6. Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση

Ανακοπή ή Καρδιοαναπνευστική Ανακοπή (KA) ορίζεται η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της λειτουργίας της αναπνοής ή της κυκλοφορίας ή και των δύο, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή παροχή οξυγονωμένου αίματος στα ζωτικά όργανα.

Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι η αλληλουχία των ενεργειών που αποσκοπούν στην επαναφορά του θύματος καρδιακής ανακοπής στη ζωή και τη βαθμιαία αποκατάσταση των ζωτικών λειτουργιών του. Η Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) έχει σκοπό να αποκαταστήσει τη μεταφορά Ο2 στους ιστούς, να καθορίσει τις ειδικές αιτίες της ΚΑ και να διατηρήσει όσες λειτουργίες διασώθηκαν. Με άλλα λόγια, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (KAA) είναι οι ενέργειες που κάνουμε σε μια προσπάθεια για επαναφορά του πάσχοντα στη ζωή, βασιζόμενοι στη αλυσίδα επιβίωσης που περιλαµβάνει τα ακόλουθα:

  • Γρήγορη άφιξη
  • Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση
  • Εξωτερική απινίδωση - ΑΕΑ

«Oι πιθανότητες για επιτυχή αναζωογόνηση εξαρτάται από το χρόνο που θα συµπληρωθεί η ζωτική αλυσίδα της επιβίωσης»

Βασική υποστήριξη της ζωής ή Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (Β-ΚΑΑ) είναι η υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών, δηλαδή της αναπνοής και της κυκλοφορίας, με απλά μέσα (μάσκα αναζωογόνησης, λαρυγγική μάσκα κ.λπ.). Περιλαμβάνει: θωρακικές συμπιέσεις, Αναπνοές διάσωσης και Απινιδισμό.

Εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής ή Εξειδικευμένη Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση είναι η υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών με εξειδικευμένα μέσα π.χ. Ενδοτραχειακή διασωλήνωση, μηχανική υποστήριξη της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, θεραπευτική υποθερμία κ.λπ.

Ο Νοσηλευτής θα είναι σε θέση να γνωρίζει την:

  • Προσέγγιση ενός θύματος που έχει καταρρεύσει
  • Εφαρμογή θωρακικών συμπιέσεων και αναπνοών διάσωσης
  • Τοποθέτηση στη θέση ανάνηψης ενός αναίσθητου θύματος που αναπνέει

Λέξεις Κλειδιά

Καρδιοαναπνευστική Ανακοπή, Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, Εξειδικευμένη Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, αλυσίδα της επιβίωσης, θέση ανάνηψης, θωρακικές συμπιέσεις