Κοσμητολογία Ι (Θ) (203)

Ενότητες

5. Συστήματα Διασποράς

Αναφέρονται τα συστήματα διασποράς και οι ηλεκτρικές ιδιότητες των μεσεπιφανειών. Δίνονται ορισμοί του δυναμικού Νernst και του ζ-δυναμικού.  Αναλύονται οι τύποι των γαλακτωμάτων. Αναφέρονται οι πειραματικοί μέθοδοι προσδιορισμού του τύπου του γαλακτώματος.

Περιγράφονται τα μικρογαλακτώματα και τα κολλοειδή. Δίνεται παράδειγμα της διαμόρφωσης των μικύλλων ανάλογα με τη συγκέντρωση ανιονικής επιφανειακοενεργής ουσίας. Γίνεται εισαγωγή στη διαλυτοποίηση. Επεξηγείται η αστάθεια των γαλακτωμάτων σύμφωνα με το μηχανικό και το θερμοδυναμικό μοντέλο. Συσχετίζεται η ταχύτητα συνένωσης και το μέγεθος των σταγονιδίων με την αστάθεια του γαλακτώματος. Εξηγούνται οι όροι αποκορύφωση και καθίζηση για τα γαλακτώματα.

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσει ο φοιτητής:

  • Τις ιδιαίτερες ιδιότητες των συστημάτων διασποράς που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά προϊόντα όπως τα γαλακτώματα, τα μικρογαλακτώματα και τα κολλοειδή.
  • Το γαλάκτωμα και τους τύπους των γαλακτωμάτων
  • Το μηχανικό και το θερμοδυναμικό μοντέλο της αστάθειας των γαλακτωμάτων.
  • Τους παράγοντες που οδηγούν στην αποκορύφωση ή την καθίζηση στα γαλακτώματα

Λέξεις Κλειδιά

Συστήματα διασποράς, Γαλακτώματα, Μικρογαλακτώματα, Κολλοειδή, Κρίσιμη συγκέντρωση μικύλλων (cmc),  Αστάθεια γαλακτωμάτων, Αποκορύφωση, Καθίζηση