Νεοκλασική́ αρχιτεκτονική́ στην Ελλάδα.

Εισαγωγή στις βασικές λογικές της Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Ο Νεοκλασικισμός ιδωμένος μέσα από το κοινωνικό και εννοιολογικό πλαίσιο της εποχής της απελευθέρωσης. Από το ιστορικό στυλ στην λαϊκή παραγωγή – επώνυμη και ανώνυμη αρχιτεκτονική. Βασικές μορφολογικές κατευθύνσεις, οικοδομική τεχνολογία και βασικοί δομικοί φορείς στην πρώιμη και ύστερη φάση του νεοκλασικισμού

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι μια πρώτη γνωριμία με τον Νεοκλασικισμό, ο οποίος εκφράστηκε τόσο σαν ένα επίσημο και επώνυμο στυλ, όσο και αφομοιώθηκε από τους ανώνυμους τεχνίτες και γνώρισε μια πρωτοφανή διασπορά τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα εξετάσουμε το εννοιολογικό φορτίο του Νεοκλασικισμού, θα επισημάνουμε την διάκριση μεταξύ πρώιμου και ύστερου νεοκλασικισμού, και θα κλείσουμε κάνοντας μια επισκόπηση των βασικών στατικών φορέων και στοιχείων των κτιρίων της εποχής. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται μια γενική εποπτεία του θέματος, η οποία θα αποτελέσει και την βάση για την περεταίρω εξειδίκευση των παρουσιάσεων στις επόμενες ενότητες.

 

Λέξεις Κλειδιά

Νεοκλασικισμός, Ελλάδα, πρώιμος νεοκλασικισμός, ύστερος νεοκλασικισμός, Όθωνας, Τσίλερ, Νικολούδης, επώνυμη αρχιτεκτονική, ανώνυμη αρχιτεκτονική, στατική και κατασκευαστική λογική.