Θερμοδυναμική

Ενότητες

5. Κύκλοι ισχύος ατμού

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζεται και αναλύεται η λειτουργία μηχανών εξωτερικής καύσεως , παρουσιάζονται οι γενικές έννοιες  της χρήσης του ατμού – νερού για την παραγωγή ισχύος ,  οι θερμοδυναμικοί κύκλοι ισχύος ατμού , παρουσιάζονται τα μηχανήματα μιας εγκατάστασης παραγωγής ισχύος με ατμό νερού και  η θέση του καθενός στον θερμοδυναμικό  κύκλο Rankine - Hirn και αναλύεται η θερμοδυναμική τους λειτουργία . Αναλύεται η έννοια της θερμογόνου δύναμης και ο τρόπος υπολογισμού αυτής . Αναλύεται ο υπολογισμός της ισχύος μιας εγκατάστασης παραγωγής με ατμό νερού , ο βαθμός απόδοσης . Παρουσιάζονται αναλυτικά παραδείγματα  επίλυσης θερμοδυναμικού  κύκλου Rankine – Hirn .

Στόχοι Ενότητας

Κατανόηση λειτουργίας εγκατάστασης παραγωγής ισχύος με ατμό νερού, η αντιστοίχηση των μηχανημάτων της εγκατάστασης στον θερμοδυναμικό κύκλο, ο υπολογισμός της ισχύος και ο υπολογισμός του θερμοδυναμικού και ολικού  βαθμού απόδοσης.

Μετά το πέρας της παρούσης ενότητας , οι φοιτήτριες / φοιτητές θα είναι σε θέση να περιγράφουν και σχεδιάζουν διαγραμματικά μια εγκατάσταση παραγωγής ισχύος με ατμό νερού, να σχεδιάζουν τις διαδοχικές μεταβολές στα διαγράμματα (T – S) (εντροπικό διάγραμμα) και (I – S) (διάγραμμα  Mollier) και να επιλύουν αντίστοιχα προβλήματα με χρήση των, συνημμένων στην παρούσα ενότητα, πινάκων ΚΟΡΕΣΜΟΥ/ΝΕΡΟΥ και ΥΠΕΡΘΕΡΜΟΥ ΑΤΜΟΥ με δεδομένα στο Τεχνικό σύστημα μονάδων και στο Διεθνές σύστημα μονάδων.

Λέξεις Κλειδιά

Εγκατάσταση παραγωγής ισχύος εξωτερικής καύσεως, ανάλυση μηχανημάτων εγκατάστασης, θερμοδυναμικός κύκλος Rankine – Hirn, βαθμός  απόδοσης, θερμογόνος δύναμις.