Χειρουργική Νοσηλευτική Ι (Θ)
Ενότητες
6. Θρέψη και τεχνητή διατροφή
Η ενότητα περιλαμβάνει:
- Κατηγορίες θρεπτικών ουσιών
- Διευκρίνιση των όρων: θρέψη, διατροφή, σίτιση, μεταβολισμός, υποθρεψία
- Στοιχεία φυσιολογίας της πρόσληψης, πέψης και απορρόφησης των τροφών
- Ορισμός και λεπτομερής αναφορά στην τεχνητή διατροφή
- Είδη τεχνητής διατροφής, ενδείξεις και αντενδείξεις εφαρμογής της κάθε μίας, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
- Οδοί χορήγησης της τεχνητής διατροφής
- Εντερικά και παρεντερικά διαλύματα
- Επιπλοκές από την τεχνητή διατροφή
- Εφαρμογή μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπλοκών της τεχνητής διατροφής
Στόχοι Ενότητας
Μετά το τέλος της ενότητας οι φοιτητές να είναι σε θέση:
- Να γνωρίζουν τι σημαίνει θρέψη, διατροφή, μεταβολισμός, υποθρεψία
- Να γνωρίζουν τις κατηγορίες των θρεπτικών ουσιών και τα χαρακτηριστικά τους
- Να γνωρίζουν τα είδη, τις οδούς χορήγησης και τον τρόπο χορήγησης της τεχνητής διατροφής
- Να γνωρίζουν τα κριτήρια, τις ενδείξεις και αντενδείξεις εφαρμογής της εντερικής και παρεντερικής διαατροφής
- Να αναγνωρίζουν τις επιπλοκές από την τεχνητή διατροφή
- Να εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπλοκών
Λέξεις Κλειδιά
Θρέψη, Τεχνητή διατροφή, εντερική διατροφή, παρεντερική διατροφή, εντερικά διαλύματα, παρεντερικά διαλύματα, επιπλοκές τεχνητής διατροφής