17.Καρβοξυλικά οξέα και παράγωγα

Να αναλυθούν η δομή, οι φυσικές ιδιότητες και οι χημικές ιδιότητες των καρβοξυλικών οξέων, όπως των λιπαρών οξέων, των α-αμινοξέων και των παραγώγων τους όπως εστέρες, σάπωνες, λακτόνες (κυκλικοί εστέρες),

λακτάμες (κυκλικά αμίδια).

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσουν την βασική δομή, τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των καρβοξυλικών οξέων και των παραγώγων τους, όπως οι εστέρες και οι σάπωνες.

Λέξεις Κλειδιά

Καρβοξυλικά οξέα, λιπαρά οξέα, α-αμινοξέα, εστέρες, σάπωνες.