Πρόσθετες Ύλες

Αναστασία Κανέλλου

Περιγραφή

Το 1ο τμήμα του μαθήματος γίνεται  επισκόπηση γενικά περί Προσθέτων, των κανόνων που πρέπει να διέπουν τη χρήση των προσθέτων, της νομοθεσίας γύρω απ' αυτά, του τρόπου έγκρισης της χρήσης τους, του αριθμού Ε, κλπ. Στο 2ο τμήμα γίνεται εξειδικευμένη αναφορά στη φύση, στην παραγωγή, στις ιδιότητες, στην τοξικολογία και στις πρακτικές εφαρμογές του κάθε προσθέτου ξεχωριστά. Ειδικά, παρέχονται εκτεταμένες πληροφορίες για κάθε ένα μέλος των περισσοτέρων ομάδων προσθέτων, όπως τα συντηρητικά, οι γαλακτωματοποιητές, οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες, τα πηκτικά (υδροκολλοειδή), τα ένζυμα, τα τροποποιημένα άμυλα οι πολυόλες κλπ.

Λέξεις Κλειδιά

Πρόσθετες ουσίες, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, γλυκαντικές ύλες

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Εισαγωγή στις πρόσθετες ύλες, βασικές έννοιες νομοθεσίας, επισήμανση Ε.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν τη χρησιμότητα των πρόσθετων υλών, τις κατηγορίες τους, τους αρμόδιους φορείς, τον τρόπο επισήμανσης τους στη συσκευασία.

Λέξεις Κλειδιά

Πρόσθετες ύλες, ΕΦΕΤ, EFSA

Αναλυτική Περιγραφή Ενότητας

Οι λόγοι προσθήκης χρωστικών, οι κατηγορίες, οι τροφές στις οποίες επιτρέπεται η χρήση τους, ADI, πιθανές παρενέργειες.

Στόχοι Ενότητας

Η εφαρμογή των χρωστικών ουσιών.

Λέξεις Κλειδιά

 Φυσικές και συνθετικές χρωστικές ουσίες

Βασικά θέματα της τοξικολογίας και την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισής της στα τρόφιμα.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν τα προβλήματα τοξικολογικής φύσης που αφορούν στα τρόφιμα, ώστε να κατανοήσουν και τη χρησιμότητα ορισμένων ομάδων πρόσθετων πχ συντηρητικών.

Λέξεις Κλειδιά

Τοξικολογία στα τρόφιμα

Οι λόγοι προσθήκης συντηρητικών, οι κατηγορίες, οι τροφές στις οποίες επιτρέπεται η χρήση τους, ADI, πιθανές παρενέργειες.

Στόχοι Ενότητας

Παραδοσιακοί τρόποι και σύγχρονες μέθοδοι συντήρησης, τη συμβολή των συντηρητικών στην ασφάλεια τροφίμων.

Λέξεις Κλειδιά

Τρόποι συντήρησης τροφίμων, συντηρητικά

Οι λόγοι προσθήκης αντιοξειδωτικών, οι κατηγορίες, οι τροφές στις οποίες επιτρέπεται η χρήση τους, ADI, πιθανές παρενέργειες.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τους τρόπους οξείδωσης και τις συνέπειες στα τρόφιμα καθώς και τα είδη αντιοξειδωτικών ουσιών.

Λέξεις Κλειδιά

Αντιοξειδωτικά

Οι λόγοι προσθήκης ουσιών ρύθμισης γεύσης / οσμής, οι κατηγορίες, οι τροφές στις οποίες επιτρέπεται η χρήση τους, ADI, πιθανές παρενέργειες.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές πως αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος οργανισμός την οσμή και τη γεύση των τροφών  και ποια πρόσθετα τις επηρεάζουν.

Λέξεις Κλειδιά

Πρόσθετες ύλες  για  ενίσχυση οσμής και γεύσης

Οι λόγοι προσθήκης γλυκαντικών υλών, οι κατηγορίες, οι τροφές στις οποίες επιτρέπεται η χρήση τους, ADI, πιθανές παρενέργειες.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τα είδη των φυσικών και τεχνητών γλυκαντικών υλών και τη διατροφική τους σημασία.

Λέξεις Κλειδιά

Φυσικές και συνθετικές γλυκαντικές ύλες

Αναφορά και παραδείγματα εφαρμογής με Πυκνωτικά μέσα, Σταθεροποιητές, Πηκτωματογόνα  και  Σκληρυντικούς παράγοντες.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν οι φοιτητές τη δράση των πυκνωτικών μέσων, των σταθεροποιητών, των πηκτωματογόνων  και  σκληρυντικών παραγόντων.

Λέξεις Κλειδιά

Πυκνωτικά μέσα, Σταθεροποιητές, Πηκτωματογόνα  και  Σκληρυντικούς παράγοντες

Οι λόγοι προσθήκης ουσιών ενίσχυσης γεύσης, οι κατηγορίες, οι τροφές στις οποίες επιτρέπεται η χρήση τους, ADI, πιθανές παρενέργειες.

Στόχοι Ενότητας

Να  γνωρίζουν τη χρήση ενισχυντών γεύσης και τις συνέπειες αυτών στις διατροφικές συνήθειες.

Λέξεις Κλειδιά

Ενισχυντές γεύσεις, γλουταμινικό μονονάτριο

Διατροφική σημασία και είδη τροφίμων ειδικής διατροφής, συμπληρωμάτων διατροφής και λειτουργικών τροφίμων.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζουν τη σημασία και συμβολή των τροφίμων ειδική διατροφής, των συμπληρωμάτων διατροφής και των λειτουργικών τροφίμων στις σύγχρονες διαιτητικές συνήθειες.

Λέξεις Κλειδιά

Σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, λειτουργικά τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  3244
Αρ. Προβολών :  22357

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -