Κοσμητολογία Ι (Θ) (203)
Ενότητες
Δίνονται οι ορισμοί και οι διαφορές των εννοιών συντηρητικό, αντισηπτικό και απολυμαντικό. Περιγράφονται οι ιδιότητες των μικροοργανισμών (μορφολογικά χαρακτηριστικά, αναπαραγωγή, μεταβολισμός) που μπορεί να ανευρεθούν στα καλλυντικά προϊόντα όπως αληθινοί μύκητες, ζυμομύκητες, Gram θετικά και Gram αρνητικά βακτήρια. Εξηγούνται οι πηγές μόλυνσης. Δίνεται η ταξινόμηση των συντηρητικών ανάλογα με τη χημική δομή, οι φυσικοχημικές ιδιότητες των κυριότερων εκπροσώπων της κάθε κατηγορίας καθώς και το αντιμικροβιακό τους φάσμα.. Αναλύονται τα οργανικά οξέα, οι αλκοόλες, τα φαινολικά συντηρητικά-παραβένια, οι ισοθειαζολινόνες και οι επιφανειακοενεργές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Εξηγούνται οι παράγοντες που επιδρούν στη δραστικότητα των συντηρητικών όπως, η ενεργή συγκέντρωση ο συντελεστής κατανομής, το pH κ.λπ. Αναλύονται οι διαδικασίες που ακολουθούνται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Φαρμακοποιία για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας συντηρητικού σε καλλυντικό προϊόν (challenge test). Δίνονται παραδείγματα τέτοιων δοκιμασιών σε διάφορες καλλυντικοτεχνικές μορφές.
Στόχοι Ενότητας
Μετά το τέλος της ενότητας οι φοιτητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν:
- Τα βασικά χαρακτηριστικά των μικροοργανισμών που προσβάλλουν τα καλλυντικά
- Τις χημικές κατηγορίες και το αντιμικροβιακό φάσμα των συντηρητικών που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά
- Τις φυσικοχημικές ιδιότητες και τη σταθερότητα των συντηρητικών
- Τους παράγοντες που επιδρούν στην αποτελεσματικότητα των συντηρητικών
- Τις δοκιμασίες αποτελεσματικότητας συντηρητικών στα καλλυντικά προϊόντα (challenge test)
Λέξεις Κλειδιά
Συντήρηση, αληθινοί μύκητες, ζυμομύκητες, gram θετικά και gram αρνητικά βακτήρια, μεταβολισμός μικροοργανισμών, πηγές μόλυνσης καλλυντικών, οργανικά οξέα, αλκοόλες, ισοθειαζολινόνες, φαινολικά συντηρητικά, συντηρητικά της ουρίας, ενεργή συγκέντρωση συντηρητικού, συντελεστής κατανομής, δραστικότητα συντηρητικού, κριτήρια αποτελεσματικότητας συντηρητικού-challenge test.