7.Νευροφυσιολογία της πρόσληψης τροφής

Περιγράφονται οι μηχανισμοί που ελέγχουν την πρόσληψη της τροφής με εστιασμό στα νευροενδοκρινικά στοιχεία που διέπουν την λειτουργία. Επίσης αναφέρονται πειραματικά δεδομένα. Αναλύεται η φυσιολογία των λιπών.

Στόχοι Ενότητας

Σκοπός είναι η κατανόηση από τον φοιτητή του τρόπου ρύθμισης της λήψης της τροφής, του κορεσμού και των ενδοκρινικών μηχανισμών που υπεισέρχονται

Βιβλιογραφία

  • Kandel R., Schwartz J.H. Βασικές αρχές των Νευροεπιστημών, BROKEN HILL PUBLISHERS LTD, 2006
  • Γεωργαράς Ανδρέας Κ., Εγχειρίδιο νευρολογίας, BROKEN HILL PUBLISHERS LTD, 1996
  • Λογοθέτης Ιωάννης Α.,Μυλωνάς Ιωάννης Α., Νευρολογία Λογοθέτη, University Studio Press Α.Ε., 2004
  • Παπαγεωργίου Ευάγγελος Γ., Νευρολογία, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,2010
  • Guyton and Hall, Φυσιολογία, Εκδόσεις Παρισιάνου, 2013
  • Guyton and Hall, Φυσιολογία, Εκδόσεις Παρισιάνου, (Περιληπτικός τόμος), 2008
  • Schmidt, Συνοπτική Φυσιολογία του Ανθρώπου, Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2010
  • Mulroney Myers, Βασικές Αρχές Φυσιολογίας, Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2010
  • Δεσπόπουλος and Silbernagi, Εγχειρίδιο Φυσιολογίας, Εκδόσεις Σιώκης, 2010
  • Netter, Άτλας Φυσιολογίας του Ανθρώπου, Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2004
  • McGeown, Συνοπτική Φυσιολογία του Ανθρώπου, Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2003
  • Σταύρος Πλέσσας, Φυσιολογία του ανθρώπου, Φάρμακον Τύπος, 2010
  • Φ. Χανιώτης, Φυσιολογία του ανθρώπου, Εκδόσεις Λίτσας, 2009

Λέξεις Κλειδιά

Ρύθμιση πρόσληψης τροφής, λεπτίνη, έλεγχος και έκκριση λεπτίνης, ζωικά μοντέλα, NPY, χολεκυστοκινίνη, λιπώδης ιστός, μεταβολισμός λιπών, είδη λιπαρών και λιποπρωτεϊνών, τριγλυκερίδια, χοληστερόλη, αθηροσκλήρυνση, επικινδυνότητα.