1. Εισαγωγή

Η σύγκλειση διαταράσσεται, λόγω παρεμβολών ή πρόωρων επαφών που δημιουργούνται από απώλεια δοντιών, παραλειτουργικές έξεις, μεταναστεύσεις δοντιών, κατασκευές κακότεχνων εμφράξεων ή προσθετικών αποκαταστάσεων, και οι οποίες δεν εξισορροπήθηκαν έγκαιρα, κάνοντας έτσι την ήδη υπάρχουσα σύγκλειση να εξελιχθεί σε τραυματογόνο. Η απώλεια της σταθερής σχέσης των οπισθίων δοντιών κατά τη μεγίστη συναρμογή τους, η απώλεια της κάθετης διάστασης και η τροποποίηση της καθοδήγησης της κάτω γνάθου κατά την διάρκεια των έκκεντρων κινήσεων της είναι οι κύριες  αλλαγές που ορίζονται σαν δυσλειτουργικές διαταραχές της σύγκλεισης.

Κατανόηση της λειτουργίας και δυσλειτουργίας του ΣΓΣ για τον οδοντοτεχνίτη σημαίνει: Αποφυγή σφαλμάτων κατασκευής των οδοντεχνικών εργασιών. Συμβολή στην αποκατάσταση των δυσλειτουργικών διαταραχών του ΣΓΣ και σύγκλεισης. Καλύτερη επικοινωνία και συνεννόηση με τον θεράποντα οδοντίατρο.

Στόχοι Ενότητας

Συνοπτική περιγραφή της τραυματογόνου σύγκλεισης (πρόωρες επαφές, παρεμβολές και παραλειτουργικές έξεις (βρυγμός).

Παρουσίαση των βασικών αρχών αναδιοργάνωσης της σύγκλεισης με προσθετικές εργασίες που πρέπει ακολουθούνται στο εργαστήριο.

Λέξεις Κλειδιά

Τραυματογόνος σύγκλειση, συγκλεισιακές παρεμβολές, αποτριβή.