Ερώτηση 1 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Ερώτηση 1η: Ψυχική υγεία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, όπως τον αντιλαμβάνονται και οι άλλοι και να προσαρμόζεται στο πολιτισμικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζει.

Ερώτηση 2 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Ερώτηση 2η: Ψυχική νόσος είναι η ενδοψυχική δυσλειτουργία με εξωτερικά συμπτώματα. Χαρακτηρίζεται από διαταραχές και συγκρούσεις στην αντίληψη, στην αντιμετώπιση και στην επίλυση των προβλημάτων της ζωής, καθώς και τον τρόπο εκπλήρωσης των ατομικών βιοψυχοκοινωνικών αναγκών.

Ερώτηση 3 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Ερώτηση 3η: Η πρωτογενής πρόληψη περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που αποβλέπουν στη μείωση του δείκτη της ψυχικής νοσηρότητας, δηλαδή τη μείωση του αριθμού των νέων περιπτώσεων των ψυχικά ασθενών σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό και ονομάζεται δείκτης επίπτωσης.

Ερώτηση 4 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Ερώτηση 4η: Η Πρωτογενής πρόληψη επιτυγχάνεται με τη μελέτη και την εξακρίβωση των στρεσογόνων παραγόντων και των συνθηκών της ζωής που προκαλούν απώλεια της ψυχικής ισορροπίας και διαταραχές στις διαπροσωπικές σχέσεις με κίνδυνο την αύξηση της επικινδυνότητας για την ψυχική υγεία. Και με εφαρμογή μέσων και μέτρων βοήθειας των ατόμων, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά στις ψυχοβλαπτικές επιδράσεις του περιβάλλοντος.

Ερώτηση 5 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Ερώτηση 5η: Η δευτερογενής πρόληψη επιδιώκει την έγκαιρη ανίχνευση των ψυχικά νοσούντων, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία της ψυχικής διαταραχής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η διάρκειά της, οι επιπτώσεις της στο ίδιο το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία. Επιδιώκει την υποστήριξη του ατόμου να μείνει στο κοινωνικό σύστημα. Την ανίχνευση αρχικών συμπτωμάτων σε σωματικούς αρρώστους και σε συγγενείς, στο γενικό νοσοκομείο, στην κοινότητα και στις συναλλαγές.

Ερώτηση 6 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Ερώτηση 6η: Η τριτογενής πρόληψη αφορά στην επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία και περιλαμβάνει τα προγράμματα ψυχικής, κοινωνικής και επαγγελματικής αποκατάστασης, που διατηρούν και καλλιεργούν τις θετικές ψυχοκινητικές και κοινωνικές ικανότητες των ασθενών με ψυχική νόσο και τους βοηθούν να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Ερώτηση 7 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Ερώτηση 7η: Οι διαπροσωπικές προϋποθέσεις για την ψυχική υγεία και ισορροπία των ατόμων είναι :

  • Η αγάπη,
  • Η ανάγκη του ατόμου να αγαπά και να αγαπιέται,
  • Η ψυχολογική υποστήριξη, 
  • Η αμοιβαία συμπαράσταση, η  ενίσχυση και η βοήθεια μεταξύ των ανθρώπων σε  κρίσιμες στιγμές,
  • Συμμετοχή σε μια σχετικά σταθερή ομάδα,
  • Προσωπική πρόοδος και αναγνώριση από τους άλλους.

Ερώτηση 8 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Ερώτηση 8η: Η ψυχολογική υποστήριξη περιστασιακά όταν συμβαίνει μια ψυχολογική κρίση ή και κατά τη διδασκαλία της μητρικής τέχνης με τρόπο που αυξάνει την αυτοεκτίμηση της μητέρας, ανήκει στις προληπτικές δραστηριότητες του νοσηλευτή για την πρόληψη της ψυχικής αρρώστιας;

Ερώτηση 9 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Ερώτηση 9η: Η θεραπευτική επικοινωνία είναι δημιουργία ευκαιριών μάθησης για τον άρρωστο, στηριζόμενη στη διάγνωση των προσωπικών αναγκών του και κατευθυνόμενη από τους νοσηλευτικούς σκοπούς που τέθηκαν για την εκπλήρωση των αναγκών του αρρώστου.

Ερώτηση 10 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Ερώτηση 10η: Την 22η Σεπτεμβρίου του 2004 έγινε σύσταση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

  • Οι αρχές αυτές είναι εικοσιπέντε και αναφέρονται στα  Πολιτικά Δικαιώματα και στις διαδικασίες  πρόσβασης και ποιότητας στην περίθαλψη, ορίζουν τις βασικές ελευθερίες και  τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, την προστασία των ανηλίκων, την προστασία του απόρρητου,  κριτήρια προσδιορισμού της ψυχικής ασθένειας, το δικαίωμα στη θεραπεία και ανάλογη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και τη συναίνεση του ασθενούς  στη θεραπεία, τη δημιουργία ελέγχου εφαρμογής των δικαιωμάτων του ασθενούς και την πρόσβαση του ασθενούς στην  προστασία των δικαιωμάτων του.