Φυσική (E) (ΟΙΝΟ_UNDER104)

Ενότητες

1. Σφάλματα και στατιστική επεξεργασία πειραματικών μετρήσεων- Γραφικές παραστάσεις, κλίση καμπύλης, μέθοδος των ελαχίστων τετραγώνων

την άσκηση προσδιορίζονται τα σφάλματα, η στατιστική επεξεργασία πειραματικών δεδομένων, καθώς και η δημιουργία γραφικής παράστασης από πειραματικά δεδομένα. Πρόκειται για θεωρητική άσκηση που σκοπό έχει την περιληπτική αναφορά σε θεματολογίες όπως: σφάλματα, στατιστική επεξεργασία πειραματικών μετρήσεων και παρουσιάσεις αποτελεσμάτων. Είναι άσκηση εισαγωγικού χαρακτήρα της οποίας η κατανόηση θα βοηθήσει σημαντικά στη σωστή διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων που ακολουθούν.

Στόχοι Ενότητας  

Η άσκηση αυτή αποσκοπεί στην κατανόηση της έννοιας των σφαλμάτων μέτρησης, της εκτίμησής των, καθώς και του τρόπου παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Επιπρόσθετα γίνεται και μία εισαγωγή στην μελέτη των γραφικών παραστάσεων. Είναι άσκηση εισαγωγικού χαρακτήρα της οποίας η κατανόηση θα βοηθήσει σημαντικά στη σωστή διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων που ακολουθούν.

Λέξεις Κλειδιά  

Σφάλμα μέτρησης, μέση τιμή μετρήσεων, απόκλιση, τυπικό σφάλμα μέσης τιμής, επί τοις εκατό σφάλμα, γραφική παράσταση, κλίση καμπύλης.