Κοσμητολογία Ι (Θ) (203)

Ενότητες

11. Οξείδωση καλλυντικών προϊόντων

Στην ενότητα αυτή αναλύονται οι έννοιες οξείδωση-τάγγιση των συστατικών των καλλυντικών και ελεύθερες ρίζες, οι παράγοντες που επιδρούν στην οξείδωση ορισμένων συστατικών των καλλυντικών, και οι χημικές κατηγορίες των αντιοξειδωτικών καθώς και των συνεργιστικών τους. Αναλυτικότερα περιγράφονται α) ο μηχανισμός έναρξης, διάδοσης και τερματισμού μιας οξειδωτικής αντίδρασης β) η επίδραση της θερμοκρασίας, των ακτινοβολιών, των υπεροξειδίων, του οξυγόνου και των μεταλλικών ιόντων στην αντίδραση της οξείδωσης γ) οι χημικές κατηγορίες των φαινολικών αντιοξειδωτικών (κατεχίνες, τοκοφερόλες, γαλλικοί αλκυλεστέρες, ΒΗΑ και ΒΗΤ) δ) ο μηχανισμός δράσης τους και ε)τα φυτικά εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται για την παρεμπόδιση της οξείδωσης του καλλυντικού προϊόντος.

Στόχοι Ενότητας

Μετά το τέλος της ενότητας οι φοιτητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν:

  • Τις βασικές έννοιες της οξείδωσης- τάγγισης, έναρξης, μετάδοσης και τερματισμού της οξειδωτικής αντίδρασης
  • Τις κατηγορίες των φαινολικών αντιοξειδωτικών και των συνεργιστικών τους
  • Το μηχανισμό δράσης των φαινολικών αντιοξειδωτικών
  • Τα φυτικά εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται για την παρεμπόδιση της οξείδωσης του καλλυντικού προϊόντος

Λέξεις Κλειδιά

Οξείδωση, τάγγιση, ελεύθερες ρίζες, φαινολικά αντιοξειδωτικά, κατεχίνες, τοκοφερόλες, γαλλικοί αλκυλεστέρες, βηα, βητ, συνεργιστικά αντιοξειδωτικών, φυτικά εκχυλίσματα ως αντιοξειδωτικά.