Διατροφή

Αναστασία Κανέλλου

Περιγραφή

Διατροφή & Αφομοίωση (στόχοι και φάσεις διατροφής, πέψη, μεταβολισμός). Θρεπτικά Στοιχεία (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες). Σύσταση & Θρεπτικότητα των Κυριότερων Κατηγοριών Τροφίμων (αναφορά και στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα). Μεταβολισμός(βιολογικές οξειδώσεις, αναπνευστική αλυσίδα, οξειδωτική φωσφορυλίωση, κύκλος του Krebs). Διαιτητικές Απαιτήσεις(ενεργειακές, δομικές, λειτουργικές ανάγκες, ρόλος νερού, βιταμινών, αλάτων και ινών). Επίδραση των Μεθόδων Επεξεργασίας στη Θρεπτικότητα των Τροφίμων. Αρχές και Κανόνες Διατροφολογίας(τροφικές ομάδες, διαιτητικοί κανόνες). Διατροφή και Νοσηρότητα(διατροφικά πρωτογενή & χρόνια νοσήματα).

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Εισαγωγή, βασικά στοιχεία για τη διατροφή (θρεπτικά συστατικά, τροφές που τα περιέχουν).

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίσουν οι φοιτητές τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και σε ποιες τροφές περιέχονται

Λέξεις Κλειδιά

Θρεπτικά συστατικά, τροφές και η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.

Ρόλος και ενεργειακή αξία, γλυκόζη, γλυκόλυση, συνέπειες έλλειψης υδατανθράκων.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα είδη των υδατανθράκων, πως μεταβολίζονται και αξιοποιούνται από τον οργανισμό, το ρόλο και τη σημασία τους στη διατροφή και τις διατροφικές τους συστάσεις.

Λέξεις Κλειδιά

Υδατάνθρακες, μονοσακχαρίτες, δυσακχαρίτες, πολυσακχαρίτες, γλυκόζη, γλυκόλυση, γλυκογόνο, λακτόζη, λακτάση, σακχαρόζη, ινσουλίνη.

Ομάδες διαιτητικών ινών, λειτουργία, ρόλος, συμπληρώματα.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα είδη και τη συνεισφορά των διαιτητικών ινών στη διατροφή.

Λέξεις Κλειδιά

Κυτταρίνη, λιγνίνη, πηκτίνη, γαλακτομανάνη, διαιτητικές ίνες και υγείας.

Τα ειδή της τροφικής πρωτεΐνης και των απαραίτητων αμινοξέων, η σημασία του ισοζυγίου αζώτου και της διαθεσιμότητας αμινοξέων, βιολογική αξία, διατροφικές συστάσεις πρωτεϊνών.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τη δομή των πρωτεϊνών, το ρόλο των αμινοξέων στις ανθρώπινες λειτουργίες, τα είδη πρωτεϊνών και τις διατροφικές συστάσεις.

Λέξεις Κλειδιά

Πρωτεΐνη, αμινοξέα, μεταβολισμός, ισοζύγιο αζώτου, βιολογική αξία.

Ρόλος λιπιδίων, διαφοροποιήσεις λιπαρών οξέων, ιδιότητες, ανάγκες οργανισμού, συνέπειες έλλειψης ή δυσανάλογης πρόσληψης λιπαρών οξέων,  η επίδραση της πρόσληψης λιπιδίων στη συγκέντρωση χοληστερίνης και στο φάσμα λιποπρωτεϊνών.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα είδη των λιπαρών οξέων, σε ποιες τροφές περιέχονται και τη σημασία τους στη διατροφή, το ρόλο των λιπιδίων και της χοληστερόλης καθώς και τις διατροφικές συστάσεις.

Λέξεις Κλειδιά

Λιπίδια, λιπαρά οξέα, χοληστερίνη, λιποπρωτεΐνη.

Τα κύρια μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ο ρόλος τους στις λειτουργίες του οργανισμού, τροφές με σημαντική περιεκτικότητα, συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλάτων, αλληλεπιδράσεις στην βιοδιαθεσιμότητα.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές το ρόλο των μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τις τροφές με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες.

Λέξεις Κλειδιά

Μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο, νάτριο, χλώριο, κάλιο, θείο, σίδηρο, ιώδιο, φθόριο, ψευδάργυρος, χαλκός, μαγγάνιο, κοβάλτιο, μολυβδαίνιο, σελήνιο.

Λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, ο ρόλος τους στις λειτουργίες του οργανισμού, τροφές με σημαντική περιεκτικότητα βιταμινών, συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, αλληλεπιδράσεις στην βιοδιαθεσιμότητα και  κίνδυνοι υπερδοσολογίας από διατροφικά συμπληρώματα.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές το ρόλο των βιταμινών, τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες και σε ποιες τροφές περιέχονται.

Λέξεις Κλειδιά

Υδατοδιαλυτές, λιποδιαλυτές, υποβιταμίνωση, υπερβιταμίνωση.

Ρόλος νερού, ισοζύγιο, πρόσληψη, αποβολή, ανάγκες σε νερό, ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τη σημασία και το ρόλο του νερού, τις ημερήσιες ανάγκες, τον τρόπο πρόσληψης και αποβολής του στον ανθρώπινο οργανισμό, το ισοζυγιοο νερού.

Λέξεις Κλειδιά

Νερό, ισοζύγιο νερού, ρόλος νερού.

Βασικά όργανα του πεπτικού συστήματος, η διαδικασία πέψης  και οι κυριότερες ουσίες που συμμετέχουν στη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα βήματα της πέψης της τροφής, τα όργανα, τα ένζυμα κοι τις βασικές ουσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή.

Λέξεις Κλειδιά

Πέψη, μάσηση, κατάποση, αμυλάση, πτυαλίνη, πεψίνη,  παγκρεατική λιπάση, παγκρεατική αμυλάση, τρυψίνη, χυμοτρυψίνη.

Μεταβολικές διαδικασίες, συνοπτική περιγραφή μεταβολισμού υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπιδίων.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα κύρια σημεία του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες, μέταλλα-ιχνοστοιχεία, βιταμίνες).

Λέξεις Κλειδιά

Μεταβολικές οδοί θρεπτικών συστατικών, γλυκόλυση, λιποπρωτεΐνες, μεταβολισμός αμινοξέων, γαλακτοματοποίηση.

Εκτίμηση σωματικού βάρους και ημερήσιων ενεργειακών αναγκών (βασικός μεταβολισμός φυσική δραστηριότητα, τροφογενής θερμογένεση).

Στόχοι Ενότητας

Να αξιολογούν το σωματικό βάρος και τις ενδεχόμενες μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία και ποιότητα ζωής. Να υπολογίζουν τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες  του ατόμου και τη ποσοστιαίας συμμετοχή των θερμιδογόνων θρεπτικών συστατικών.

Λέξεις Κλειδιά

Δείκτης μάζας σώματος, body mass index (BMI), ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες, ποσοστιαία συμμετοχή θερμιδογόνων θρεπτικών συστατικών.

Ανάγκες οργανισμού σε βασικά θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, συστάσεις υγιεινής διατροφής σε επίπεδο τροφίμων και κατανομή γευμάτων, Διατροφικα πρότυπα (Μεσογειακή Διατροφή κ.α.).

Στόχοι Ενότητας

Οι βασικές συστάσεις μιας υγιεινής διατροφής σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών και τροφίμων.

Λέξεις Κλειδιά

Συστάσεις υγιεινής διατροφής, ως προς τα βασικά θρεπτικά συστατικά.

Το σύγχρονο πρόβλημα του αυξημένου σωματικού βάρους (υπέρβαρος, παχυσαρκία), οι κίνδυνοι και η διαιτητική του αντιμετώπιση.

Στόχοι Ενότητας

 Να γνωρίζουν οι φοιτητές τον ορισμός και τις συνέπειες του υπέρβαρους και της παχυσαρκίας και τη διαιτητική τους αντιμετώπιση.

Λέξεις Κλειδιά

Υπέρβαρος, παχυσαρκία, δίαιτα απώλειας βάρους.

Τα είδη των διατροφικών συμπληρωμάτων, διατροφικοί ισχυρισμοί και η δράση τους.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τις αδρές κατηγορίες των διατροφικών συμπληρωμάτων, τους διατροφικούς ισχυρισμούς και την αποτελεσματικότητα της δραστικής τους ουσίας.

Λέξεις Κλειδιά

Διατροφικά συμπληρώματα, διατροφικοί ισχυρισμοί συμπληρωμάτων, δραστική ουσία συμπληρωμάτων.

Οι απώλειες θρεπτικών συστατικών κατά την επεξεργασία και παρασκευή των τροφίμων.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τις ενδεχόμενες απώλειες θρεπτικών συστατικών βάσει του τρόπου παρασκευής και επεξεργασίας τους.

Λέξεις Κλειδιά

Απώλειες θρεπτικών συστατικών, τρόποι παρασκευής/μαγειρέματος τροφής.

Είδη δημητριακών, θρεπτικά συστατικά, τρόπος και βαθμός άλεσης.

Στόχοι Ενότητας

Διατροφική αξία και κύριες ιδιότητες/χαρακτηριστικά των δημητριακών και των προϊόντων τους.

Λέξεις Κλειδιά

Κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι, σίκαλη, άμυλο, ινουλίνη.

Είδη γάλατος, θερμική επεξεργασία, σύσταση, γαλακτοκομικά προιόντα, είδη τυριών. Αβγά, χαρακτηριστικά, διατροφική σημασία.

Στόχοι Ενότητας

Διατροφική αξία και κύριες ιδιότητες/ χαρακτηριστικά των γαλακτοκομικών.

Λέξεις Κλειδιά

Γάλα, ειδή γάλακτος και προϊόντων τους, ξινόγαλο, kefir, γιαούρτι, τυρί, αβγό, χοληστερόλη, λεκιθίνη. Η συμβολή των γαλακτοκομικών και του αβγού στη διατροφή.

Είδη κρέατος, θρεπτικά συστατικά, ποιότητα κρέατος. Ψάρια, θαλασσινά διατροφική αξία.

Στόχοι Ενότητας

Διατροφική αξία και κύριες ιδιότητες/ χαρακτηριστικά του κρέατος και των  ψαριών/θαλασσινών.

Λέξεις Κλειδιά

Χοιρινό,  βοδινό, μοσχαρίσιο, αρνίσιο, πουλερικά, κιμάς, λουκάνικα, αλλαντικά, ψάρια, οστρακοειδή, μαλάκια.

Κατηγορίες λιπών, λαχανικά και πατάτες, οφέλη, αποθήκευση, συντήρηση.

Στόχοι Ενότητας

Διατροφική αξία και κύριες ιδιότητες/ χαρακτηριστικά των ελαίων και λιπών, των λαχανικών και της πατάτας.

Λέξεις Κλειδιά

Λίπη, μαργαρίνη, βούτυρο, λαχανικά, πατάτες.

Φρούτα, κατηγορίες, συστατικά, διατροφική αξία, είδη, συντήρηση, θερμική επεξεργασία.

Στόχοι Ενότητας

Φρούτα, γιγαρτόκαρπα, πυρηνόκαρπα, ράγες, εσπεριδοειδή, άγρια, εξωτικά, ξήρανση, θερμική επεξεργασία.

Λέξεις Κλειδιά

Διατροφική αξία και κύριες ιδιότητες/ χαρακτηριστικά των φρούτων.

Γλύκανση τροφών, ζάχαρη, διατροφική σημασία, ιδιότητες, μέλι, υποκατάστατα ζάχαρης, γλυκαντικές ύλες. Μπαχαρικά και μυρωδικά, χρήση, συστατικά, ενισχυτές γεύσεων.

Στόχοι Ενότητας

 Διατροφική αξία και κύριες ιδιότητες/ χαρακτηριστικά των μυρωδικών, μπαχαρικών και γλυκαντικών υλών.

Λέξεις Κλειδιά

Ζάχαρη, σακχαρόζη, μέλι, πολυόλες, φρουκτόζη, ασπαρτάμη, φυσικές και τεχνητές γλυκαντικές ύλες.

Οι διατροφικές διαφοροποιήσεις στα είδη άθλησης.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τις ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στις διαιτητικές ανάγκες των αθλητών βάσει είδους άθλησης.

Λέξεις Κλειδιά

Διατροφή και άθληση, ενεργειακές ανάγκες αθλητών, αμινοξέα στην άθληση.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  9625
Αρ. Προβολών :  59104

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -