Ανόργανη Χημεία (Ε)
Ενότητες
Τα ρυθμιστικά διαλύματα είναι διαλύματα που αποτελούνται από ένα ασθενές οξύ σε μορφή άλατος και τη συζυγή βάση του (πιο κοινή σύνθεση) ή από μια ασθενή βάση πάλι σε μορφή άλατος και το συζυγές οξύ της (λιγότερο κοινή σύνθεση). Χαρακτηρίζονται από την ικανότητα να διατηρούν τη συγκέντρωση Η3Ο+ και ΟΗ- σταθερή, αν αραιωθούν ή προστεθεί σε αυτά μικρή ποσότητα οξέος ή βάσεως. Τα ρυθμιστικά διαλύματα μπορούν να παρασκευαστούν α) με ανάμιξη ασθενούς οξέος με τη συζυγή του βάση, β) με ανάμιξη ασθενούς βάσης με το συζυγές της οξύ και γ) με μερική εξουδετέρωση ασθενούς οξέος από ισχυρή βάση. Το pH ενός ρυθμιστικού διαλύματος δίνεται από την εξίσωση Henderson – Hasselbalch.
Στόχοι Ενότητας
Με την ολοκλήρωση της εργαστηριακής ενότητας, ο φοιτητής θα πρέπει να:
- χρησιμοποιεί την εξίσωση Henderson - Hasselbalch για τον υπολογισμό του pH ρυθμιστικών διαλυμάτων
- µπορεί να παρασκευάζει ρυθµιστικά διαλύµατα επιθυµητού pH, είτε µε ανάµειξη διαλυµάτων ασθενών οξέων ή βάσεων, είτε µε µερική εξουδετέρωση διαλυµάτων ασθενών οξέων ή βάσεων από ισχυρές βάσεις ή οξέα.
- µπορεί να αναγνωρίζει την κυριότερη ιδιότητα των ρυθµιστικών διαλυµάτων, που είναι το να κρατούν περίπου σταθερή την τιµή του pH τους, αν σ΄αυτά προστεθούν µικρές ποσότητες ισχυρών οξέων ή βάσεων ή αν αραιωθούν.
Λέξεις Κλειδιά
Ασθενές οξύ/βάση, συζυγής βάση/οξύ, ρυθμιστικό διάλυμα, Εξίσωση Henderson – Hasselbalch