Γεωδαισία

Ενότητες

8. Προβολικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα

Παρουσιάζονται τα προβολικά συστήματα χαρτών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Αναλύονται τα χαρακτηριστικά και η διανομή φύλλων χάρτη της πλάγιας ισαπέχουσας αζιμουθιακής απεικόνισης Hatt, της Εγκάρσιας Μερκατορικής προβολής 3ο (ΤΜ3), δύο ζωνών για την Ελλάδα (UTM) και μίας ζώνης που συνοδεύει το ΕΓΣΑ87 (ΤΜ87). Περιγράφονται τα προβλήματα κάθε προβολής και οι παραμορφώσεις που αυτές επιφέρουν στα γεωμετρικά στοιχεία του ελλειψοειδούς.

Αναλύονται οι μαθηματικές εξισώσεις απεικόνισης κάθε προβολής και εφαρμόζονται μετασχηματισμοί από το ένα προβολικό σύστημα στο άλλο.

Στόχοι Ενότητας

Κατανόηση της διαφορετικής απεικόνισης και του τρόπου μετασχηματισμού συντεταγμένων από ένα προβολικό επίπεδο σε ένα άλλο.

Λέξεις Κλειδιά

Προβολικά συστήματα, Πλάγια ισαπέχουσα αζιμουθιακή προβολή Hatt, Εγκάρσια Μερκατορική προβολή, ΤΜ3, UTM, TM87, μετασχηματισμοί

8. Προβολικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα
08. Προβολικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα

Παρουσιάζονται τα προβολικά συστήματα χαρτών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Αναλύονται τα χαρακτηριστικά και η διανομή φύλλων χάρτη της πλάγιας ισαπέχουσας αζιμουθιακής απεικόνισης Hatt, της Εγκάρσιας Μερκατορικής προβολής 3ο (ΤΜ3), δύο ζωνών για την Ελλάδα (UTM) και μίας ζώνης που συνοδεύει το ΕΓΣΑ87 (ΤΜ87). Περιγράφονται τα προβλήματα κάθε προβολής και οι παραμορφώσεις που αυτές επιφέρουν στα γεωμετρικά στοιχεία του ελλειψοειδούς. Αναλύονται οι μαθηματικές εξισώσεις απεικόνισης κάθε προβολής και εφαρμόζονται μετασχηματισμοί από το ένα προβολικό σύστημα στο άλλο.