5. Βασικά ένζυμα σακχαρομυκήτων και η δράση τους - Βασικά ένζυμα της ωρίμανσης του σταφυλιού

H λειτουργία των σακχαρομυκητών ρυθμιζεται από: την είσοδο σακχάρων από το περιβάλλον τους, τη ζύμωση τους στο εσωτερικό των κυττάρων & την έξοδο του προϊόντος (αλκοόλη). Τη λειτουργία αυτή επιτελούν πρωτεΐνες (ένζυμα), οι οποίες ονομάζονται ST. Αντικείμενο της ενότητας είναι η κινητική μελέτη αυτών.

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσουν οι σπουδαστές τις γενικές αρχές της κινητικής των ενζύμων.

Να κατανοήσουν τη μεθοδολογία υπολογισμού των κινητικών παραμέτρων ενός ενζύμου σε μια ενζυμική αντίδραση και να αντιληφτούν την φυσική της εφαρμογή.

Βιβλιογραφία

  1. Ι. Γ. Γεωργάτσου, « Βιοχημεία ».Τόμος Α’ – 6η Έκδοση, Εκδόσεις Γιαχούδη- Γιαπούλη, Θεσσαλονίκη 1989.
  2. Ι. Γ. Γεωργάτσου, Τ. Α. Γιουψάνη, Δ.Α. Κυριακίδη, «Ενζυμολογία », Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη 2001.
  3. Αντώνη Τρακατέλλη, «Βιοχημεία, Ενζυμα –Τεύχος Β1 ».
  4. Alan Fersht, “Enzyme Structure and Mecanism”, 2nd Editiοn, W.H. Freeman.
  5. Lubert Stryer, « Βιοχημεία », Τόμος Ι, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 1997.

Λέξεις Κλειδιά

Ένζυμα σακχαρομυκήτων.