Κοσμητολογία Ι (Θ) (203)

Ενότητες

10. Συντήρηση καλλυντικών προϊόντων (β’ μέρος)

Στην ενότητα αυτή περιγράφονται οι βασικές αρχές ανάπτυξης καλλυντικών χωρίς συντηρητικά (Preservative free cosmetics-Self preserving cosmetics). Περιγράφονται αναλυτικά οι βασικές αρχές της τεχνολογίας φραγμών όπως οι βασικές προϋποθέσεις GMP, η κατάλληλη συσκευασία, η ενεργότητα του νερού, ο τύπος του γαλακτώματος και το pH. Αναλύονται οι βασικές κατηγορίες των εναλλακτικών συντηρητικών όπως οι πολικές ενώσεις με μεσαίου μήκους αλυσίδα, τα λιπαρά οξέα και οι εστέρες τους, οι φαινολικές ενώσεις, οι αρωματικές ενώσεις και τα φυτικά παράγωγα. Δίνονται παραδείγματα φυτικών παραγώγων όπως αιθερίων ελαίων, εκχυλισμάτων, μιγμάτων εκχυλισμάτων και απομονωμένων φυτικών συστατικών όπως η τοταρόλη που έχουν χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικά.

Στόχοι Ενότητας

Μετά το τέλος της ενότητας οι φοιτητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν:

  • Τις βασικές αρχές ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών προϊόντων χωρίς συντηρητικά (preservative free cosmetics-self preserving cosmetics)
  • Τις βασικές αρχές της τεχνολογίας φραγμών
  • Τις βασικές κατηγορίες και τις φυσικοχημικές ιδιότητες των εναλλακτικών συντηρητικών
  • Τα αιθέρια έλαια, τα φυτικά εκχυλίσματα και τα φυτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά\
  • Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εναλλακτικών συντηρητικών

Λέξεις Κλειδιά

Συντήρηση, καλλυντικά χωρίς συντηρητικά (preservative free cosmetics-self preserving cosmetics), τεχνολογία φραγμών, ενεργότητα νερού, εναλλακτικά συντηρητικά, πολικές ενώσεις με μεσαίου μήκους αλυσίδα, αιθέρια έλαια ως συντηρητικά, φυτικά εκχυλίσματα ως συντηρητικά, φυτικά συστατικά ως συντηρητικά.