10. Πολυμεταβλητή Ανάλυση

Η παραγοντική ανάλυση (Factor Analysis) είναι μια στατιστική μέθοδος που έχει σκοπό να βρει ύπαρξη παραγόντων κοινών ανάμεσα σε μια ομάδα μεταβλητών. Ο στόχος της Διαχωριστικής Ανάλυσης (Discriminant Analysis) είναι διπλός. Αρχικά επιδιώκει να διακρίνει έναν πληθυσμό σε ευδιάκριτα σύνολα (ομάδες) και στη συνέχεια προσπαθεί να ταξινομήσει τις παρατηρήσεις στα σύνολα αυτά. Στην Ιατρική συνήθως το ενδιαφέρον είναι να διαγνώσουμε την ασθένεια κάποιου ασθενή με βάση κάποια συμπτώματα που αυτός έχει. Δεδομένου πως για κάθε αρρώστια είναι γνωστά τα συμπτώματα της, θέλουμε να κατασκευάσουμε έναν κανόνα ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη τα συμπτώματα αλλά και τη γνώση μας για τα συμπτώματα ενός συνόλου ασθενειών να κάνει διάγνωση για τον καινούριο ασθενή.

Το αντικείμενο της Ανάλυσης σε Συστάδες (Cluster Analysis) είναι η ανακάλυψη της φυσικής ομαδοποίησης των υποκειμένων ενός συνόλου δεδομένων σε έναν άγνωστο αριθμό από ομάδες (βάσει ενός μεγάλου συνόλου χαρακτηριστικών / μεταβλητών που έχουμε μετρήσει για τα συγκεκριμένα υποκείμενα). Στην Ιατρική, η ομαδοποίησης ασθενειών, θεραπειών για ασθένειες ή συμπτωμάτων ασθενειών που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χρήσιμες ταξινομήσεις. Στον τομέα της ψυχιατρικής, η σωστή διάγνωση των ομάδων συμπτωμάτων, όπως η παράνοια, σχιζοφρένεια, κλπ, είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχή θεραπεία.

Η ανάλυση αντιστοιχιών (Correspondence Analysis) είναι μια δημοφιλής στατιστική τεχνική κατάλληλη για κατηγορικά δεδομένα. Ο βασικός σκοπός της ανάλυσης αντιστοιχιών είναι η «μετατροπή» ενός πίνακα δεδομένων (συνήθως πρόκειται για ένα πίνακα συχνοτήτων) σε μια γραφική αναπαράσταση, έτσι ώστε να γίνονται εμφανείς οι συσχετισμοί ανάμεσα στα «κελιά» του αρχικού πίνακα και κυρίως ανάμεσα στα «χαρακτηριστικά» στα οποία στηρίζεται ο πίνακας.

Στόχοι Ενότητας

Μελετώντας το υλικό της ενότητας αυτής θα είστε σε θέση να βρίσκετε τις ομάδες που αποτελούν τα δεδομένα σας και να ερμηνεύετε τις ομάδες αυτές.

Λέξεις Κλειδιά

Παραγοντική Ανάλυση (Factor Analysis), Διαχωριστική Ανάλυση (Discriminant Analysis), Ανάλυσης σε Συστάδες (Cluster Analysis), Ανάλυση Αντιστοιχιών (Correspondence Analysis).