6. Θρέψη και τεχνητή διατροφή

Η ενότητα περιλαμβάνει:

  • Κατηγορίες θρεπτικών ουσιών
  • Διευκρίνιση των όρων: θρέψη, διατροφή, σίτιση, μεταβολισμός, υποθρεψία
  • Στοιχεία φυσιολογίας της πρόσληψης, πέψης και απορρόφησης των τροφών
  • Ορισμός και λεπτομερής αναφορά στην τεχνητή διατροφή
  • Είδη τεχνητής διατροφής, ενδείξεις και αντενδείξεις εφαρμογής της κάθε μίας, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
  • Οδοί χορήγησης της τεχνητής διατροφής
  • Εντερικά και παρεντερικά διαλύματα
  • Επιπλοκές από την  τεχνητή διατροφή
  • Εφαρμογή μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπλοκών της τεχνητής διατροφής

Στόχοι Ενότητας

Μετά το τέλος της ενότητας οι φοιτητές να είναι σε θέση:

  • Να γνωρίζουν τι σημαίνει θρέψη, διατροφή, μεταβολισμός, υποθρεψία
  • Να γνωρίζουν τις κατηγορίες των θρεπτικών ουσιών και τα χαρακτηριστικά τους
  • Να γνωρίζουν τα είδη, τις οδούς χορήγησης και τον τρόπο χορήγησης της τεχνητής διατροφής
  • Να γνωρίζουν τα κριτήρια, τις ενδείξεις και αντενδείξεις εφαρμογής της εντερικής και παρεντερικής διαατροφής
  • Να αναγνωρίζουν τις επιπλοκές από την τεχνητή διατροφή
  • Να εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπλοκών

Λέξεις Κλειδιά

Θρέψη, Τεχνητή διατροφή, εντερική διατροφή, παρεντερική διατροφή, εντερικά διαλύματα, παρεντερικά διαλύματα, επιπλοκές τεχνητής διατροφής