2. Mέθοδοι για την απεικόνιση της επιφάνειας του δέρματος

Αναλύονται οι απεικονιστικές μέθοδοι της μικροτοπογραφίας του δέρματος που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας κυρίως αντιρυτιδικών προϊόντων και αντιγηραντικών θεαρπειών που στοχεύουυν στη βελτίωση της επιφάνειας του δέρματος. Περιγράφονται οι: μηχανική, οπτική περιγραμμομετρία διαπερατότητας (οptical profilometry) και η laser περιγραμμομετρία ανάκλασης (lazer profilometry). Εξηγούνται οι παράμετροι που υπολογίζονται κατά την οπτική περιγραμμομετρία διαπερατότητας. Αναφέρονται η φωτογράφιση με κάμερα υψηλής ευκρίνειας (PRIMOS) και η ψηφιακή φωτογράφιση. Περιγράφεται η μέθοδος της φωτογραφίας UV με απευθείας επαφή στο δέρμα-σάρωση για την απεικόνιση της μικροτοπογραφίας του δέρματος και εξηγούνται οι παράμετροι SELS (Surface Evaluation of Living Skin) όπως ομοιογένεια, ποικιλία κπλ που υπολογίζονται.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζει ο φοιτητής:

  • Τις περιγραμμομετρικές μεθόδους για την απεικόνιση της επιφάνειας το δέρματος
  • Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μεθόδων αυτών
  • Τις λογισμικές παραμέτρους που θα επεξεργαστεί για να μπορέσει να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα αντιρυτιδικών-αντιγηραντικών θεραπειών
  • Τη μέθοδο  φωτογραφίας UV με απευθείας επαφή στο δέρμα-σάρωση και τις παραμέτρους SELS (Surface Evaluation of Living Skin).              

Λέξεις Κλειδιά

Μικροτοπογραφία δέρματος, Περιγραμμομετρία (profilometry), οπτική περιγραμμομετρία διαπερατότητας, αντιγηραντικές θεραπείες, φωτογραφίαa UV με απευθείας επαφή στο δέρμα-σάρωση, παραμέτροι SELS (Surface Evaluation of Living Skin)