3. Ισομέρεια -Στερεοϊσομέρεια

Τα ισομερή είναι διαφορετικές ενώσεις με τον ίδιο μοριακό τύπο. Όταν τα άτομα που απαρτίζουν το μόριο είναι ενωμένα μεταξύ τους με διαφορετικό τρόπο, τότε αναφερόμαστε σε συντακτικά ισομερή.

Τα ισομερή που διαφέρουν μόνο στο χωρικό προσανατολισμό των συστατικών ατόμων τους καλούνται στερεοϊσομερή. Τα στερεοϊσομερή απαιτούν πάντα ένα πρόσθετο πρόθεμα ονοματολογίας στο όνομα κατα IUPAC, προκειμένου να υποδειχθεί ο χωρικός προσανατολισμός τους. Για παράδειγμα στην περίπτωση του 2-βουτενίου χρησιμοποιούμε τα προθέματα cis (στα λατινικά σημαίνει: “σε αυτήν την πλευρά”) και trans (στα λατινικά σημαίνει: “κατα μήκος”).

Χειρομορφία και Συμμετρία Όλα τα αντικείμενα μπορούν να ταξινομηθούν όσον αφορά μια ιδιότητα που καλούμε χειρομορφία. Ένα χειρόμορφο αντικείμενο  δεν είναι ίδιο από κάθε άποψη (πχ. επικάλυψη) με το είδωλό του. Ένα μη χειρόμορφο αντικείμενο  είναι ίδιο με το είδωλό του. Η χειρομορφία ενός αντικειμένου σχετίζεται με τη συμμετρία του και για αυτόν τον σκοπό είναι χρήσιμο να αναγνωριστούν ορισμένα  στοιχεία συμμετρίας  που μπορούν να συνδεθούν με ένα δεδομένο αντικείμενο.  Ένα στοιχείο συμμετρίας είναι ένα επίπεδο, μια γραμμή ή ένα σημείο εντός ενός αντικειμένου,  για το οποίο μια περιστροφή ή μια αντανάκλαση αφήνει το αντικείμενο σε έναν προσανατολισμό όμοιο με τον αρχικό. Ένα άτομο άνθρακα που συνδέεται με τέσσερα διαφορετικά άτομα ή ομάδες χάνει κάθε συμμετρία, και αναφέρεται συχνά ως  ασύμμετρος άνθρακας. Η γεωμετρία ενός τέτοιου μορίου είναι χειρόμορφη και η δομή μπορεί να υπάρξει είτε ως δεξιόχειρη είτε ως αριστερόχειρη.

Αυτός ο τύπος οπτικής ισομέρειας καλείται  εναντιομέρεια. Τα ισομερή που προκύπτουν έχουν σχέση αντικειμένου – ειδώλου και καλούνται εναντιομερή.

Στόχοι Ενότητας

Η κατανόηση της συμμετρίας στον χώρο

Λέξεις Κλειδιά

Στερεοϊσομέρεια