

Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με την εντολή SELECT της SQL.

Λέξεις Κλειδιά

Εντολή select, where, order by

Στην άσκηση αυτή γίνεται εκτέλεση εντολών SQL σε μία πραγματική βάση δεδομένων ώστε να εμφανιστούν δεδομένα από δύο ή περισσότερους πίνακες με διαφορετικούς τρόπους. Επιπλέον γίνεται χρήση ειδικών συναρτήσεων που υποστηρίζει η MySQL, όπως COUNT, MIN, MAX, AVG, SUM.

Στόχοι Ενότητας

Να είναι σε θέση οι φοιτητές να εκτελούν πολύπλοκα ερωτήματα επιλογής δεδομένων με διαφορετικούς τρόπους.

Λέξεις Κλειδιά

Εντολή join, συναρτήσεις

Στην παρούσα άσκηση αναπτύσσεται μία απλή εφαρμογή σε Matlab η οποία επεξεργάζεται δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε μία βάση δεδομένων. Συγκεκριμένα, υλοποιείται ένα πρόγραμμα σε Matlab το οποίο συνδέεται σε μία βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες για το βάρος και ύψος ατόμων και παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να εκτελέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στη βάση δεδομένων.

Στόχοι Ενότητας

Να είναι σε θέση οι φοιτητές να αναπτύσσουν εφαρμογές οι οποίες θα αντλούν πληροφορίες από μία βάση δεδομένων.

Λέξεις Κλειδιά

Matlab, εντολή fetch, εντολή database

Στην άσκηση αυτή γίνεται εισαγωγή στο πρότυπο DICOM καθώς και βασικές έννοιες της ιατρικής απεικόνισης. Αρχικά δημιουργείται μία εφαρμογή σε Matlab για την εμφάνιση πληροφοριών που συμπεριλαμβάνονται σε ένα αρχείο DICOM. Στη συνέχεια, η εφαρμογή επεκτείνεται για να απεικονίζει στην οθόνη εκτός από τις πληροφορίες και την εικόνα.

Στόχοι Ενότητας

Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με βασικές πτυχές του πρότυπου DICOM

Λέξεις Κλειδιά

DICOM, λεξικό δεδομένων, στοιχείο δεδομένων, συνάρτηση dicomread, συνάρτηση dicominfo, συνάρτηση imshow

Η άσκηση αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης άσκησης. Εδώ αναπτύσσεται μία εφαρμογή σε Matlab η οποία εμφανίζει ένα διαλογικό παράθυρο για την επιλογή ενός DICOM αρχείου, εμφανίζει την εικόνα που υπάρχει στο αρχείο στην οθόνη, επιτρέπει τον ορισμό δύο σημείων επί της εικόνας και υπολογίζει τον απόσταση σε cm μεταξύ των σημείων. Η εφαρμογή επεκτείνεται ώστε να υπολογίζει τη γωνία που σχηματίζεται από 3 σημεία.

Στόχοι Ενότητας

Να είναι σε θέση οι φοιτητές να αναπτύσσουν σχετικά σύνθετες εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας.

Λέξεις Κλειδιά

Ευκλείδεια απόσταση, εσωτερικό γινόμενο, συνάρτηση uigetfile, συνάρτηση ginput

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  1577
Αρ. Προβολών :  21164

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -