Περιεχόμενο μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος

  1. Γιατί τρεφόμαστε
  2. Υδατάνθρακες
  3. Διαιτητικές ίνες
  4. Πρωτεΐνες και αμινοξέα
  5. Λιπίδια
  6. Μέταλλα ιχνοστοιχεία
  7. Βιταμίνες
  8. Νερό
  9. Πέψη τροφών
  10. Μεταβολισμός θρεπτικών συστατικών
  11. BMI ενέργεια
  12. Η σωστή διατροφή
  13. Υπέρβαρος και παχυσαρκία, απώλεια βάρους
  14. Διατροφικά συμπληρώματα
  15. Απώλεια θρεπτικών συστατικών
  16. Διαταραχές πρόσληψης τροφών
  17. Ακμή και διατροφή
  18. Κυτταρίτιδα και διατροφή
  19. Είδη διαιτών

Μαθησιακοί στόχοι

Μαθησιακοί στόχοι

Να καταστήσει τους σπουδαστές ικανούς να γνωρίζουν τα συστατικά των τροφίμων, το ρόλο τους στον οργανισμό και τη σημασία της διατροφής. Να γνωρίζουν τα τρόφιμα που περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά και  τις διατροφικές συστάσεις. Να γνωρίζουν τον τρόπο σύνταξης και ανάλυσης ενός διαιτολογίου.

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα γνωρίζουν:

  • τα συστατικά των τροφίμων, το ρόλο τους στον οργανισμό και τη σημασία της διατροφής.
  • τα τρόφιμα που περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά, τις διατροφικές ανάγκες
  • τον τρόπο δημιουργίας διαιτολογίου

Επιπλέον συνιστώμενη βιβλιογραφία και υλικό προς μελέτη

Βιβλιογραφία

Ελληνική:

  1. http://www.hda.gr/ Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων

Ξενόγλωσση :

  1. foodinsight.org/ (IFIC) International Food Information Council
  2. http://www.eufic.org/index/en/ European Food Information Council (EUFIC)

Προαπαιτούμενα

Προαπαιτούμενα

Βιολογία και Χημεία

Διδάσκοντες

Διδάσκοντες

Αναστασία Κανέλλου

Βιογραφικό

Προτεινόμενα συγγράμματα

Προτεινόμενα συγγράμματα

Αρχές Κλινικής Διατροφής & Διατροφικής Θεραπευτικής,  Μιχαήλ Κ. Χουρδάκης, Δημήτριος Αλ. Κούβελας, 2007

Διαιτητική του ανθρώπου, Πλέσσας Σταύρος, εκδόσεις Πλέσσα Ελένη

Biesalski Hans - Konrad,Grimm Peter, Εγχειρίδιο διατροφής, Broken Hill Publishers, 2008