Διατροφή - Διαιτολογία
Πληροφορίες
Περιεχόμενο μαθήματος
- Γιατί τρεφόμαστε
- Υδατάνθρακες
- Διαιτητικές ίνες
- Πρωτεΐνες και αμινοξέα
- Λιπίδια
- Μέταλλα ιχνοστοιχεία
- Βιταμίνες
- Νερό
- Πέψη τροφών
- Μεταβολισμός θρεπτικών συστατικών
- BMI ενέργεια
- Η σωστή διατροφή
- Υπέρβαρος και παχυσαρκία, απώλεια βάρους
- Διατροφικά συμπληρώματα
- Η διατροφή στην τρίτη ηλικία
- Διαταραχές πρόσληψης τροφών
- Διατροφή και υπέρταση
- Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες
- Σακχαρώδης διαβήτης
Μαθησιακοί στόχοι
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές και απόφοιτοι, θα πρέπει να είναι γνώστες των βασικών αρχών της διατροφής και να γνωρίζουν τις κύριες διαιτητικές συστάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συχνότερων ασθενειών, όπου μια διαιτητική παρέμβαση συμβάλλει θετικά.
Επιπλέον συνιστώμενη βιβλιογραφία και υλικό προς μελέτη
Ελληνική:
http://www.grespen.org/ Ελληνική Εταιρεία Διατροφής και Μεταβολισμού
Ξενόγλωσση :
http://www.espen.org/ Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διατροφής και Μεταβολισμού
Προαπαιτούμενα
Αρκούν οι βασικές αρχές βιολογίας και χημείας και θα βοηθούσαν γνώσεις φυσιολογίας και βιοχημείας, στην ευκολότερη κατανόηση.
Διδάσκοντες
Προτεινόμενα συγγράμματα
Judith E. Brown, H διατροφή στον κύκλο της ζωής, εκδόσεις Λαγός Δ.
Ζαμπέλας Α., Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή με Στοιχεία Παθολογίας, BROKEN HILL PUBLISHERS LTD, 2007
Μιχαήλ Κ. Χουρδάκης, Δημήτριος Αλ. Κούβελας, Αρχές Κλινικής Διατροφής & Διατροφικής Θεραπευτικής, 2007
L Sobotka, S. Allison, A.Forbes A, O. Ljungqvist, R. Meier, M. Pertkiewicz, P. Soeters, Αρχές κλινικής διατροφής, 2012