Γεωδαισία
Ενότητες
Αναλύονται τα συστήματα αναφοράς του χρόνου που χρησιμοποιούνται και τονίζεται η χρήση των συστημάτων αυτών στη Γεωδαισία. Ορίζονται ο Ατομικός, ο Παγκόσμιος και ο Αστρικός Χρόνος και παρουσιάζεται το άλμα δευτερολέπτου, η αναγκαιότητα ύπαρξής του και οι τρόποι προσέγγισης του Αστρονομικού Μήκους. Ακολούθως, παρουσιάζονται τα συστήματα αναφοράς χώρου με τους ορισμούς του Παγκόσμιου Ουράνιου Συστήματος Αναφοράς και του Παγκόσμιου Επίγειου συστήματος αναφοράς. Περιγράφονται οι σχέσεις που συνδέουν τα συστήματα αναφοράς χώρου και οι εξισώσεις μεταξύ ελλειψοειδών και καρτεσιανών συντεταγμένων. Τέλος, αναλύονται τα τοποκεντρικά συστήματα συντεταγμένων και προσδιορίζεται η σχέση τους με τα υπόλοιπα συστήματα συντεταγμένων του χώρου.
Στόχοι Ενότητας
Η κατανόηση της σύνδεσης χώρου και χρόνου στη Γεωδαισία μέσα από την παρουσίαση των συστημάτων αναφοράς που χρησιμοποιούνται. Η δυνατότητα μετατροπής συντεταγμένων χώρου από το ελλειψοειδές μοντέλο σε ορθογώνιο καρτεσιανό σύστημα αναφοράς.
Λέξεις Κλειδιά
Συστήματα αναφοράς χώρου – χρόνου. Καρτεσιανό και ελλειψοειδές σύστημα συντεταγμένων. Γεωκεντρικά και τοποκεντρικά συστήματα αναφοράς.
3. Συστήματα αναφοράς Χρόνου – Χώρου | ||
03. Συστήματα αναφοράς Χρόνου – Χώρου Αναλύονται τα συστήματα αναφοράς του χρόνου που χρησιμοποιούνται και τονίζεται η χρήση των συστημάτων αυτών στη Γεωδαισία. Ορίζονται ο Ατομικός, ο Παγκόσμιος και ο Αστρικός Χρόνος και παρουσιάζεται το άλμα δευτερολέπτου, η αναγκαιότητα ύπαρξής του και οι τρόποι προσέγγισης του Αστρονομικού Μήκους. Ακολούθως, παρουσιάζονται τα συστήματα αναφοράς χώρου με τους ορισμούς του Παγκόσμιου Ουράνιου Συστήματος Αναφοράς και του Παγκόσμιου Επίγειου συστήματος αναφοράς. Περιγράφονται οι σχέσεις που συνδέουν τα συστήματα αναφοράς χώρου και οι εξισώσεις μεταξύ ελλειψοειδών και καρτεσιανών συντεταγμένων. Τέλος, αναλύονται τα τοποκεντρικά συστήματα συντεταγμένων και προσδιορίζεται η σχέση τους με τα υπόλοιπα συστήματα συντεταγμένων του χώρου. |