Γεωδαισία
Ενότητες
Παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία της γεωμετρίας του ελλειψοειδούς μοντέλου της Γης. Δίνονται οι ορισμοί της γεωκεντρικής γωνίας, του γεωκεντρικού πλάτους και του ανηγμένου πλάτους. Περιγράφονται οι κύριες ακτίνες καμπυλότητας του ελλειψοειδούς και ορίζονται το κάθετο επίπεδο και οι κύριες κάθετες τομές. Αναλύεται η γεωμετρία της εγγύτατης σφαίρας και το θεώρημα του Meusnier. Παρουσιάζονται και ερμηνεύονται οι εξισώσεις υπολογισμού τόξου μεσημβρινού και παραλλήλου και κατηγοριοποιούνται τρόποι υπολογισμού του εμβαδού στο ελλειψοειδές.
Στόχοι Ενότητας
Η κατανόηση της γεωμετρίας της βασικής επιφάνειας αναφοράς της Γεωδαισίας. Τα στοιχεία του ελλειψοειδούς και η κατανόηση της γεωμετρίας τους οδηγούν στην πληρέστερη αντίληψη σχετικά με την τελική χαρτογραφική απεικόνισή του στο προβολικό επίπεδο ενός χάρτη.
Λέξεις Κλειδιά
Ελλειψοειδές μοντέλο της Γης, μεσημβρινή τομή, πρώτη κάθετη τομή, ακτίνα καμπυλότητας, μήκος τόξου μεσημβρινού και παραλλήλου.
4. Γεωμετρία του ελλειψοειδούς | ||
04. Γεωμετρία του ελλειψοειδούς Παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία της γεωμετρίας του ελλειψοειδούς μοντέλου της Γης. Δίνονται οι ορισμοί της γεωκεντρικής γωνίας, του γεωκεντρικού πλάτους και του ανηγμένου πλάτους. Περιγράφονται οι κύριες ακτίνες καμπυλότητας του ελλειψοειδούς και ορίζονται το κάθετο επίπεδο και οι κύριες κάθετες τομές. Αναλύεται η γεωμετρία της εγγύτατης σφαίρας και το θεώρημα του Meusnier. Παρουσιάζονται και ερμηνεύονται οι εξισώσεις υπολογισμού τόξου μεσημβρινού και παραλλήλου και κατηγοριοποιούνται τρόποι υπολογισμού του εμβαδού στο ελλειψοειδές. |