Παθολογική Νοσηλευτική II (Ε)
Ενότητες
Απινιδισμός είναι η διαβίβαση ηλεκτρικού ρεύματος, τόσου μεγέθους, διαμέσου του μυοκαρδίου, που να είναι ικανό να αποπολώσει κρίσιμη μάζα του και να αποκαταστήσει συγχρονισμένη ηλεκτρική δραστηριότητα.
Στη συγχρονισμένη απινίδωση ο καρδιομετατροπέας είναι συγχρονισμένος με το έπαρμα R του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρικό shock γίνεται 0,02-0,04 δευτερόλεπτα μετά την κορυφή του R. Έτσι αποτρέπεται η πιθανότητα να πέσει η ηλεκτρική δόση στην ευάλωτη περίοδο των κοιλιών, που αντιστοιχεί στο ανιόν σκέλος του επάρματος Τ, και να προκληθεί κοιλιακή ταχυκαρδία ή μαρμαρυγή. Το συγχρονισμένο ηλεκτρικό shock συνιστάται για την ανάταξη υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας, κολπικού πτερυγισμού και κοιλιακής ταχυκαρδίας.
Εάν για κάποιους λόγους το ερεθισματαγωγό σύστημα της καρδιάς δεν παράγει ηλεκτρικά ερεθίσματα ή αδυνατεί να τα μεταδώσει προς τις κοιλίες, τότε είναι δυνατόν να διεγερθεί το μυοκάρδιο και να προκληθεί κοιλιακή συστολή από ηλεκτρικά ερεθίσματα τα οποία προέρχονται από κάποια εξωτερική πηγή. Αυτή η διέγερση επιτυγχάνεται με τη χρήση του βηματοδότη.
Η βασική λειτουργία του βηματοδότη είναι η μεταφορά ενός βραχείας συχνότητας, χαμηλής έντασης ηλεκτρικού ρεύματος διαμέσου ενός μονωμένου καλωδίου στον καρδιακό μυ σε προγραμματισμένο ρυθμό, και η δυνατότητα ανίχνευσης των φυσικών ηλεκτρικών ερεθισμάτων της καρδιάς.
Ο Νοσηλευτής θα είναι σε θέση να γνωρίζει:
- Τη διαδικασία εξωτερικής απινίδωσης
- Τη διαδικασία της συγχρονισμένης απινίδωσης
- Τους κινδύνους από την απινίδωση
- Τη νοσηλευτική φροντίδα ασθενούς με βηματοδότη (τύποι, ενδείξεις, επιπλοκές βηματοδότησης)
Λέξεις Κλειδιά
Απινιδισμός, Βηματοδότηση, Συγχρονισμένη Απινίδωση