Τεχνικές απομόνωσης πτητικών οργανικών ουσιών

Η προετοιμασία ενός δείγματος είναι μία βασική διαδικασία απαραίτητη για την ενόργανη χημική ανάλυση. Η προετοιμασία αυτή εξυπηρετεί σαν μέσο συμπύκνωσης του δείγματος πριν από την ανάλυση και επίσης χρησιμοποιείται ως βήμα καθαρισμού όταν το δείγμα δεν είναι κατάλληλο για άμεση εισαγωγή σε ένα χρωματογραφικό σύστημα ανάλυσης. Στην ενότητα αυτή περιγράφονται οι πιο διαδεδομένες τεχνικές προετοιμασίας δείγματος, όπως η εκχύλιση υγρού –υγρού (LLE), η εκχύλιση στερεάς φάσης (SPE) και κάποιες νεώτερες μέθοδοι απομόνωσης των πτητικών ουσιών οίνου, όπως οι τεχνικές προσροφητικής εκχύλισης (SPME, SBSE). Παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών, καθώς επίσης  η καταλληλότητα τους ανάλογα με το προς ανάλυση δείγμα.

 

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσει ο σπουδαστής τις διαφορετικές μεθόδους απομόνωσης των πτητικών συστατικών ενός δείγματος και να μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο, ανάλογα με το δείγμα και τον τρόπο ανάλυσης που θα ακολουθήσει.

 

Λέξεις Κλειδιά

Εκχύλιση, προσρόφηση, εκρόφηση, εκχύλιση υγρού- υγρού (LLE), εκχύλιση στερεάς φάσης (SPE), τεχνικές προσροφητικής εκχύλισης (SPME, SBSE).