4. Διαλύματα

Παρουσιάζεται η έννοια των διαλυμάτων και δίνονται οι βασικές έννοιες και ιδιότητες που διέπουν τα συστατικά του. Για την κατανόηση των παραπάνω θα αναπτυχθούν οι ακόλουθες υπο-ενότητες:

  • Ορισμός των διαφόρων εννοιών (διάλυμα, μίγμα, διαλύτης, διαλυμένη ουσία, είδη συγκεντρώσεων, σημείο κορεσμού κτλ).
  • Βασικές σχέσεις προσδιορισμού σύστασης και θερμοδυναμικής κατάστασης των διαλυμάτων και των μιγμάτων (νόμοι Dalton, Raoult, van t’Hoff κτλ).
  • Υπολογισμός προσθετικών ιδιοτήτων διαλυμάτων (τάση ατμών, σημείο ζέσεως, σημείο πήξεως, οσμωτική πίεση).
  • Μη ιδανικά διαλύματα (ενεργότητα διαλύτη, ενεργότητα διαλυμένης ουσίας, συντελεστής ενεργότητας).

Στόχοι Ενότητας

Από την ενότητα αυτή επιδιώκεται οι σπουδαστές να είναι σε θέση να:

  • Αναγνωρίζουν τα μίγματα από τα διαλύματα.
  • Προσδιορίζουν τη σύσταση ενός διαλύματος ή μίγματος.
  • Υπολογίζουν τις προσθετικές ιδιότητες ενός διαλύματος (τάση ατμών, σημείο ζέσεως, σημείο πήξεως, οσμωτική πίεση).
  • Υπολογίζουν την ενεργότητα των ουσιών ενός διαλύματος.
  • Διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα στα ιδανικά και τα μη ιδανικά διαλύματα.

Λέξεις Κλειδιά

Διάλυμα, μίγμα, διαλύτης, διαλυμένη ουσία, σημείο κορεσμού, διαλυτότητα, ιδανικά διαλύματα, νόμος του Dalton, νόμος του Raoult, νόμος του van t’Hoff, τάση ατμών, σημείο ζέσεως, σημείο πήξεως, οσμωτική πίεση, ενεργότητα .