4. Μακροσκοπική- Μικροσκοπική Εξέταση Κοπράνων

Περιγράφεται η μακροσκοπική εξέταση των κοπράνων, οι περιπτώσεις διάγνωσης , η συμβολή της στην διάγνωση των νοσημάτων του γαστρεντερικού σωλήνα, αναφέρονται οι μακροσκοπικοί φυσιολογικοί και μη χαρακτήρες των κοπράνων και η συσχέτιση τους με παθολογικές καταστάσεις και τις οι μορφές παρασίτων που αναζητούνται. Τα σωστά  σημεία δειγματοληψίας από το δείγμα κοπράνων.

Επίσης περιγράφεται, επιδεικνύεται και πραγματοποιείται η μικροσκοπική εξέταση αμέσου νωπού παρασκευάσματος με φυσιολογικό ορό και Lugol.

Δίδεται έμφαση στα κύτταρα, στοιχεία, μικροοργανισμούς, κυρίως στα παράσιτα και στις μορφές που μπορεί να βρεθούν στην μικροσκοπική κοπράνων. Επισημαίνεται που και πως αναζητούνται οι έλμινθες, οι τροφοζωίτες (κίνηση), οι κύστεις των πρωτοζώων και τα αυγά ελμίνθων.

Στόχοι Ενότητας

  • Να κατανοήσουν τον σκοπό της μακροσκοπικής εξέτασης, την συμβολή της στην διάγνωση, αναφέροντας τις περιπτώσεις των ελμίνθων που ταυτοποιούνται στο στάδιο αυτό.  
  • Να αναφέρουν τις παραμέτρους που εξετάζονται στην μακροσκοπική κοπράνων.
  • Να περιγράφουν τη μορφή κοπράνων – να αναφέρουν τα στάδια των παρασίτων  που αναζητούνται ανάλογα με τη μορφή των κοπράνων.
  • Να επιλέγουν το σωστό σημείο  (αίμα-βλέννα) για δειγματοληψία.
  • Να κατανοήσουν τον σκοπό της μικροσκοπικής εξέτασης των κοπράνων, τα μειονεκτήματα-να διαχωρίσουν τις περιπτώσεις εφαρμογής.
  • Να πραγματοποιούν  ακολουθώντας τους κανόνες της ορθής εργαστηριακής τεχνικής την τεχνική της μικροσκοπικής εξέτασης αμέσου νωπού παρασκευάσματος με φυσιολογικό ορό και Lugol.
  • Να κατονομάζουν τα κύτταρα, τα στοιχεία, τους μικροοργανισμούς, κυρίως τα παράσιτα και τις μορφές που μπορεί να βρεθούν στην μικροσκοπική κοπράνων.
  • Να εξοικειωθούν και να αναγνωρίζουν στο μικροσκόπιο ή σε εικόνες τροφοζωίτες, κύστες, αυγά, ορισμένων εντερικών παρασίτων.

Λέξεις Κλειδιά

Μακροσκοπική Εξέταση Κοπράνων, προγλωττίδες, έλμινθες,  μορφή –σχήμα κοπράνων, βλέννα-αίμα στα κόπρανα, Μικροσκοπική κοπράνων, Άμεσο νωπό παρασκεύασμα, Φυσιολογικός ορός, Lugol’s Iodine,κίνηση πρωτόζωων, μικροσκόπιση, Τροφοζωίτες πρωτοζώων, κύστεις, ωοκύστεις, αυγά ελμίνθων, προνύμφες ελμίνθων.