5. Ογκομετρική ανάλυση- Οξεοβασικές τιτλοδοτήσεις

Η ογκομετρική ανάλυση είναι μια από τις πιο χρήσιμες και πιο ευρέως εφαρμοσμένες αναλυτικές μεθόδους. Στην ογκομετρική ανάλυση προσδιορίζεται ποσοτικά μια ουσία με μέτρηση του όγκου του διαλύματος ενός αντιδραστηρίου γνωστής συγκέντρωσης που απαιτείται για να αντιδράσει ποσοτικά με γνωστό όγκο διαλύματος της ουσίας. Οι προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθεί μια χημική αντίδραση στην ογκομετρική ανάλυση είναι α) η αντίδραση να είναι στοιχειομετρική, ποσοτική και ταχεία και β) να υπάρχει τρόπος καθορισμού του τελικού σημείου (δείκτες ή φυσικοχημικές μέθοδοι). Μία κατηγορία ογκομετρικών μεθόδων ανάλυσης αποτελούν οι ογκομετρήσεις εξουδετέρωσης (οξυμετρία και αλκαλιμετρία). Με την οξυμετρία προσδιορίζονται ογκομετρικά οι βάσεις ενώ με την αλκαλιμετρία τα οξέα.

Στόχοι Ενότητας

Με την ολοκλήρωση της εργαστηριακής ενότητας, ο φοιτητής θα πρέπει να:

  • μπορεί να αναφέρει τις ιδιότητες των ενώσεων, που ονομάζονται δείκτες οξέων−βάσεων ή πρωτολυτικοί δείκτες,
  • να υπολογίζει την περιοχή τιμών pH, μέσα στην οποία αλλάζει χρώμα ένας  πρωτολυτικός δείκτης,
  • επιλέγει τον κατάλληλο δείκτη για μια ογκομέτρηση
  • μπορεί να προσδιορίσει την άγνωστη συγκέντρωση διαλύματος βάσης με τη βοήθεια προχοΐδας, δείκτη και οξέος γνωστής συγκέντρωσης (οξυμετρία) όπως και την άγνωστη συγκέντρωση διαλύματος οξέος με τη βοήθεια προχοΐδας, πεχάμετρου και διαλύματος βάσης γνωστής συγκέντρωσης (αλκαλιμετρία).

Λέξεις Κλειδιά

Ογκομετρική ανάλυση, στοιχειομετρία, σφάλματα ογκομέτρησης, ογκομετρήσεις εξουδετέρωσης, οξυμετρία και αλκαλιμετρία, πρωτολυτικοί δείκτες