6. Φασματοφωτομετρία

Οι φασματοσκοπικές μέθοδοι βασίζονται στην ικανότητα διαφόρων ουσιών να αλληλεπιδρούν με ακτινοβολίες χαρακτηριστικών συχνοτήτων. Μετριέται η απορρόφηση ή η διαπερατότητα του δείγματος και βάσει αυτών γίνεται ποιοτική και ποσοτική ανάλυση. Όταν μονοχρωματική ακτινοβολία περάσει μέσα από διάλυμα που περιέχει ουσία που απορροφά, τότε η ένταση της ακτινοβολίας ελαττώνεται σταδιακά κατά μήκος της διαδρομής, λόγω απορρόφησης αυτής από την ουσία. Η μείωση της έντασης εξαρτάται από την συγκέντρωση της ουσίας και από την απόσταση που διανύει η ακτινοβολία μέσα στο διάλυμα. Ισχύει ο νόμος των Lambert – Beer: , όπου I η ένταση εξερχόμενης ακτινοβολίας, I0 η ένταση προσπίπτουσας ακτινοβολίας, l το μήκος διαδρομής της ακτινοβολίας (εσωτερικό πάχος κυψελίδας σε cm), c η συγκέντρωση της απορροφούσης ουσίας, ε σταθερά αναλογίας ,όταν η συγκέντρωση c του διαλύματος εκφράζεται σε Μ.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της συγκεκριμένης εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την τεχνική της φασματοφωτομετρίας Υπεριώδους - Ορατού. Με την ολοκλήρωση της εργαστηριακής ενότητας, ο φοιτητής θα πρέπει να:

  • Έχει εξοικειωθεί με την οργανολογία της φασματοφωτομετρίας Υπεριώδους - Ορατού
  • κατανοεί τις βασικές έννοιες και τους νόμους της φασματοφωτομετρίας και να τους εφαρμόζει σε ποιοτικές και ποσοτικές χημικές αναλύσεις.

Λέξεις Κλειδιά

Φασματοφωτομετρία Υπεριώδους-Ορατού, φάσμα απορρόφησης, μονοχρωματική ακτινοβολία, ένταση ακτινοβολίας, απορρόφηση, διαπερατότητα, νόμος Lambert – Beer