Περιεχόμενο μαθήματος
- Γιατί τρεφόμαστε
- Υδατάνθρακες
- Διαιτητικές ίνες
- Πρωτεΐνες και αμινοξέα
- Λιπίδια, λιπαρά οξέα και λιποειδή
- Μέταλλα και ιχνοστοιχεία
- Βιταμίνες
- Νερό
- Πέψη τροφών
- Μεταβολισμός θρεπτικών συστατικών
- Σωματικό βάρος, ενεργειακές ανάγκες
- Σωστή διατροφή
- Υπέρβαρος και παχυσαρκία
- Διατροφικά συμπληρώματα
- Απώλεια θρεπτικών συστατικών
- Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους
- Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά
- Κρέας, κρεατοσκευάσματα και ψάρια
- Λίπη, έλαια, λαχανικά και πατάτες
- Φρούτα
- Γλυκαντικές ουσίες, μπαχαρικά, μυρωδικά
- Διατροφή και άθληση
Μαθησιακοί στόχοι
Να καταστήσει τους σπουδαστές ικανούς να γνωρίζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, το ρόλο τους στον οργανισμό και τη σημασία τους στη διατροφή. Να αξιολογούν το σωματικό βάρος (ΔΜΣ) και να εκτιμούν τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες. Να γνωρίζουν τα διατροφικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες όλων των ομάδων τροφίμων και την επίδραση της επεξεργασία και παρασκευής σε αυτά . Να γνωρίζουν τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις (Μεσογεικαή διατροφή κ.α.) για υγιεινή διατροφή και έλεγχο βάρους.
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα γνωρίζουν:
- τα θρεπτικά συστατικά, το ρόλο τους στον οργανισμό και τη σημασία της διατροφής,
- τις ομάδες τροφίμων, τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά και την επίδραση της επεξεργασίας σε αυτά,
- τις συστάσεις υγιεινής διατροφής και τη Μεσογειακή Διατροφή,
- τον τρόπο αξιολόγησης του σωματικού βάρους (ΔΜΣ) και την εκτίμηση των ενεργειακών αναγκών.
Επιπλέον συνιστώμενη βιβλιογραφία και υλικό προς μελέτη
Ελληνική:
- http://www.hhf-greece.gr/tables/Home.aspx?l=en ΕΛΛΗΝΙΚΟΊ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- hhf-greece.gr/thefoundation_GR.htm ΕΘΝΙΚΌ ΙΔΡΥΜΑ ΥΓΕΊΑΣ
Ξενόγλωσση:
- http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list FOOD COMPOSITION TABLES
- foodinsight.org/ (IFIC) International Food Information Council
- http://www.eufic.org/index/en/ European Food Information Council (EUFIC)
Προτεινόμενα συγγράμματα
- Σφλώμος Κωνσταντίνος, Στοιχεία ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ του ανθρώπου (Τόμος ΙΙ) - Β' ΕΚΔΟΣΗ, αυτοέκδοση, Αθήνα 2011
- Biesalski Hans - Konrad,Grimm Peter, Εγχειρίδιο διατροφής, Broken Hill Publishers, Πασχαλίδης 2008
Προαπαιτούμενα
Γενικές γνώσεις χημείας και βιολογίας