8. Συγχρονισμένη Απινίδωση – Βηματοδότηση

Απινιδισμός είναι η διαβίβαση ηλεκτρικού ρεύματος, τόσου μεγέθους, διαμέσου του μυοκαρδίου, που να είναι ικανό να αποπολώσει κρίσιμη μάζα του και να αποκαταστήσει συγχρονισμένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Στη συγχρονισμένη απινίδωση ο καρδιομετατροπέας είναι συγχρονισμένος με το έπαρμα R του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρικό shock γίνεται 0,02-0,04 δευτερόλεπτα μετά την κορυφή του R. Έτσι αποτρέπεται η πιθανότητα να πέσει η ηλεκτρική δόση στην ευάλωτη περίοδο των κοιλιών, που αντιστοιχεί στο ανιόν σκέλος του επάρματος Τ, και να προκληθεί κοιλιακή ταχυκαρδία ή μαρμαρυγή. Το συγχρονισμένο ηλεκτρικό shock συνιστάται για την ανάταξη υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας, κολπικού πτερυγισμού και κοιλιακής ταχυκαρδίας.

Εάν για κάποιους λόγους το ερεθισματαγωγό σύστημα της καρδιάς δεν παράγει ηλεκτρικά ερεθίσματα ή αδυνατεί να τα μεταδώσει προς τις κοιλίες, τότε είναι δυνατόν να διεγερθεί το μυοκάρδιο και να προκληθεί κοιλιακή συστολή από ηλεκτρικά ερεθίσματα τα οποία προέρχονται από κάποια εξωτερική πηγή. Αυτή η διέγερση επιτυγχάνεται με τη χρήση του βηματοδότη.

Η βασική λειτουργία του βηματοδότη είναι η μεταφορά ενός βραχείας συχνότητας, χαμηλής έντασης ηλεκτρικού ρεύματος διαμέσου ενός μονωμένου καλωδίου στον καρδιακό μυ σε προγραμματισμένο ρυθμό, και η δυνατότητα ανίχνευσης των φυσικών ηλεκτρικών ερεθισμάτων της καρδιάς.

Ο Νοσηλευτής θα είναι σε θέση να γνωρίζει:

  • Τη διαδικασία εξωτερικής απινίδωσης
  • Τη διαδικασία της συγχρονισμένης απινίδωσης
  • Τους κινδύνους από την απινίδωση
  • Τη νοσηλευτική φροντίδα ασθενούς με βηματοδότη (τύποι, ενδείξεις, επιπλοκές βηματοδότησης)

Λέξεις Κλειδιά

Απινιδισμός, Βηματοδότηση, Συγχρονισμένη Απινίδωση