6. Συσκευασία υπό πίεση

Αναλύονται τα βασικά σημεία της συσκευασίας υπό πίεση: Δοχείο, βαλβίδα, βυθιζόμενος σωλήνας και προωθητικό αέριο. Εξηγούνται οι ιδιότητες των συμπιεσμένων και των υγροποιημένων προωθητικών αερίων. Προωθητικά υδρογονανθράκων. Αναλύεται η ταξινόμηση της συσκευασίας υπό πίεση ανάλογα με : α) το είδος του συστήματος που περιέχεται στο δοχείο και β) τη μορφή του προϊόντος που εξέρχεται από το δοχείο. Αναλύονται τα συστήματα δυο και τριών φάσεων.  Σπρέυ αφρού και σπρέυ σκόνης. Αναλύεται η διάβρωση στα δοχεία που γίνεται η συσκευασία υπό πίεση. Αναφέρονται οι τρόποι αντιμετώπισης της διάβρωσης.

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσει ο φοιτητής:

  • Τα υλικά της συσκευασίας υπό πίεση.
  • Τα συμπιεσμένα και υγροποιημένα προωθητικά αέρια.
  • Την ταξινόμηση των συστημάτων που συσκευάζονται υπό πίεση.
  • Τη γαλβανική διάβρωση και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Βιβλιογραφία

  • Τσιρίβας Ε., «Σημειώσεις Κοσμητολογίας ΙΙ».

Λέξεις Κλειδιά

Υλικά συσκευασίας υπό πίεση, συμπιεσμένα και υγροποιημένα προωθητικά αέρια, προωθητικά υδρογονανθράκων, συστήματα δυο και τριών φάσεων, σπρέυ αφρού και σκόνης.