2. Εστεροποίηση (Άσκηση)

Α. Η σύνθεση δώδεκα διαφορετικών αρωματικών εστέρων, του οξικού και προπανικού οξέος με όξινη κατάλυση και προσδιορισμός του αρωματικού τους χαρακτήρα.

Β. Η σύνθεση δύο εστέρων του οξικού οξέος (με ισοαμυλική αλκοόλη και βενζυλική αλκοόλη) και η απομόνωση τους.

Στόχοι Ενότητας

Α. Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με την οσμή διαφορετικών εστέρων. Με το πείραμα αυτό, οι σπουδαστές αποκτούν μια εμπειρία για το αρωματικό προφίλ βασικών εστέρων του οίνου. Μετά το τέλος του πειράματος, θα πρέπει να γνωρίζουν να γράφουν μία αντίδραση εστεροποίησης και να ονομάζουν τους εστέρες.

Β. Ο σπουδαστής μαθαίνει τη μεθοδολογία σχηματισμού  εστέρων, τη κατεργασία του μίγματος της αντίδρασης με εκχύλιση, τον καθαρισμό του προϊόντος με απόσταξη υπό κενό και την ταυτοποίηση του προϊόντος με φασματοσκοπία IR. Τέλος μαθαίνει να υπολογίζει την απόδοση των οργανικών αντιδράσεων.

Λέξεις Κλειδιά

Εστεροποίηση, αρωματικοί εστέρες, βρασμός με επαναροή, εκχύλιση, απόσταξη υπό κενό, rotary, ταυτοποίηση του προϊόντος, δείκτης διάθλασης.