5.Σχεδίαση καμπυλών σχεδίου Ναυπηγικών Γραμμών

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία σχεδίασης των καμπυλών του σχεδίου των ναυπηγικών γραμμών.

Περιγράφεται ο τρόπος μέτρησης των απαραίτητων στοιχείων και η καταγραφή των σε πίνακα.

Αναλύεται ο τρόπος σχεδίασης των νομέων πλώρης και πρύμνης, ο τρόπος σχεδίασης των διαμήκων τομών, της καμπύλης καταστρώματος στο διάμηκες επίπεδο το εγκάρσιο επίπεδο και στο οριζόντιο επίπεδο. Παρουσιάζεται ο τρόπος σχεδίασης της καμπύλης της κουπαστής (παραπέτο).

Τέλος αναλύεται ο τρόπος ελέγχου των καμπυλών με αντιστοίχηση των σημείων τομής στα τρία επίπεδα στην πρωραία και στην πρυμναία περιοχή.

Στόχοι Ενότητας

Μετά το πέρας της διδασκαλίας αυτής της ενότητας, οι φοιτήτριες / φοιτητές θα έχουν κατανοήσει τον τρόπο σχεδίασης των καμπυλών που συνθέτουν το σχέδιο των ναυπηγικών γραμμών. Θα μπορούν να σχεδιάζουν τις ναυπηγικές γραμμές και να ελέγχουν την ορθότητα των καμπυλών με την αντιστοίχηση των σημείων τομής.

Βιβλιογραφία

  • «ΝΑΥΠΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» Διδακτικές Σημειώσεις,ΤΕΙ Αθήνας 2012, Γ.Χατζηκωνσταντής.

Λέξεις Κλειδιά

Πίνακας ημιπλατών (νομείς πλώρης), Πίνακας ημιπλατών (νομείς πρύμνης ), Επίπεδο ισάλων, Καμπύλες τομών Διαμήκων Επιπέδων - Αντιστοιχία σημείων στα τρία επίπεδα,

Καμπύλη καταστρώματος στην πλευρά στο εγκάρσιο, καμπύλη κουπαστής (παραπέτου) στο εγκάρσιο, καμπύλη καταστρώματος στην πλευρά στο οριζόντιο επίπεδο.