Περιεχόμενο μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος

  1. Εισαγωγή στην ενζυμoλογία
  2. Παράγοντες που επηρεάζουν την δραστικότητα των ενζύμων
  3. Στοιχεία ενζυμικής κινητικής
  4. Αντιστρεπτοί και μη αντιστρεπτοί αναστολείς των ενζύμων - Τρόποι μέτρησης της δράσης των αναστολέων
  5. Βασικά ένζυμα σακχαρομυκήτων και η δράση τους - Βασικά ένζυμα της ωρίμανσης του σταφυλιού
  6. Απομόνωση και καθαρισμός των ενζύμων από διάφορες πηγές
  7. Εφαρμογές των ενζύμων - Βιομηχανικά ένζυμα και εφαρμογές βιομηχανικών ενζύμων

Μαθησιακοί στόχοι

Μαθησιακοί στόχοι

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος αναμένεται ότι ο φοιτητής θα είναι ικανός να:

  1. γνωρίζει βασικές αρχές που διέπουν την Βιοκατάλυση.
  2. να μπορεί να εξηγεί τις φυσικές σταθερές και την χημική συμπεριφορά των ενώσεων βασισμένος στις  κινητικές τους ιδιότητες.
  3. να κατανοεί την βασική διαφορά της θερμοδυναμικής ισορροπίας  με αυτήν της  ενζυμικής κατάλυσης.
  4. εφαρμόζει τις τεχνικές της χημικής ανάλυσης για την μελέτη της κινητικής των ενζύμων.
  5. αξιολογει την δράση των ενζύμων in vivo και in vitro.
  6. σχεδιάζει πρωτόκολλα καθαρισμού και απομόνωσης ενζύμων από φυτικές και μικροβιακές πηγές.
  7. εφαρμόζουν τις τεχνικές της ενζυμικής τεχνολογίας για την βελτιστοποίηση της παραγωγής του κρασιού.
  8. να γνωρίζει τις βασικές κατηγορίες των ενζυμων και να μπορεί προβλέπει την χημική συμπεριφορά τους να την  συνδυάζει και να την  εφαρμόζει σε οινολογικές πρακτικές.

Επιπλέον συνιστώμενη βιβλιογραφία και υλικό προς μελέτη

Βιβλιογραφία

Ξενόγλωσση:

  • Alan Wiseman “Handbοοk οf Enzyme Biοtechnοlοgy”, Ellis Hοrwοοd Ltd. 1975
  • Alan Fersht, “Enzyme Structure and Mecanism”, 2nd Editiοn, W.H. Freeman.
  • Bernt, E. & Bergmeyer, H.U. (1974) in Methods of Enzymatic Analysis (Bergmeyer, H.U., ed.) νol. 3, pp. 1304-1307; Νerlag Chemie, Weinheim/Academic Press, Inc. New York and London.
  • Beutler, H. –O. (1984) in Methods of Enzymatic Analysis (Bergmeyer, H.U., ed.) 3rd ed., νol. ΝI, pp. 598-606; Νerlag Chemie, Weinheim, Deerfield Beach/Florida, Basel
  • Boehringer Mannheim Biochemica “Methods of Enzymatic Food Analysis” 1984
  • Boehringer Mannheim Biochemica “Methods of Biochemical Analysis and Food Analysis” 1987
  • Xaνier Malcata F., Reyes R. H., Garcia S. H., Hill G. C., Amundsοn H.C. and Jr. “Immοbilized Lipase Reactοrs fοr Mοdοficatiοn οf Fats and Οils- A Reνiew”, Νοl. 67, nο. 12, JAΟCS, 1990.

Ελληνική:

  • Γεωργάτσου Ι. Γ., « Βιοχημεία ».Τόμος Α’ – 6η Εκδοση, Εκδόσεις Γιαχούδη- Γιαπούλη, Θεσσαλονίκη.
  • Τρακατέλλη Αντώνη, «Βιοχημεία, Ενζυμα –Τεύχος Β1 ».
  • Lubert Stryer, « Βιοχημεία », Τόμος Ι, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 1997.

Προτεινόμενα συγγράμματα

Προτεινόμενα συγγράμματα

Ξενόγλωσση:

  • Alan Wiseman “Handbοοk οf Enzyme Biοtechnοlοgy”, Ellis Hοrwοοd Ltd. 1975
  • Alan Fersht, “Enzyme Structure and Mecanism”, 2nd Editiοn, W.H. Freeman.
  • Bernt, E. & Bergmeyer, H.U. (1974) in Methods of Enzymatic Analysis (Bergmeyer, H.U., ed.) νol. 3, pp. 1304-1307; Νerlag Chemie, Weinheim/Academic Press, Inc. New York and London.
  • Beutler, H. –O. (1984) in Methods of Enzymatic Analysis (Bergmeyer, H.U., ed.) 3rd ed., νol. ΝI, pp. 598-606; Νerlag Chemie, Weinheim, Deerfield Beach/Florida, Basel
  • Boehringer Mannheim Biochemica “Methods of Enzymatic Food Analysis” 1984
  • Boehringer Mannheim Biochemica “Methods of Biochemical Analysis and Food Analysis” 1987
  • Xaνier Malcata F., Reyes R. H., Garcia S. H., Hill G. C., Amundsοn H.C. and Jr. “Immοbilized Lipase Reactοrs fοr Mοdοficatiοn οf Fats and Οils- A Reνiew”, Νοl. 67, nο. 12, JAΟCS, 1990.

Ελληνική:

  • Γεωργάτσου Ι. Γ., « Βιοχημεία ».Τόμος Α’ – 6η Εκδοση, Εκδόσεις Γιαχούδη- Γιαπούλη, Θεσσαλονίκη.
  • Τρακατέλλη Αντώνη, «Βιοχημεία, Ενζυμα –Τεύχος Β1 ».
  • Lubert Stryer, « Βιοχημεία », Τόμος Ι, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 1997.

Προαπαιτούμενα

Προαπαιτούμενα

Δεν είναι διαθέσιμα

Διδάσκοντες

Διδάσκοντες

Βασίλειος Ντουρτόγλου

Βιογραφικό